10 12.6.09 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2009/06/weekend-in-retezat-6-7-iunie-2009.html

Weekend în Retezat (6-7 iunie 2009)



Faptul că week-end-ul ăsta am rămas fără maşină nu ne-a împiedicat să mergem pe munte, însă am fost nevoiţi să schimbăm planurile. N-am ştiut ce să alegem, aşa că am zis să încercăm să ajungem în Godeanu. Şi nu oricum, ci cu pornire din Retezatul Mic.

În loc să luăm un microbuz de Petroşani care pleacă la 9 din Cluj, am ales o variantă mai complicată - cu trenul. Dacă anii precedenţi trebuia stat în Simeria doar cca. 40 min până la plecarea personalului, anul acesta CFR-ul a avut grijă de noi, punându-ne să aşteptăm 2 ore. Personalul ne duce până în Lupeni, de unde circulă din oră în oră microbuze care merg până la Cheile Buţii.

Foto 1. Cheile Buţii (sau o fi Butei? )


Pe microbuz schimbăm câteva vorbe cu nişte localnice din Uricani ce merg vara la cules de fructe de pădure, astfel aflând că pe V. Mării e plin de urşi. Acesta e unul din motivele pentru care renunţăm să urcăm pe culmea Pleşa (pe lângă faptul că e prost marcată şi vremea e ceţoasă în creastă), alegând urcarea pe la Cabana Buta.

Foto 2. Piule-Pleşa

Foto 3. Ruină

La Buta ajungem pe la 7 seara şi am mai avea timp să urcăm până în şaua Plaiu Mic, dar ştim că nu avem voie să campăm "de capul nostru" în Parcul Naţional Retezat, aşa că renunţăm la idee şi ne instalăm corturile în poieniţa de lângă cabană.

Dimineaţa ceasul sună devreme, însă cei câţiva stropi de ploaie ne fac să ne continuăm somnul matinal. Abia pe la 7 ne mobilizăm, iar până ajungem în şaua Plaiu Mic se face aproape 9. Vremea e nesperat de bună - niciun nor pe cer, iar Peleaga şi Păpuşa par a fi doar la o aruncătură de băţ.

Foto 4. Iunie însorit

Foto 5. Pe-un picior de... Plai Mic (click pentru mărire)

Foto 6. Timpul are răbdare cu oamenii...

Foto 7. Stăpân şi supus

Foto 8. Tărâm de vis

Pentru a "n"-a oară mai negociem traseul (ne gândim dacă să o luăm înspre Baleia sau Bucura) şi pornim pe bandă roşie spre Piatra Iorgovanului, unde ajungem cca. 3 ore mai târziu.

Foto 9. "De ce ne îndepărtăm de ei?!"

Foto 10. Spre balaurul răpus de Iovan Iorgovan

Foto 11. Aglomeraţie alpină

Foto 12. Şes

Foto 13. Muntele Oslea

Foto 14. Piatra Iorgovanului

Foto 15. Pe vârf

Foto 16. Scrutând zările (click pentru mărire)

Foto 17. Detaliu: Peleaga, Păpuşile şi Custura

Pauza de masă ne toarnă plumb în bocanci, aşa că începem să ne recalculăm traseul şi ne dăm seama că dacă am continua spre Godeanu n-am reuşi să mai ajungem luni seara acasă. Ne punem toţi de acord că ar fi mai bine să coborâm, după care o luăm la vale pe la Tăul fără Fund şi Stâna Soarbele până la Câmpuşel. Pe ultima porţiune de coborâre mergem împreună cu doi montaniarzi mai în vârstă, iar unul din ei face o faptă bună şi ne duce cu maşina până în ultima staţie a microbuzului de Lupeni.

Foto 18. Am votat cu Iorgovan!

Foto 19. Tăul fără Fund (şi Oslea pe fundal)

Foto 20. Stâna Soarbele

Foto 21. Avem un parc naţional. Cine ne "scapă" de el? (foto: Vlad, participant la concursul de pe caţavencu.ro)

Foto 22. Pe unde ne-au umblat paşii (merci, Google Earth)

Chiar dacă luni e zi liberă, fugim înapoi la Cluj, mulţumiţi şi cu doar două zile de natură. În Petroşani avem 3 ore de stat ca să aşteptăm trenul, aşa că ne delectăm cu pizza şi bere pe terasa restaurantului Medieval.

Ne-au înveselit ziua:






Revenind în civilizaţie, iată un loc romantic, pentru cei fără rău de înălţime:


P.S. Înapoi acasă, pe balconul cu porumbei:




Comentează folosind contul Facebook:

10 comentarii

  1. Felicitari pentru tura!Foarte frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci ati votat cu muntele. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Aaaaaaa, am uitat de faza cu votul :)

    Între noi am tot glumit că "am votat cu Iorgovan"

    RăspundețiȘtergere
  4. He he he ce mica e lumea... si ce tinerei sunteti :)
    "Aglomeratia alpina" fusese creata de noi doi, Lia si Leo Suteu din Oradea + alti 2 prieteni din Buc. ;)
    Si chiar ne intrebam de ce nu ne-a mai prins nimeni din urma dupa ce am trecut in Godeanu :) Ne gandeam ca poate or fi ceva forte oculte pe acolo de care noi nu stiam :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Faina tura si faine foto.Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt superbe pozele.
    Cam care ar fi raspunsul? :P

    RăspundețiȘtergere
  7. Super tare. o reala placere sa ma regasesc in... pozele voastre :). Trebuia sa ma anuntati ca voi fi pozat si pus pe internet, ca luam si eu o atitudine mai "impozanta" :)... asa, doar am aglomerat alpinul, iar baticul ala albastru imi flutura in plata lui.
    Ma tot intrebam cine or fi temerarii pe care ii tot depaseam si ne tot depaseau... nici acum nu stiu, dar sunt mult mai aproape de a afla :)
    Frumos traseu, intradevar, si frumoasa vreme am prins, ziua. perfecta pt drumetie. pe noi insa ne-a plouat in toate 3 noptile (si vineri noaptea si sambata noaptea, si duminica noaptea... iar vineri, nu apucasem inca sa intindem corturile, cand s-a dezlantuit potopul)

    RăspundețiȘtergere
  8. A, si acum vad ca in lista de bloguri pe care le citesti este si blogul fratelui meu si al sotiei lui (poveste in doi L&I). si pe el l-ati surprins in poze.
    ce mica e lumea :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Hristos a Inviat ! Multe salutari de la
    un momarlan iubitor de munte. Ieri am
    fost pe la Campusel , o vreme super.
    Natura revine la viata.

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire