7 11.6.12 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2012/06/natura-insangerata-lacul-geamana-6-mai.html

Natură însângerată (Lacul Geamăna - 6 mai 2012)




Într-o primăvară cu multe ploi şi instabilitate atmosferică, iată o duminică însorită, în care hotărâm să scoatem bicicletele de la păstrare.

Direcţia: valea Arieşului, comuna Lupşa. În Lupşa trecem Arieşul spre Poşogani (pe un drum recent asfaltat) şi parcăm maşina la poalele Dealului Sfârcului. Şi, încălecând pe-o şa, am pornit spre obiectivul nostru de azi: lacul de decantare Geamăna.

Ne mişcăm destul de lent, e prima tură pe anul ăsta cu bicicletele, dar măcar avem timp să ne delectăm cu trilurile pitulicilor fluierătoare, aflate în perioada „flirturilor”. După urcuşul pe serpentine, printre casele răsfirate ale satului Pârâu Cărbunari, ajungem în nordul lacului, la cca 1.5 km vest de baraj. Consultăm harta şi decidem să ocolim lacul în sens trigonometric.

De aici, deşi traseul nu mai are mari diferenţe de nivel, ne oprim mult mai des. E incredibil ce ni se dezvăluie în faţa ochilor; iar dacă ochiul se bucură de contraste, sufletul exclamă: „Ce oribilitate!”

Parcă sfidând sterilul care le înghite casele, o mână de oameni încă mai stau în zonă. Viaţa merge înainte, cu sau fără voia lor. Unii se ocupă cu însămânţările de primăvară. O mătuşă din Trifeşti, foarte aproape de valea roşiatică a Şesii, îşi lasă treburile pentru câteva minute şi vine să povestească cu noi.

Cel mai tare o afectează singurătatea... Soţul ei murise de necaz când sterilul le-a acoperit casa şi au fost nevoiţi să se mute. Au luat o casă în chirie mai la deal. Copiii i-au plecat care încotro, căci în zonă nu-i angajează nimeni (Chiar şi cei de la CupruMin îşi aduc „oamenii lor”).

Continuăm prin Valea Holhorii şi Vinţa, apoi ajungem la baraj. E încă devreme, aşa că hotărâm să lungim puţin tura: coborâm pe valea Şesei până la Lunca (pe la mănăstirea Bârzan), şi ne întoarcem la maşină pe drumul naţional.

Traseul e recomandat pentru mersul cu bicicleta, drumul pietruit e în stare foarte bună. Nerecomandat iubitorilor de natură nealterată.


Foto 1. Cappuccino?




Foto 2. Înhumare 
 
Foto 3. Pe malul lacului 

Foto 4. Cariera Roşia Poieni 

Foto 5. Valea morţii 

Foto 6. Viitoare victimă 

Foto 7. Crovuri? 

Foto 8. Colţ de primăvară 

Foto 9. Înflorit 

Foto 10. Roşu şi Negru 

Foto 11. Pe graniţă 

Foto 12. Pe graniţă 

Foto 13. Cauză şi Efect 

Foto 14. Lavă? 

Foto 15. Blestem

Foto 16. Culorile progresului 

Foto 17. Peisaj selenar 

Foto 18. Testând terenul 

Foto 19. Drumul spre casă 





Comentează folosind contul Facebook:

7 comentarii

  1. Frumoase poze dar totul foarte trist.

    RăspundețiȘtergere
  2. Constat ca in decursul a unui an si jumatate, de cand am fost acolo, nivelul sterilului a crescut considerabil. Asa arata atunci:

    http://picasaweb.google.com/102480247649381186331/GeamanaAlba?gsessionid=05JKzCIXFSdhNhYHYvlYJA#

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa e! In ritmul asta o sa dispara biserica de tot...

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa o sa fie macinati, ciannurati si depozitati (in iazuri de decantare) toti Metaliferii! Intai Certejul de Sus (acord de mediu acordat deja cu argumentul "proiectul afecteaza zona in limite acceptabile"), apoi Rosia Montana si Bucium, apoi Sacaramb, Almasu Mare, Zlatna,... toate la scara mult mai mare decat e acum Valea Sesii :(

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire