4 2.11.11 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2011/11/circuit-pe-doua-roti-in-trascau-30.html

Circuit pe două roți în Trascău (30 octombrie 2011)



Traseu: Poiana Aiudului-Valea Inzelului-Valea Drăgoiu-Viceşti-BR-Florești-Valea Făgetului-Livezile-Poiana Aiudului

Un weekend cu o prognoză excelentă, dar o eventuală tură pe 2 zile s-a lăsat așteptată... așa că un circuit cu bicicletele nu se poate refuza... mai ales că nu am pedalat de ceva vreme.

Foto 1. Start!

Foto 2. Jumătate dezghețat, jumătate înghețat (foto. Marian Poară)

Duminică dimineață pe o vreme care nu te prea îmbie la predalat, cocoțăm cele patru biciclete pe Matiz și pornim spre localitatea Poiana Aiudului, județul Alba. Am ales ruta cea mai scurtă: Cluj- Turda- Buru- Poiana Aiudului. Drumul Buru- Aiud este în sfârșit gata, însă scurta bucată de la Buru și până la ieșirea din județul Cluj e groaznică.




Foto 3. Mere la discreție (foto. Marian Poară)

În Poiana Aiudului, din centrul localității am pornit pe valea Inzelului, la început printre casele din sat iar apoi pe drumul forestier Drăgoi. Frig la soare, frig la umbră... însă și așa pe măsură înaintăm ne e tot mai cald.

Foto 4. Pe valea Inzelului (foto. Marian Poară)

Foto 5. Gata de Halloween (foto. Marian Poară)

Drumul de pe valea Inzelului spre deosebire de alte drumuri de genu nu e invadat de cabane sau de locuri de picnic. După câțiva kilometri pe acest drum apare bifurcația: drepta- drumul forestier de pe valea Drăgoiu, stânga- drum de acces spre satului Valea Inzelului ce se întinde de-a lungul văii omonime.

Foto 6. Piatra Butanului (1052 m) (foto. Marian Poară)

Noi continuăm pe pârâul Drăgoi; acesta merge printre două stâncării foarte faine din Trascău: Colțul Pleșii (st.) și Piatra Butanului (dr.). Tot de aici panta se întețește, dar e pedalabil 100% până în zona în care se termină.

Foto 7. Pedalând pe valea Drăgoiu (foto. Marian Poară)

Foto 8. Cătunul Vicești (foto. Marian Poară)

Foto 9. Meleaguri de basm (foto. Marian Poară)

Marian ne spune încă de la început că nu știe cum va fi ultima porțiune a drumului, pentru că aceasta nu apare nici pe harta de la Dimap a Trascăului, nici pe hărțile militare. Exact așa cum am bănuit aici ne-a așteptat prima porțiune de împins bicicletele. Aceasta a ținut până când am ieșit sus, în culme, loc unde am intersectat marcajul bandă roșie.

Foto 10. Roade ale toamnei (foto. Marian Poară)

Piatra Secuiului deși la 2 pași de noi abia dacă se vede... din cauza atmosferei încărcate. Am încălecat pe șei și am pedalat pe același drum pe care merge și marcajul, o scurtă porțiune pe culme, urmată de o coborâre până la grupul de case care pe hartă nu are trecut nici un nume. În fața uneia din case ne întâmpină 3 localnici de la care aflăm și numele cătunului: Vicești; acesta aparține de satul Florești. Aceștia nu ne lasă să mergem mai departe până nu bem câte un păhărel de țuică. În scurt timp urmează și cea de-a doua porțiune de pushing, o urcare scurtă dar abruptă până deasupra satului Florești.

Foto 11. Satul Florești (foto. Marian Poară)

Foto 12. Lumină ireală (foto. Marian Poară)

Apoi coborâm până pe un platou înierbat, în localitate, unde facem și pauza de prânz. Suntem abia pe la jumătatea distanței traseului propus așa că nu zăbovim prea mult și ne punem în mișcare. Încă un urcuș scurt, o curbă de nivel și ajungem la coborârea care ne scoate în drumul de legătură dintre Aiud și Mogoș. În față avem satul Brădești, pe acolo am pedalat și cu ocazia unei ture de toamna trecută. De la drumul principal o luăm în direcția de mers către Aiud.

Foto 13. Spre cheile Mănăstirii (foto. Marian Poară)

Foto 14. Biserica din Valea Uzei (foto. Marian Poară)

Totodată suntem foarte aproape și de cheile Mănăstirii și cheile Râmețului (pe acestea din urmă nu le vedem). Trecem de intersecția către Valea Inzeului, aici apare și banda roșie care se va îndrepta spre satul Valea Uzei și intrăm pe drumul spre Olteni. Acum ne aflăm pe culmea dintre valea Inzelului care se află în stânga noastră și cea în care este satul Olteni.

Foto 15. Spre Valea Făgetului (foto. Marian Poară)

Foto 16. Pedalăm cu spor (foto. Marian Poară)

Pe această culme se găsesc casele satului Valea Făgetului. Drumurile de pe culme parcă sunt făcute special pentru pedalat. Nu ne grăbim prea tare căci lumina care cade peste copaci, căpițe sau căsuțe e numai bună pentru pozat.

Foto 17. Piatra Butanului dintr-un alt unghi (foto. Marian Poară)

Urmăm drumul de pe culme care e destul de clar, apoi cel de pe dealului Cacovei iar apoi pe coborârea finală până în Livezile. Ajunși pe asfalt mai avem 3 km până la mașină, în Poiana Aiudului.
Încă un traseu fain în Trascău!




Comentează folosind contul Facebook:

4 comentarii

  1. Foarte frumos traseul. Am facut cateva trasee in zona, dar nu m-am gandit niciodata sa fac portiunea valea Drăgoiu - Vicesti. De obicei traseul cobora de la Ramet pe valea Inzelului.
    Felicitari si pentru descriere.

    RăspundețiȘtergere
  2. EXCELENT. In 2012 stiu unde o sa fac concediu de vara pe doua roti :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai vrem un concediu cu bicicleta in Apuseni :)). Dar a picat varianta. Poate la anu

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire