4 5.2.10 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2010/02/schi-in-austria-2-9-ianuarie-2010.html

Schi in Austria (2-9 ianuarie 2010)



de ALINA

Locaţia: valea Zillertal sau echivalentul a 649 km de pârtii.
Participanţi: Geta, Luci, Victor, Radu, Alina
Domenii schiabile: Zillertal Arena, Penken, Hochzillertal, Hochfugen, Hintertuxer Gletscher, Eggalm, Rastkogel, Spieljoch, Ahorn, Gerlosstein
Cazarea: în localitatea Uderns, pensiunea Woscherhof 3*
Poze: aici.

Foto 1. În Hochzillertal, prima zi

Pentru că ne aşteptau vreo 13-14 ore de mers cu maşina, adică aproximativ 1150 km, ora 6 a fost aleasă pentru plecare. Şoseaua de la Cluj la Oradea era asaltată de o mulţime de maşini cu skiuri toate având destinaţia, cea mai probabilă, Austria. Toate bune şi frumoase, eram în grafic pentru a ajunge să prindem cina din prima zi, până începe ninsoarea pe autostradă, astfel încât ultimii 150 de km au fost groaznici pentru toată lumea. Erau momente în care înaintam dar şi altele în care pur şi simplu stăteam. În jurul orelor 20 găsim şi pensiunea la care eram cazaţi. În parcarea din faţa pensiunii surpriză: vreo 2 maşini cu număr de Germania restul cu număr de CJ, B... După ce ne-am cazat (34 euro/noapte) şi cu informaţiile gazdei am găsit restaurantul unde urma să luăm cina (o cină=12 euro).

Foto 2. Pauza de prânz

Prima zi de ski: pentru că trebuia să ne luăm în primire skipass-urile (173 euro/6 zile) mergem cu maşina până în Kaltenbach. Schiem în Hochzillertal, însă spre sfârşitul zilei Luci şi cu mine tot coborâm până la baza zonei Hochfugen. Ne regrupăm şi ultima tură o facem pe pârtia Olimpica, pârtie infernal de lungă, (pentru picioarele noastre obosite) cu porţiuni negre şi roşii, ce coboară până jos în staţiune.

Foto 3. Destul de frig


Foto 4. Penken, a doua zi

A doua zi destinaţia e Penken. Cum în skipass este inclus atât transportul pe cablu cât şi cel cu trenul şi ski bus-urile, ne orientăm astfel încât să prindem trenul de 8:48. Acest lucru se dovedeşte a fi o adevărată provocare doarece micul dejun îl puteam servi numai începând cu ora 8.

Foto 5. Întotdeauna în viteza pentru a prinde trenul de 8:48

Vremea este superbă iar pârtiile ne plac mai mult decât cele din ziua precedentă. Vreau să precizez că mersul cu telescaunul pe deasupra pârtiei Harakiri, ce are înclinaţia de 78%, e foarte distractiv. Lumea nu se înghesuie să se aventureze pe ea, iar în cazul în care cazi... nu te mai opreşti până jos. Tot aici se află şi o telecabină gigant, 150er-Tux, cu o capacitate de transport de 150 persoane deodata. :)

Foto 6. Zillertal Arena sau cel mai mare domeniul schiabil de pe valea Zillertal

Foto 7. Peisaje incredibile în jurul pârtiilor

Zillertal Arena este alegerea noastră pentru cea de-a treia zi. Zillertal Arena este una din cele mai vaste regiuni de ski din Austria si se intinde atat pe landul Tirol cat si Salzburg.

Foto 8. Pârtieee...!!!


Foto 9.Înapoi la ski


Foto 10. Festivitatea de absolvire organizată pentru cei mai mici

La sfârşitul zilei ajungem şi la piscină, unde zăbovim 2 ore pentru care am plătit un preţ destul de piperat: 7.60 euro.
Cum aflasem ca vremea urma să se strice nu mai amânăm şi mergem pe gheţar. Hintertuxer oferă condiţii de ski pe toată durata anului. Cele trei telecabine, una în continuarea celeilalte urcă până la altitudinea de 3250. Ceaţa şi zăpada ne împiedică să vedem ceva de pe terasa panoramică.

Foto 11. Hintertuxer Gletscher


Foto 12. Hintertuxer Gletscher

În ultimele două zile revenim în Penken, iar apoi în Zillertal Arena.

Foto 13. A patra zi am revenit în Penken

Foto 14. Telescaunul din stânga urcă pe deasupra faimoasei Harakiri


Foto 15. Ultima zi, Zillertal Arena

Impresii:
- întregul sistem este extraordinar de bine pus la punct: de-a lungul văii circulă atât trenul care face legătura între Jenbach şi Mayrhofen autobuze; transportul este inclus în preţul skipass-ului
-pârtiile sunt impecabile
-restaurante şi skiservice câte vrei
-zone amenajate pentru snowboard, free-ride
-zone amenajate pentru copii
-numeroase şcoli de ski
-cea mai mare telecabină din lume cu o capacitate de transport de 150 de persoane
-pârtia Harakiri cu o înclinaţie de până la 78%
-telescaune încălizite
-telecabina de la Hintertuxer Gletscher care urcă până la 3250, pe gheţar; zona este înconjurată de 55 de vârfuri mai mari de 3000 m, iar în zilele senine vizibilitatea e de peste 100 km
-variante pentru apres ski: piscină, patinoar (deşi ne-am dus patinele cu noi, nu am mai ajuns), cu sania pe pârtiile special amenajate şi dotate cu nocturnă


P.S. Clipul de mai jos e doar 78% adevărat :




Comentează folosind contul Facebook:

4 comentarii

  1. Nu vreau sa fiu rau: dar 78%???? In rest ce sa zic, va invidiez ca stati asa de aproape de Austria, din Bcuresti faci un an pana acolo cu masina

    RăspundețiȘtergere
  2. De obicei, bucurestenii impart drumul in doua zile. Iar din Cluj sunt 12-14 ore, asa ca tot mult e :-<

    Am pus clipul cu reclama pentru partie. Si mie mi se pare exagerat 78%... dar nici n-am fost sa masor :) Cert e ca e plin youtube-ul de filmulete cu cazaturi pe Harakiri :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Panta de 78% nu inseamna o inclinare de 78 de grade trigonometrice. 78% inseamna ca la 100 m deplasare orizontala avem o denivelare de 78 m.

    O panta de 100% inseamna ca mergi 100 m pe orizontala si in acelasi timp urci 100 m pe verticala, adica parcurgi ipotenuza unui triughi dreptunghic isoscel cu catetele de 100 m si unghiurile de 45 de grade.

    Panta de 78% indica un unghi de aprox. 40 de grade trigonometrice.

    M-am dat pe Harakiri si nu e atat de criminala pe cat ii spune numele :)

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire