1 14.11.11 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2011/11/circuit-pe-doua-roti-in-jurul-clujului.html

Circuit pe două roţi în jurul Clujului (5 noiembrie 2011)



Traseu: Finişel- valea Pleşcuţei- dealul Căţânaş- dealul Crucii- Hăşdate- valea Stremţ- vârful Piatra Mare-
Liteni- Săvădisla- Finişel

Pentru că toamna nu are de gând să-şi arate adevărata faţă prea curând e vremea unei noi ieşiri cu bicicletele.

Foto 1. Toamna e pe sfârșite! (foto. Marian Poară)

De această dată trupa e numeroasă: Anca, Creţu, Dragoş, Dragoş, Marian, Raluca, Simona şi Alina. Ne deplasăm până aproape de satul Finişel cu maşinile, iar de acolo trecem pe două roţi.




Foto 2. Printre copaci (foto. Marian Poară)

În scurt timp, cotim stânga de pe drumul principal şi ne înscriem pe drumul ce merge de-a lungul văii Pleşcuţei. Următorii kilometri îi pedalăm prin pădure şi chiar dacă nu avem o privelişte asupra dealurilor din jur, e foarte fain şi pe aici.

Foto 3. Pe valea Pleşcuţei (foto. Marian Poară)

Aflându-ne la o altitudine destul de mică pădurea e în straie de toamnă iar noi înaintăm pe covorul de frunze. Până aici, înainte de urcuşul final spre culmea dealului Căţânaş, se poate pedala integral.

Foto 4. Crețu pe vârful Căţânaş (foto. Marian Poară)

Ultima porţiune însă e destul de abruptă şi necesită ceva voinţă pentru a rămâne în şa. Drumul de pe culme merge pe curbă de nivel. Mai tot ce e în jurul nostru e uscat şi în urma fiecăruia dintre noi rămâne o mare de praf.

Foto 5. Dealul Căţânaş (foto. Marian Poară)

De aici, de pe culme, încep să se vadă şi unele gospodării din satul Hăşdate.

Foto 6. Satul Hășdate (foto. Marian Poară)

Înspre această localitate ne îndreptăm şi noi însă vom profita la maxim de acest deal, mergând până în capătul lui, amânând astfel cât mai mult coborârea în valea Hăşdăţii.

Foto 7. Ruginoasa, ce se aseamănă foarte mult cu Râpa Roșie (foto. Marian Poară)

Între timp apar diverse variante care coboară în sat, dar noi începem coborârea doar când ajungem la dealul Crucii. Apoi în numai câteva minute, dăm de asfalt, în Hăşdate.

Foto 8. Tot pe dealul Căţânaş (foto. Marian Poară)


Foto 9. Păducele (foto. Marian Poară)

Ne regrupăm, în câteva sute de metri părăsim asfaltul şi ne îndreptăm spre valea Stremţ. Trecând de zona locuită, drumul devine din ce în ce mai neclar. Astfel continuăm exact pe firul văii.

Foto 10. Pe valea Stremţ (foto. Marian Poară)

Există şi aici o varintă pe care se poate înainta. Urmăm traseul propus de aceasta şi trecem de mai multe ori prin apa văii Stremţ; noroc că e destul de mică. Pana făcută de unul dintre băieţi se pare că e momentul potrivit pentru a face şi pauza de prânz. După ce pornim nu mai trece prea mult şi drumul de pe vale dispare, astfel că vom împinge bicicletele pe o pantă destul de mare până ieşim în drumul de pe culmea dealului La Copaci.

Foto 11. Ultima zvâcnire a toamnei (foto. Marian Poară)

Tot în acestă zonă ar fi trebuit să o luăm spre drumul ce iese în şaua Prislop. Renunţăm la această variantă şi ne îndreptăm spre vârful Piatra Mare (915 m), vârful ce se află deasupra cetăţii Lita.

Foto 12. În lumina soarelui (foto. Marian Poară)

O scurtă curbă de nivel, o coborâre prin pădure, încă o pană, un ultim urcuş pentru ziua de azi şi suntem la releul de pe vârful amintit. Cum până la apus nu mai e mult, lumina înspre ruinele cetăţii numai bună de poze nu e.

Foto 13. Urcăm spre vârful Piatra Mare (foto. Marian Poară)


Foto 14. Zburătorul (foto. Marian Poară)

În ciuda orei destul de târzii pe vârf se mai află şi alte persoane... asistăm chiar şi la o decolare cu parapanta. Mai înfulecăm câte ceva, facem o poză de grup după care începem coborârea spre localitatea Liteni.

Foto 15. Satul Săcel (foto. Marian Poară)

Prima porţiune a fost cam bolovănoasă, nefiind nici pe departe pe gustul nostru, al fetelor, dar ultima bucată e foarte faină. O dată ce am ieşit la asfalt, în Liteni, ne-am echipat cu lumini căci am mai avut de pedalat încă vreo 7,5 km pentru a recupera maşinile.

Foto 16. Poza de grup, pe vf. Piatra Mare (foto. Marian Poară)

P.S. Track şi profil: aici.



Comentează folosind contul Facebook:

Un comentariu

  1. super peisaje de toamna. felicitari lui Marian pentru poze si grupului pentru traseul ales. Se pare ca peisaje super sunt si in zona de deal nu neaparat doar la munte.

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire