2 10.5.12 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2012/05/brandusele-de-la-batrana-muntii.html

Brândușele de la Bătrâna- munții Gilăului (21 și 22 aprilie 2012)



Exact ca și anul trecut am mobilizat lumea pentru a merge la brândușele de sub vârful Bătrâna, munții Gilăului.
 
 Foto 1. Brândușe cât vezi cu ochii (foto. Marian Poară)

Foto 2. Verde crud (foto. Marian Poară)

 Aflându-se atât de aproape de noi, la nici 50 de km, ne permitem să plecăm la o oră destul de târzie. Zona ne este cunoscută așa că șansele de a ne rătăci sunt destul de mici. La 14.30 pornim către valea Someșului Rece. Cerul plin de nori foarte fotogenici ne dă ceva emoții, căci pare că plouă fix spre locul spre care ne îndreptăm. După aproximativ o oră parcăm mașinile la intrarea în localitatea Uzina, în dreptul intersecției cu pârâul Bârlogului. În urma unei sincronizări perfecte atât cu ploaia care tocmai s-a oprit cât și cu Raluca și Dragoș care ajung imediat după noi pornim în sus. Pentru a nu știu câta oară rămânem fideli hărții cu cele "100 de trasee cu bicicleta în zona Clujului". Pe aceasta apar mai toate drumuri, potecile care se regăsesc pe arealul munților Gilălui- Muntele Mare.



Înaintăm câteva sute de metri pe drumul de acees spre cătunul Arsuri , iar apoi cotim dreapta peste barajul de aici. De partea cealaltă a drumului continuăm pe drumul/ potecă până la primele gospodării din Arsuri.

Foto 3. Faină după amiază! (foto. Marian Poară)

Foto 4. Drum spre cer? (foto. Marian Poară)

Aici am tot sta şi am privi verdele crud care a împânzit pajiştile... dar cum nu prea e vreme de stat mergem în continuare. Tot de aici se vede cel mai bine şi cătunul Pape, pe versantul de vizazi şi celebra şi dificila urcare care este inclusă în traseul de maratonului de mtb, Maros.

Foto 5. Cătunul Pape (foto. Marian Poară)

Urcuşul nostru devine puţin mai susţinut cu cât ne apropiem mai mult de ieşirea în culmea unde este situat vf. Bătrâna.

Foto 6. Urcând spre culme (foto. Marian Poară)

Noroc că acum vremea ţine cu noi, atât eu cât şi Raluca ne aducem aminte cum anul trecut, în aceeaşi perioadă, ningea şi bătea un vânt tare turbat.
 
Foto 7. Au apărut brândușele! (foto. Marian Poară)

În curând zărim la orizont covorul mov mult dorit. Gospodăria şi lanul cu brânduşe se află pe un picior secundar ce porneşte de sub vf. Bătrâna înspre N-E, astfel că florile se află mai tot timpul în vizorul vântului şi a celorlalte itemperii.

Foto 8. Vreme de primăvară (foto. Marian Poară)

Foto 9. Brândușe... (foto. Marian Poară)

Ajunşi la covorul mov, constat că în această primăvară sunt mai puţine brânduşe. După ce le facem câteva poze hotărâm că ne putem încadra în orele de lumină rămase şi continuăm clasicul circuit al Bârlogului.

Foto 10. Printre ele (foto. Marian Poară)

Pentru că de aici încolo nu mai avem parte de diferenţe de nivel notabile putem înainta într-un ritm alert. După ce trecem pe sub vârful Măgura ne aflăm pe culmea Păltinei.

Foto 11. Pândiți de apus (foto. Marian Poară)

 Din capătul ei vom coborî rând pe rând prin cătunele Dodeşti, Păltinei şi Chirileşti. Reuşim să închidem bulca la fix, astfel încât nu a fost nevoie să folosim frontalele.

 Dacă sâmbătă brândușele ne-au avut ca și oaspeți, duminică  au avut din nou vizitatori. Adi, însoțit de niște amici, a mers la pozat de brândușe parcurgând cam același traseu ca și al nostru.
 Câteva poze făcute de el:  
 
Foto 1'.  Brândușe de munte  (Crocus heuffelianus, Crocus vernus)

Foto 2'. De după gard

 Foto 3'. Viu colorat

 Foto 4'. "Cucu  bau"

 Foto 5'.  Covor mov

 Foto 6'. Frați de anotimp

Track și profil: aici



Comentează folosind contul Facebook:

2 comentarii

  1. O frumusete de fotografii!! da foto 5*covor mov e superba!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Putin prea editate pozele, as zice eu, insa tot speciale raman unele - fac reverinta la ultimele 2 poze - :)

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire