10 27.5.09 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2009/05/o-zi-in-muntii-meses-23052009.html

Obiective turistice în județul Sălaj, la poalele munților Meseș (23 mai 2009)



de ALINA

Înainte de a vă povesti cum a fost în aşa-zisa "tură montană" vreau să enumăr locurile interesante pe care le-am găsit noi pe net, care merită vizitate pe raza judeţului Sălaj: Grădina Zmeilor (localitatea Gâlgău Almaşului), cascadele de pe Treznea, Rezervaţia peisagistică Tusa – Barcau – comuna Sâg (aici găsindu-se cheile Barcăului), cetatea Porolissum (Moigrad), conacul Hatfauludy (localitatea Hida), poiana cu narcise de la Racâş, grădina botanică de la Jibou, castelul Wesselenyi (Jibou), castelul Csaky (comuna Almaşu), peştera Măgurici (comuna Ileanda) şi nu în ultimul rând numeroasele bisericuţe de lemn.

Foto 0. Sălaj: "the land of choice"!
Pornim la drum din Gherla către reşedinţa de judeţ, recuperăm unele lucruri pentru posibila tură de duminică pe Pietrosu, părăsim Clujul prin Baciu şi ţinem drumul spre Zalău. În localitatea Românaşi intrăm pe drum judeţean pentru a ajunge la primul obiectiv de pe listă: cascadele de pe Treznea.

Foto 1. Una dintre cascade

Acestea sunt accesibile din satul Treznea (prin care trece drumul de legătură Zalău - Agrij). Furaţi de peisaj, ne dăm seama că nu am fost suficienţi de atenţi şi am ratat podul peste valea Treznea - ne întoarcem şi la indicaţiile unei posibile localnice, găsim drumul de ţară de pe firul văii pe care îl urmăm până la prima trecere a apei peste uliţă. Parcăm maşina şi continuăm drumul spre ultimele case din sat. După aproximativ 20 de minute trecem pe lângă o stână, iar ciobanii ne arată direcţia spre primele cascade: prima vale pe stânga. Intrăm în pădure şi urcăm pe firul de apă, vale secundară a văii Treznea. În scurt timp realizăm că nu am fost foarte inspiraţi cu alegerea încălţămintei (sandale), pământul e umed, alunecos şi acoperit cu un strat de frunze. Înainte de a fi dezamăgiți că nu dăm peste nicio cascadă, ni se iveşte un loc sub forma unui amfiteatru din calcar, din vârful căruia curge în trepte o cascadă de 15-20 m; în acelaşi perimetru, puţin mai la dreapta o a doua cascadă de circa 8 m.

Foto 2. Altă cascadă

Facem poze şi revenim la maşină, chiar dacă nu am trecut pe la toate cascadele. Oarecum presaţi de timp trecem de Zalău pe şoseau de centură, ieşim către Jibou şi ne îndreptăm spre castrul roman de la Moigrad sau cetatea Porolissum.

Foto 3. Cetatea Porolissum

În sat urmăm indicatorul, iar apoi mergem pe un drum îngust (dar asfaltat) până pe dealul pe care se află cetatea. Înainte de a păşi oficial în cetate, zăresc o omidă, care ne devine model pentru câteva minute.

Foto 4. "That's me!"

Apoi ne dă bună-ziua unul dintre ghizi, plătim 3 bilete (un bilet costă 2 lei), chiar dacă eram 2 persoane (n-am înţeles de ce, dar era ceva "ordin venit de sus"). După ce ne povesteşte câte ceva din istoria castrului şi oraşului roman Porolissum (ne-a văzut interesaţi ), se scuză că nu ne poate însoţi la un tur de cetate, având dureri la un picior.

Foto 5. Din interior

În castrul şi oraşul roman Porolissum au trăit între 25.000 şi 30.000 de oameni. Acum, în afară de turnul de la intrare, există doar ruine ale clădirilor civile, publice, ale unui amfiteatru de 6-7000 de locuri, ale elementelor de sistem defensiv şi ale drumului roman. Porolissum roman, capitală a provinciei Dacia Porolissensis, reprezintă cel mai Nordic bastion roman în această parte a imperiului.

Foto 6. Din profil

Cetatea este situată în vârful unui deal de 502 m, fiind un bun punct de observare (am putut vedea ultimele pete de zăpadă de pe masivul Vlădeasa). La construcția sa s-a ţinut cont atât de vizibilitatea oferită de relief cât şi de rețeaua hidrografică a zonei.

Facem o plimbare prin locul încărcat de istorie, fără să-i deranjăm pe străinii care făceau ceva măsurători (aşa am fost sfătuiţi) şi ne continuăm drumul spre următorul punct de pe traseu: oraşul Jibou. Foamea ne împinge către un restaurant (Alex, chiar în centrul urbei), unde mâncăm o pizza, iar apoi ne grăbim către grădina botanică "Vasile Fati".

Foto 7. La grădina botanică

Luăm bilete (5 lei pentru studenţi, 8 pentru adulţi), primim un pliant cu planul grădinii şi intrăm în sere, acestea fiind deschise până la ora 18:30. Zona serelor botanice include încăperi cu orhidee, cactuşi, ferigi, bromelii, plante mediteraneene, australiene, palmar, galeria amazoniană. În aceeași clădire se află şi un complex cu acvarii.

Foto 8. Floare de nufăr

Grădina botanică fondată în anul 1968 de către profesorul Vasile Fati cuprinde sectoarele: sectorul ornamental, sectorul sistematic, sectorul plantelor medicinale, sectorul dendrologic dar în acelaşi timp şi un sector zoologic. Acesta este situat în partea de Nord a grădinii şi constituie o pădure naturală cu exemplare de arbori seculari, care, prin parcelarea şi amenajarea ţarcurilor prezintă publicului vizitator animale specifice faunei ţării noastre. Părăsim grădina botanică impresionaţi de întinderea pe care este amenajată şi de diversitatea speciilor.

Foto 9. O oază de verde

Din Jibou mai mergem încă 6 km până în localitatea Gâlgău Almaşului pentru o plimbare în Grădina Zmeilor, deznodământul călătoriei noaste.

Foto 10. Deasupra Grădinii Zmeilor

Când ajungem în localitate, grădina se vede de pe şosea, pe partea dreapta întrucât venim dinspre Jibou. Există şi un indicator care ne dirijează pe un drum lateral care duce până la baza abruptului. Grădina Zmeilor constituie un amplu fenomen de prăbuşire şi erodare destructivă, dezvoltat în gresie de Sânmihaiu. Acesta este o gresie de vârstă miocen inferioară, relativ slab cimentată, având intercalaţii de pietrişuri şi conglomerate, caracteristice pentru stratele de Sânmihaiu, din bazinul Almaşului.

Foto 11. Formaţiuni
Formaţiunile de aici au luat naştere prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din masivul care constituie dealul Închieturi (376 m) şi alunecarea lor pe argilele vineţii de la bază, spre firul pârâului Dosului. Ulterior, prin denudaţie şi eroziune eoliană și pluvială, s-au format cele mai bizare coloane, metereze, poduri, ciuperci, etc. unele având înălțimi de peste 10-12 m (Suraru, 1967). Vezi şi legenda despre Grădina Zmeilor !

Foto 12. De sus

Foto 13. De jos

Sperăm că excursia noastră v-a convins că merită să ajungeţi măcar în aceste locuri!


Comentează folosind contul Facebook:

10 comentarii

  1. Asa e! Si inca sunt multe de vazut.:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulumesc pentru aceasta interesanta ruta!

    RăspundețiȘtergere
  3. te invidiez. frumoase peisaje, frumoase locuri :) mulţumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt convins! Spune-mi cu ce harta te-ai orientat acolo?

    RăspundețiȘtergere
  5. Harta... Romaniei! :) Altceva n-am avut :)

    RăspundețiȘtergere
  6. La Gradina Zmeilor poti sa te si cateri putin pe pietre sau admiri zmeii si atat? Mersi

    RăspundețiȘtergere
  7. Poti sa te catari pe pietre, dar preferabil sa nu te urci pe zmei.

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc pentru informatii. Chiar acuma lucrez la licenta, scriu despre potentialul turistic natural din Salaj si acest post m-a ajutat foarte mult! Good work!!!
    Krisztina, studenta la UBB-Geografia Turismului,Cj.

    RăspundețiȘtergere
  9. ..Un itinerar turistic mai putin mediatizat dar de o rara frumusete,este ",.STRECUL"respectiv drumul parcurs de calea ferata ingusta,,,in lungul vaii Barcaului..la poalele muntilor Meses si Plopis si care lega practic localitatile Tusa,Preoteasa,Subcetate,Iaz,Bozies si Nusfalau.Drumul de fier,care a functionat intre cele doua razboaie mondiale ,era parcurs cu "mocanita" la care erau atasate vagoane incarcate cu busteni de fag si gorun si care luau drumulUngariei ,Austriei si Germaniei.In lungul acestui itinerar ,folosit in mare parte si astazi de catre localnici..vom putea admira si imortaliza in imagini.....Izvoarele Barcaului...moara de apa in functiune din Tusa...Pastravaria din Tusa...satul Preoteasa in care au existat 9 mori de apa..satul celor mai vestiti mestesugari de razboaie de tesut,lazi de zestre,furci,cofe si ciubere,maturi si alte obiecte din lemn ,din Salaj..apoi Cetatea Valcaului de langa satul Subcetate...Rezervatia Naturala Baile de la Iaz..manastirea greco-catolica din satul Fagetul...baile Boghis....si oamenii deosebiti din aceste locuri...

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire