1 27.5.13 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2013/05/snowboarding-si-ski-la-balea-27-aprilie.html

Snowboarding și ski la Bâlea (27 aprilie 2013)



Foto: Alina

Următoarea  postare îmi doresc să fie în ton cu fulgii de omăt care cad de mai bine de o zi peste crestele înalte și pe la Bâlea, în special.
După ieșirea din Rodnei, mi-am pus mari speranțe că în actualul sezon voi mai ajunge minum o dată pe la zăpadă... reușim să ne sincronizăm, astfel că sâmbătă dimineața ne regăsește îndesând 4 plăci de snowboard și o pereche de skiuri în golf. Oana, Robert dar și Dan sunt punctuali, așa că în curând luăm drumul Sibiului.
Vremea se anunță bună, iar confirmarea vine odată ce ne apropiem de Sibiu, creasta înzăpezită ni se dezvăluie.


Foto 1. Zbor imaginar peste creste


Până cotim dreapta spre Bâlea Cascadă, tot o ținem cu identificarea vârfurilor, iar apoi înainte de a intra în Cârțișoara facem o scurtă pauză de poze. Pomi infloriți, iarbă tot mai verde, zăpadă sus... după mine: combinația perfectă. happy


Foto 2. Primăvară vs. iarnă

Pe parcarea de la cascadă, computerul de bord arată 240 km în 3 ore, să tot vii la Bâlea.
Următoarul pas e să ne echipăm cât mai repede, mai ales că zărim o cabină ce coboară. Clăpari, bootsi, skiuri, placă?! o decizie mult prea dificilă, mai ales că au trecut weekendurile și nu mai pusesem placa de snowboard în picioare. Așa că: hotărăsc să urc cu două rânduri de echipament... cu ocazia asta o să știu dacă mai repet sau nu o experiență de genu.
Cu ceva emoții din cauza rafalelor de vânt, ajungem cu bine la zăpadă. Amicii mei o iau ușor în față, urmând să-și croiască urme prin omăt. Câțiva oameni, pe skiuri, se mai văd către șaua Bâlii.


Foto 3. Sus, mai găsim și alți nostalgici...


Foto 4. Căldarea Bâlii încă arată tare bine


Foto 5. Oana, ușor camuflată în zăpadă

Pun focile, prind husa în care e placa și bootsi și pornesc din loc.
Primăvara se pare că ajuns și la altitudini de peste 2000 de m... zărim multe gâze pe zăpadă; nu încetez să mă întreb cum au ajuns buburuzele până aici. raised eyebrows
Apropiindu-mă de panta mai serioasă încep să simt echipamentul extra din spate, însă totuși e rezonabil, îmi zic că e ca și cum aș avea un rucsac pentru o tură de două zile în spate.


 Foto 6. Pe skiuri, dar cu placa-n casa-n spate

Foto 7. Valea Doamnei

Mai schimb câte o vorbă cu amicii mei, iar apoi ajungem în șaua Bâlii. Până își trag sufletul, mă echipez și eu. Skiurile și clăparii îi pun sub o lespede mai mare, parțial în zăpadă, iar apoi mă alătur și eu trupei...
Vremea și zăpada sunt mult prea bune ca să ne dăm drumul de aici, urcăm mai departe.

Foto 8. Pe limbi de zăpadă, încă se putea coborî și din Curmătură Vârnoasă

Foto 9. Cărând în spate placa cu buline
Cu tot cu urmele pe care le fac băieții urcatul cu bootsi nu se prea compară cu alunecarea pe skiuri de tură, din păcate...


Foto 10. Spre șaua Caprei


Foto 11. În plină acțiune

Ușor, dar sigur, pășim pe creasta principală. Priveliștea mai că ne taie respirația, într-o parte cel mai înalt vârf al țării, într-o parte cel de-al doilea, între ele multe alte vârfuri și muchii cunoscute. Păcat că avem la dispoziție doar câteva ore și nu putem rămâne peste noapte.


Foto 12. Vârfurile din jur încep să ni se arate


Foto 13. Un alt trapez...

Ciugulim câte ceva dulce pentru a ne reface forțele și ne pregătim de coborâre. Cu toții cred că ne doream ca virejele și panta până în căldarea Bâlii să fie cât mai lungi.
Din creastă intrăm pe o pantă pe care probabil nu m-aș fi încumetat să mă dau acum câteva săptămâni, acum nu pare periculoasă. Apoi ținem ușor spre stânga pentru a ajunge în șaua Bâlii.

Foto 14. Interesantă intrare pe pârtia naturală


Foto 15. Vreme tare bună


Foto 16. Căldarea Bâlii


Foto 17. Vârfuri la est de șaua Paltinu


Foto 18. Lepezi- Călțun


Foto 19. Ș-am fost și până pe Moldoveanu tongue


Foto 20. Cu privirea până pe Negoiu


Foto 21. Viștea-Moldoveanu

Împreună cu băieții fac o traversare mai lungă pe sub niște stânci, pentru a ajunge la o pantă ceva mai mare. Cu Oana ne regrupăm jos, în zona cabanei Paltinu. Faină coborâre!


Foto 22. Gata de coborâre


Foto 23. Viraj după viraj...

Robert și Dan hotărăsc să rămână la o energizare pe terasă, la soare, Oana urcă undeva în dreapta vf. Iezer, iar eu urc către șaua Bâlii să-mi recuperez skiurile și clăparii.

 
Foto 24. ... revenim pe plat


Foto 25. Lacul începe să se vadă


Foto 26. Skiuri fericite

Prin urmare urc la pas, în bootsi. Buburuzele și gâzele par să mă însoțească. În rest e destul de multă liniște pe munte. Găsesc husa cu echipamentul așa cum am lăsat-o acum mai bine de o oră, fac schimbul între încălțări și încerc să trec pe modul ski. Doar eu aveam să fiu pe "pârtie".


Foto 27. Furnicuțe...


Foto 28. și o mămăruță


Foto 29. Skiori vs. snowboarderi

O caut atent pe Oana, care alături de alți snowboarderi încă mai urcă, trec pe la băieți și apoi îmi încalec skiurile. Curând pornesc din nou spre șaua Bâlii, de unde voi coborî tot singură.
O zi în forță, în care am mai ajuns o dată la zăpadă, sperând să nu fie ultima ieșire la ski din actualul sezon.


Foto 30. Bye-bye Bâlea (poză din telecabină)




Comentează folosind contul Facebook:

Un comentariu

Pagina de pornire