0 28.6.13 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2013/06/de-paste-pedaland-prin-cernei-4-5-mai.html

De Paşte... pedalând prin Cernei (4-5 mai 2013)



Foto şi trasee: Marian

Ajunul de Paşte ne prinde pe malul Dunării, în localitatea Dubova. Înainte de a reporni la drum considerăm că am merita puţină relaxare astfel că, dacă tot suntem la malul fluviului vom accepta oferta gazdei noastre şi vom face o plimbare cu barca prin Cazanele Dunării.
La orele amiezii când soarele începea să ardă tot mai tare noi admiram cotloanele prin care trec apele Dunării. Exact când căldura devenise aproape insuportabilă facem o pauză în răcoarea şi întunericul oferit de  peştera Veterani.
La sfârşitul plimbării cu barca pornim din nou la drum. Ultima destinaţie a mini vacanţei avea să fie satul Bogâltin aflat la poalele Arjanei, în munţii Cernei.


Foto 1. "Hămăceală" în ajun de Paşte


Aici ne vom stabili tabăra de bază pentru următoarele două zile. În Bogâltin ajungem destul de târziu, și după ce ridicăm corturile pornim într-o tură mai scurtă dar foarte frumoasă pe dealurile Domaşnei.


Foto 2. Mov cu aromă de salcâm

După un urcuş prin satul Cornereva şi câteva sate adiacente ajungem într-un pas de unde vom schimba direcţia de înaintare dar şi suprafaţa de pedalare (ieşim de pe asfalt).
Începutul drumului ne testează abitităţile la împins bicicleta, însă în curând ajungem să pedalăm spre culme printre livezi.


Foto 3. Căldură mare, trupa rezistă


Foto 4. Ochi şi urechi


 Foto 5. Ţarcu- Muntele Mic şi lacul de acumulare Rusca-Teregova

De asemenea, avem privelişti spre munţii Ţarcu dar şi spre Cernei. În momentul în care ieşim în culme drumurile înierbate continuă printre livezi înflorite şi scăldate în lumina după-amiezei. Tururile de orizont sunt o premieră, căci nu am mai ajuns pe aici.  

Foto 6. Drum de culme...


Foto 7. cu privelişte spre Cernei

După o scurtă coborâre ajungem într-o şa şi fiindcă mai aveam ceva vreme până la asfinţit ne relaxăm înainte de o coborâre cursivă printre cătunele Cornerevei. Coborârea parcă a fost cireaşa de pe tort, cu toţii am savurat-o metru cu metru.

Foto 8. Base Camp în Bogâltin

Cu bateriile încărcate după tura în forţă, revenim în tabăra de baza şi ne pregătim cum se cuvine de marea sărbătoare. Vopsim ouă cu foi de ceapă, la primus, punem de un foc de tabară, iar apoi oboseala ne răpune. 
Dimineaţa nu zăvim prea mult în sacii de dormit, căci aveam un plan şi pentru prima zi de Paşte; ne-am propus să ajungem la slujba de la bisericuţa din cătunul Dobraia.

Foto 9. În ziua de Paşte gonim spre bisericuţa din Dobraia


Foto 10. Bogâltinul


În formaţie completă luăm cu asalt drumul ce urcă spre Cracu Teiului. Întâi urcăm susţinut până într-o şa de unde vedem satul Bogâltin. De acolo urmează o lungă curbă de nivel până în Dobraia, curbă ce ocoleşte abrupturile vârfului Arjana.


Foto 11. Arjana

Foto 12. Pă-pă-dii!

 Până să ne apropiem de Dobraia nu prea vedem gospodării.
Când în sfârşit ajungem în locurile în care am fost doi ani recunoaştem livada acum plină de păpădii.

Foto 13. Stuf la poalele Arjanei

Cu tot ritmul pe care am încercat să-l menţinem ajungem la bisericuţa din Dobraia exact când slujba s-a terminat. Preotul părăseşte incinta bisericuţei cu tractorul în timp ce sătenii  mai rămân la poveşti.

Foto 14. Bisericuţa din Dobraia

Foto 15. Hristos a Înviat!

 Zăvobim şi noi pe aici, ciocnim ouă roşii  în altarul de lângă bisericuţa, stăm la poveşti, admirăm abrupturile din Mehedinţi...

Foto 16. Către Mehedinţi

Apoi Laura, Marian şi Serghey sunt nevoiţi să se întoarcă pentru a ajunge în Cluj, în timp ce restul mai mergem puţin înspre Prisăcina. Apoi revenim într-un ritm foarte lejer înspre Bogâltin, pe aceeaşi ruta până aproape de sat, loc în care ne încriem pe drumul unei culmi vestice. 

Foto 17. Yammy...

Întorşi în tabăra de bază vom spăla meticulos bicicletele-n vale, vom mânca prăjituri, cozonac şi ouă roşii, primite de prin vecini, iar apoi în dimineaţa zilei de luni pornim spre Ardeal, după 5 zile pline de ture şi amintiri frumoase. 

Trasee:





Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire