3 20.8.13 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2013/08/cicloturism-prin-sate-cu-biserici.html

Cicloturism prin sate cu biserici fortificate (6-7 iulie 2013)



Foto: Marian

La începutul lui iulie, într-o formulă mult mai numeroasă decât anul trecut, porneam în cea de-a doua tură de cicloturism.

Foto 1. Creasta Făgăraşilor din Podişul Hârtibaciului

În timp ce pentru unii dintre noi nu era prima experienţă de genu, pentru restul lumii primul contact cu o tură de bicicletă pe mai multe zile. Marian alege cu grijă ruta pe care vom pedala, încercând să selecteze drumuri cât mai puţn circulate dar care în acelaşi timp să ne poarte prin locuri deosebite. De asemenea, are pregătite şi câteva alternative în cazul în care ar trebui să scurtăm traseul iniţial.




Foto 2. Gata de drum

Cu mic, cu mare sâmbătă în jur de ora 10 pornim din Sighişoara, pe biciclete, cu scopul de a vizita câteva dintre bisericile fortificate săseşti (edificii răspândite prin toată Transilvania).
Trecem de Şaeş val-vârtej şi ajungem în Apold, unde vizităm prima biserică fortificată.

Foto 3. Biserica fortificată din Apold

Foto 4. Apold

 Începând de la aceasta am fost surprinşi că mai toate bisericile importante erau într-o măsură mai mică sau mai mare renovate sau în curs de renovare, pentru aceasta fiind aduşi studenţi de la universităţi din Germania. Turnul bisericii (numit în unele locuri şi Turnul Slăninii) adăposteşte zeci de lăzi recondiţionate, ce erau folosite în trecut pentru depozitarea slăninii de către saşi.

Foto 5. În parcul de lângă biserica fortificată din Brădeni

 Foto 6. Vânt din faţă, furtună din spate

După ce pedalăm cu furtuna-n ceafă, ne abatem de la drumul principal şi ajungem în Iacobeni, unde stăm de ploaie vreun ceas jumate, într-o casă părăsită. Când ploaia dă semne că se opreşte ne îndreptăm către biserica din Iacobeni. Cu greu, reuşim să împingem bicicletele până-n curtea bisericii.

Foto 7. Către biserica din Iacobeni

Foto 8. Satul Iacobeni

Foto 9. Dansul pelerin(e)ilor

 Răcoriţi bine după ploaie, pedalăm cu spor spre Agnita. Am fi vrut să vedem şi biserica din oraş, dar pentru că e închisă punem de-o pauză de masă. Ulterior continuăm pe drumuri tare pitoreşti, prin podişul Hârtibaciului.

Foto 10. Pe uliţele din Iacobeni

Foto 11. Pornim mai departe

Foto 12. În Agnita

Foto 13.  Satul Vărd

Creasta Făgăraşilor, pe care am zărit-o încă înainte de a ajunge în Agnita, acum e tot mai aproape. Kilometri la rând avem posibilitatea de a o admira, de a identifica vârf după vârf, muchie după muchie, ori valea după vale. Priveliştea a fost ameţitoare.

Foto 14. Făgăraşii!

Foto 15. Creasta fumegă după ploaie

Foto 16. Tot mai aproape

Drumul neasfaltat dintre Chirpăr şi Săsăuş mi-a plăcut la nebunie... aici cred că ne-am apropiat cel mai mult de creasta Făgăraşilor. Acest drum ne duce până pe malul Oltului, în zona lacului de acumulare de la Nou Român, acolo unde vom schimba direcţia de mers. O luăm uşor către apus pentru a ajunge la Cârţa.

Foto 17. În curtea mănăstirii cisterciană din Cârţa

Foto 18. Din turn

După 81 de km în care am trecut prin faine sate săseşti, am vizitat şi aflat o parte din poveştile câtorva biserici fortificate, săseşti poposim în curtea preotului satului Cârţa. Ridicăm corturile la doar câţiva metri de ruinele fostei mănăstirii cisterciene de la Cârţa.

Foto 19. Base camp

Duminică la 7.30 pornim la drum, printr-o atmosferă de poveste... drumuri pe care abia dacă trec 1-2 maşini, asfalt excelent şi o ceaţă care creează o atmosferă misterioasă.

Foto 20. Dimineaţa pedalăm prin ceaţă

Foto 21. Biserica din Bruiu

Pentru început urcăm şi coborâm spre Şomartin, admirăm biserica fortificată din Bruiu, trecem puţin în judeţul Braşov pentru o vizită la biserica din Cincu.

Foto 22. Satul Cincu 

Foto 23. Drumul e numai al nostru... spre Merghindeal


 Foto 24. La intrare în Dealul Frumos

 Ghidul de aici ne-ar povesti şi o zi despre istoria bisericii şi despre comunitatea săsească, însă din păcate nu putem rămâne prea mult. Pe la orele prânzului ajungem la biserica din Merghindeal şi astfel ne apropiem tot mai mult de centrul ţării, punct aflat la ieşirea din localitatea Dealul Frumos.

Foto 25. Biserica fortificată din Merghindeal

După o pauză de vreo oră în Agnita, unde mâncăm la Grădina de Vară şi stăm iar de ploaie, ne îndeptăm spre Biertan, via Bârghiş- Pelişor- Rich iş. Aici, de departe, cea mai impresiona ntă fortificaţie săsească - cea din Biertan.

Foto 26. Biertanul... 

După Biertan mai pedalăm vreo 8 km spre Şaroş pe Târnave. De acolo, Marian împreună cu Andrei, fac autostopul pentru a recupera maşinile aflate la 22 km, în Sighişoara .

Traseul:




Comentează folosind contul Facebook:

3 comentarii

  1. Salut. Foarte frumos traseul ales de voi, in mare parte am vazut bisericile, dar din fuga masinii.Ma gandesc serios prin septembrie sa va urmez partial itinerariul, am o singura intrebare:ati avut probleme cu localnicii? Crede-ma ca nu sunt genul speriat de povesti cu dubiosi si tigani, dar eu oameni mai suspecti ca in partea rurala din Brasov - Sibiu - Mures nu prea am vazut pana acum. Mersi anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu au fost probleme foarte mari dar am încercat să mergem cât de cât în grup compact prin sate. Țiganii ne salutau în toate limbile posibile, crezând că suntem străini. Singurul incident mai neplăcut (de fapt au existat două astfel de incidente în două sate diferite) a fost când un grup de copii au aruncat cu pietre către noi. Una chiar mi-a nimerit cadrul, dar nimic serios. M-am enervat puțin dar mi-a trecut apoi. Nu-ți recomand să mergi singur oricum și pe cât posibil să fii comunicativ și prietenos.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mersi frumos pentru sfaturi, ma gandeam eu ca n-ati trecut chiar "ca prin branza" pe-acolo :)
    Numai bine si la cat mai multe trasee frumoase.

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire