5 17.3.10 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2010/03/tabara-de-initiere-in-ture-de-iarna-13.html

Tăbără de iniţiere în ture de iarnă (13-14 martie 2010)




de ALINA

În iarna asta, a doua tabără de iniţiere în ture de iarnă organizată de CAR Secţia Universitară Cluj are loc în Pasul Rotunda (prima a fost în Retezat in 12-14 febr. cu 37 persoane), iar cabana de acolo reprezintă punctul de întâlnire al tuturor celor care şi-au exprimat dorinţa de participa. O parte din numeroasa trupă soseşte încă de joi seara, restul urmând să ajungem în seara următoare, evident în funcţie de cât de repede ne putem desprinde fiecare de treburile cotidiene.

Foto 1. Cu paşi mărunţi (foto: Ana Ignăteanu)


Foto 2. Şi nu suntem toţi :)) (foto: Călin Floare)

Variante de acces către Rotunda sunt vreo trei, care mai lungi care mai scurte, care mai bune, care mai rele, însă majoritatea a ales ruta: Cluj- Bistriţa- Vatra Dornei- Iacobeni- Pasul Rotunda.
În zonă iarna încă mai face regulile astfel că undeva după localitatea Ciocăneşti un echipaj al poliţiei ne înştiintează că soşeaua e acoperită cu zăpadă, deci se circulă în condiţii de iarnă.
Cu ajutorul cauciurilor de iarnă urcăm fără nici o problemă chiar până la destinaţia noastră: cabana din Pasul Rotunda. Deşi am trecut pe lângă ea la sfârşitul lui noiembrie 2008 nu mi-am imaginat că înăuntru sunt aşa conditii bune: la primul etaj camerele au băi proprii (90 lei/noapte/c. dublă), la mansardă băi pe hol (80 lei/noapte/c. dublă), acces la bucătărie, living cu sistem audio, şemineu, fotolii comode...
Cei ce au mers de joi, au urcat vineri către masivul Suhard, însă din cauza vremii (white-out), au mers doar până pe vârful Cociorba (planul iniţial fiind de a urca până pe vf. Omu).

Sâmbătă, la o oră mai mult decât rezonabilă, 9:30, toată lumea e gata de plecare, spre vf. Ineuţ.
Cerul albastru şi-a făcut apariţia printre norii cu zăpadă, astfel că vremea pare a fi de partea noastră.

Foto 3. Sfaturi (foto: Laurenţiu Vezentan)

Foto 4. Iarnă adevărată! (foto: Oliver Kiss)

Foto 5. Tărâm de vis (foto: Ana Ignăteanu)

Din cei 39 de participanţi (un nou record ca număr de participanţi în turele organizate de CAR Secţia Universitară Cluj), 17 au pornit pe skiuri de tură, restul fiind "pedeştri", aşa cum ne-a numit d-nul Dinu.
Traseul către vf. Ineuţ marcat cu bandă roşie, urcă lin, până sub vf. Nichitaş (1451 m). Tot după vârful amintit soarele începe încet, încet să dispară, ceaţa şi vântul luându-i locul.

Foto 6. Aproape de nori (foto: Ana Ignăteanu)

Foto 7. Ameniţător (foto: Ana Ignăteanu)

Deşi d-nul Dinu ne-a sfătuit de mai multe ori să trecem fiecare pe rând în faţă la făcutul urmelor, până la urmă există o astfel de iniţiativă, însă nu pentru mult timp, deoarece stratul de zăpadă uriaş devine imanicul principal.

Foto 8. Răsfiraţi (foto: Călin Floare)

Foto 9. Vremea s-a schimbat (foto: Oliver Kiss)

Urmează astfel o porţiune în care, noi cei cu bocanci, înotăm prin zăpadă, abia apoi dăm de zăpada tare e pe partea cealaltă a culmii. La fel ca în ziua precedentă vremea ne determină să ne oprim cu puţin înainte de şaua Găgii 1789m; ne regrupăm, iar apoi câţiva aspiranţi devin membri cu acte în regulă.

Foto 10. Înmânarea carnetelor de membru (foto: Marlene Mititeanu)

Foto 11. Unul câte unul (foto: Laurenţiu Vezentan)

Foto 12. Peisaj de vis (foto: Călin Floare)

Coborârea e una destul de monotonă din cauză vizibilităţii extrem de scăzute.

Foto 13. Atmosfera din cabană (foto: Aron Gabor)

Foto 14. Cabana din Pasul Rotunda

Seara ninge iarăşi, astfel că dimineaţa condiţiile ne determină să renunţăm a mai urca către Suhard. După acţiunea de dezăpezire a celor 10 maşini plecăm spre casă. Ne reîntâlnim cu toţii la o prăjitură în Vatra Dornei, iar de acolo o parte ne oprim la pârtia de la Piatra Fântânele. Cei cu skiuri fac câteva coborâri iar eu, Oana şi Diana facem o plimbare până la căpătul telescaunului.

Foto 15. Pârtia de la Piatra Fântânele

P.S. La prima mea tură cu CAR Secţia Universitară Cluj, am rămas plăcut impresionată de atmosfera prietenoasă, aşa că aştept cu nerăbdare o tură următoare!


Comentează folosind contul Facebook:

5 comentarii

Pagina de pornire