4 22.9.09 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2009/09/o-zi-in-fagaras-12-septembrie-2009.html

O zi în Făgăraş (12 septembrie 2009)



de CLAU

Pentru a nu rămâne mai prejos de echipa Trilulilu, am pornit cu o dorinţă arzătoare spre Negoiu, vârf care ne atrăgea încă din tura precedentă în Făgăraş. Vremea rea ce se anunţa pe duminică şi neştiinţa duratei exacte a traseului ne-a făcut să ne schimbăm planul de multe ori, dar, într-un final, am pornit sâmbătă dimineaţa la ora 5 din Cluj-Napoca, spre neplăcerea şoferului. Ajungem la Bâlea Lac la ora 9:30 si nu, nu ne-a fost rău in serpentine. Plătind modica sumă de 3 RON am lăsat maşina în parcarea "special amenajată" de Primăria Cârţişoara (cum n-ar face şi ea un ban cinstit pentru o mai bună organizare a zonei, bineînţeles).

Echipaţi cum se cuvine şi pe o vreme mirobolantă pentru aventură, purcedem mai întâi spre Curmătura Bâlei (2210 m), de aici putând admira înspre vest lacul Doamnei. Apoi “şontâc-şontâc” spre vârful Lăiţel, unde facem primul pit-stop cu o privelişte de sus asupra lacului Călţun dimpreună cu refugiul.

Foto 1. Nici 1000 de poze nu pot reda realitatea


Foto 2. Călători în spaţiu-timp

Foto 3. Coborând de pe Lăiţel

Foto 4. Promenadă

De la Lacul Călţun urcăm pe... lespezi şi ajungem foarte repede în portiţa Călţunului, uitându-ne intrigaţi spre Strunga Dracului: "oare chiar pe acolo se urcă?" Traversăm o porţiune cu panta mai accentuată care ne pregăteşte pentru ce avea să urmeze.

Foto 5. O oază de linişte

Foto 6. Negoiu ne priveşte de sus

Cu atenţie şi încredere în forţele proprii, după 15 minute suntem deja trecuţi de hornurile abrupte alte strungii, care nu ne pun prea mari probleme. Pe vreme urâtă însă, altele ar fi fost datele problemei.

Foto 7. Strunga Dracului

Ceasul semnalează 4 ore trecute fix de la pornirea de la Bâlea şi ne vedem ajunşi pe Negoiu - a dream come true. Ajuns pe vârf, ce altceva sa iţi doreşti decât o delicioasă masă tradiţional românească - slănină cu ceapă şi telemea (mii de mulţumiri lui Simi şi lui Dodi).

Panorama (270 grade), în stânga departe se vede Vidraru, în centru Custura Sărăţii, iar în dreapta departe Moldoveanu şi Viştea:


Deplasare: clic şi tras | Zoom: click în centrul imaginii si tras
Varianta mai elegantă - pe alpinet.org


Foto 8. Custura Sărăţii (detaliu)

După o masă copioasă însoţită de lecţia de geografie cu enumerarea celor 7 vârfuri cu înălţimea peste 2500 (Moldoveanu, Negoiu, Viştea Mare, Lespezi-Călţun, Vânătoarea lui Buteanu, Hârtopul Darei şi Dara) am pornit înapoi către căşile noastre - vastele apartamente unicamerale din căldarea Bâlei. Pentru a evita "monotonia" traseului, am coborât prin strunga Doamnei şi nu ne-a părut rău.

Foto 9. Spre Strunga Doamnei

Foto 10. Lacul Călţun

Am coborat agale, mai încet decât la urcare (cca. 4 ore şi jumătate), putând admira apusul şi bucurându-ne de încă o tură reuşită.

Foto 11. Valea Doamnei la apus

Foto 12. Primitoarea căldare a Bâlei. Poate cam prea primitoare...

Foto 13. Pe tura viitoare!



Comentează folosind contul Facebook:

4 comentarii

  1. frumos ...cu dor imi amintesc si eu de tura din fagaras, tura ce nu a fost in trecutu indepartat....mi-as dori sa pot merge cu voi, ca se pare circulati mult...numai ture frumoase si zile seninne!

    RăspundețiȘtergere
  2. bravo bre Adi.
    Ai facut o tura super faina.
    Am descoperit ca iubesc Fagarasii.

    Toate cele buen si ture la max
    (Gabriel-Zentai)

    RăspundețiȘtergere
  3. Fotografii superbe si tura a fost pe masura

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire