0 3.10.11 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2011/10/cu-bicicletele-prin-muntele-mare-24.html

Cu bicicletele prin Muntele Mare (24 septembrie 2011)



Traseu: Băişoara- Maşca- Valea Vadului- Muntele Cacovei- la Murgu- valea Mămăligii-Găbriana- dealul Penelor- Băişoara

Participanţi: Anca, Dani, Dragoş, Gabi, Marian, Raluca şi subsemnata.

Toamna a venit cu vreme perfectă aşa că e rândul unei noi ieşiri cu bicicletele. Iar cum nu ar fi prima experienţă de genu: sâmbătă tură cu biţele, duminică maraton... nu lipsesc.
La astfel de ieşiri Marian se ocupă în totalitate de partea de logistică şi pentru că ştie cel mai bine ce gen de traseu trebuie ales.

Foto 1. Spre Mașca

Asemeni celorlate ieşiri într-un munte de lângă Cluj, mobilizarea lasă de dorit şi iar pornim nu cu mult timp înainte de amiază. Sper ca pe viitor să fim mai operativi!
Cei ~30 km până în localitatea Băişoara trec repede. Lăsăm maşinile pe şoseaua ce urcă spre staţiunea Muntele Băişorii. După câteva sute de metri ieşim de pe asflat şi intrăm pe o uliţă pietruită din sat, pe care se ajunge în satul Maşca. Prima porţiune e plată, dar se dovedeşte numai bună de încălzire, căci în scurt timp ne punem la întrecere cu o basculă care lasă un nor de praf în urma ei. Cum nu vrem să ne lăsăm prăfuiţi încă de la începutul turei, îi ţinem piept şi pedalăm cu spor pe uliţele care urcă prin Maşca.




Foto 2. Valea Vadului

O dată ce ieşim din sat continuăm spre Valea Vadului. Drumul de pe Valea Vadului urcă treptat pe firul văii. După Valea Vadului urmează Muntele Cacovei; chiar dacă urcăm pe vale, aceasta nu se îngustează, ba chiar se lărgeşte şi gospodăriile îşi fac apariţia. Ici colo câte un bătrânel, uitându-se mirat la noi, ne adresează întrebarea: "Greu la deal?".

Foto 3. Gospodărie în muntele Cacovei

La un moment dat am părăsit drumul care se continuă către staţiunea Băişoara şi am luat-o către locul numit "la Murgu". În acest sens am urcat câţiva kilometri, iar apoi am avut o privelişte asupra văii de pe care am venit.

Foto 4. Ajungem la locul "la Murgu "

La sfârşitul urcuşului ieşim fix în şoseaua care merge spre staţiune. Coborâm pe asfalt, preţ de câteva minute până când pe partea stângă apare valea Mămăligii. Aceasta e urmatoarea ţintă pe circuitul nostru.
Nu numele văii cât mai ales senzaţia de foame pe care ne-a cuprins pe toţi ne îndeamnă să facem o pauză pentru a mânca. Cu burţile pline ne este foarte greu să ne mai pornim şi până la Găbriana mai mult mergem pe lângă biciclete.

Foto 5. Părăsită

Foto 6. Colibele de la Găbriana

Ultima porţiune de drum până la colibe este reprezentată de un drum forestier, abrupt și accidentat. Urcuşul final se termină cu o porţiune mai blândă, care de fapt iese în culme. În zona colibelor de la Găbriana se află şi marcajul bandă albastră care vine de la cabana Muntele Băişorii şi se îndreaptă spre cabana Muntele Filii.

Foto 7. Izolată

Dacă ora nu era aşa înaintată, mai avem vreo 2 ore de lumină, cu siguranţă am fi stat la mâncat de afine.
De acum mărim ritmul cu care înaintăm, fiind pe culme nu mai avem urcări notabile, mai mult mergem pe curbă de nivel. Piciorul pe care ne aflăm se numeşte dealul Penelor şi e foarte fain de bike sau ski de tură.

Foto 8. Protagoniștii

Am continuat să coborâm pe culmea dintre valea Săvuleştilor (Bocului) şi a Ierţii; în partea dreaptă, undeva ascunsă în vale, se află şoseaua ce urcă în staţiunea Băişoara. O dată cu lăsarea întunericului, ajungem la maşini, astfel că ne-am încadrat la fix.

Foto 9. Muntele Băișorii

Foto 10. Drum pe dealul Penelor

Duminică am participat la Maros Bike Maraton, concurs ce are loc în județul Cluj, la Gilău. Traseele, de 50 km, respectiv cel de 80 km, sunt două circuite ce străbat piesaje tipice Apusenilor și sate răsfirate ale munților Gilăului. Dacă ajungeți prin zonă vă recomand aceste trasee.

P.S. Traseul și profilul turei: aici


Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire