1 10.1.12 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2012/01/ski-de-tura-in-muntele-mare-20.html

Ski de tură în Muntele Mare (20 decembrie 2011)



Zăpada găsită în Vlădeasa ne-a făcut pe unii să nu așteptăm prea mult până la prima ieșire pe skiuri de tură din această iarnă.

Foto 1. Gata de ski!

Zis și făcut: schimbăm destinația, alegem una și mai aproape de Cluj (Muntele Mare), îi mai anunțăm și pe alții și dimineața următoare pornim spre stațiunea Muntele Băișorii. Chiar dacă ne apropiam tot mai mult de stațiune zăpada întârzia să-și facă apariția. Speram ca cele câteva zile cu temperaturi destul de mari să nu fi topit stratul de care ne povestea Adi că l-a găsit, de curând, acolo.
O dată ce intrăm pe drumul ce duce către pârtiile de la Buscat peisajul se schimbă brusc: apare zăpada.




Foto 2. Ultimele pregătiri

Foto 3. Colibe la Şesu Cald

După cei 2,5 km ajungem la baza pârtiilor, de altfel și locul de unde vom porni pe skiuri. Încă 200 de m, până la colibele de la Șesul Cald și ne urcăm pe skiuri. Fără prea multă milă pentru pieile de focă chiar și acestă scurtă porțiune putea fi parcursă pe skiuri.

Foto 4. În lumina dimineţii

Foto 5. În zare apare platoul Muntelui Mare

În formația 3* Adi, Alin, Dan, Laura (perpedes) și subsemnata pornim pe drumul ce merge spre baza militară de pe Muntele Mare. Stratul de pulvăr, chiar dacă e subțire, e suficient. Astfel ne bucurăm de prima ieșire pe skiuri.

Foto 6. Popas

Foto 7. La libera alegere

În prima parte a zilei vremea e chiar neașteptat de faină, însă o dată ce ne apropiem de platoul Muntelui Mare cerul se întunecă și apar primii fulgi, iar în zona bazei militare avem parte de white out.

Foto 8. Pe drumul ce urcă spre vf. Muntele Mare

În aceste condiții renunțăm să mai coborâm spre Piatra Cântătoare și hotărâm să ne întoarcem. Ieșim rapid din white out și găsim o pantă pe care ne dăm de 2,3 ori, iar apoi facem cale întoarsă spre mașini.

Foto 9. Nori tot mai numeroşi

Foto 10. Noi şi noile zgârieturi

În aceeași săptămână, în ziua de vineri (23 decembrie), alături de Radu revin în același loc. De această dată ieșirea avea să fie una scurtă, de nici 4 ore. În intervalul dintre cele două ieșiri în masivul Muntele Mare se pare că nu a mai nins deloc.



Chiar mai mult, urmele noastre vechi, au fost acoperite de cele de snowmobile și atv-uri care, cel mai probabil, au urcat cu provizii la baza militară. Astfel că, nu a mai fost chiar așa fain ca și acum trei zile. Pe platou aceeaşi poveste: white-out asa că nu zăbovim ci pornim înapoi.



Comentează folosind contul Facebook:

Un comentariu

Pagina de pornire