0 26.5.14 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2014/05/pedaland-prin-tara-lapusului-13-aprilie.html

Pedalând prin Ţara Lăpuşului (13 aprilie 2014)



Traseu: Prislop- pod Lăpuş- Codru Butesii- Preluca Nouă- Dealu Corbului- Defileul Lăpuşului- Sălniţa-Româneşti- Frâncenii Boiului -Boiu Mare- Prislop (track aici)

Îndată ce am trecut la ora de vară am reluat obiceiul ieşirilor cu bicicleta, în cursul săptămânii. În acelaşi timp odată cu tura de faţă au început weeekendurile în care am alternat ieşirile pe skiuri, cu cele cu bicicleta.
Astfel tura din Defileul Lăpuşului are statutul de prima tură oficială pe 2014.


Foto 1. Boltă înflorită


Marian vine cu propunerea de traseu şi astfel că duminică dimineaţă, în formaţie de 7, ne îndreptăm spre localitatea Prislop, judeţul Maramureş.
Traseul pe care îl vom parcurge ne va duce prin sate aflate dealuri, ce se înalţă de-o parte şi de el alta a râului Lăpuş.


Foto 2. Neaţa Coco!


Foto 3.

Verdele ce e tot mai crud şi pomii care sunt deja în floare ne vor însoţi de-a lungul celor aproximativ 52 de kilometri pe care i-a înregistrat gps-ul la sfârşitul turei.
Asfaltul din satul Prislop îl părăsim aproape imediat după ce pornim şi înaintăm pe un drum ce ne duce în culme de deal. În cea mai mare parte acesta se desfăşoară printre parcele agricole, fiind când de lut, de pământ, când înierbat.


 Foto 4. Pe dealuri verzi

Foto 5. Coborâre spre Lăpuş

Continuând pe curbă de nivel, ocolim satul Buteasa iar apoi ne bucurăm de o coborâre mai lungă până la apele Lăpuşului.
Un panou mare, ce conţine o hartă cu întreaga zonă ce se află de-a lungul Defileul Lăpuşului ne întâmpină chiar înainte de a trece pe podul pe râu. Mai târziu aveam să mai trecem şi pe lângă alte panouri similare.


Foto 6. Apele Lăpuşului

Ciugulim câte ceva şi apoi încălecăm şeile pentru că acum începe o urcare de câte sute metri diferenţă de nivel. Soarele arde ca-n plină vară şi în jurul nostru se adună nori ameninţători. În cele din urmă scăpăm doar cu câţiva picuri.


Foto 7. Fugind de nori


 Foto 8. În Codrul Butesii

 Foto 9. În zare, bisericuţa de lemn de pe vârful Pițigaia

Următorul sat prin care trecem după ce terminăm urcarea e Codrul Butesii. Încet dar sigur încep să-mi formez o imagine despre sate fainele de prin zonă. Uitate parcă de lume, aceste ascund din loc în loc case tradiţionale, şure sau bisericuţe de lemn.


Foto 10. Spre Preluca Nouă


Foto 11. Şură maramureşană
 
Foto 12. Ca-n Apuseni?!


Foto 13. Preluca Nouă

O coborâre scurtă ne aduce până în zona Preluca Nouă, loc în care Ţibleşul se vede cel mai bine. În acelaşi timp avem privelişte şi spre reşedinţa judeţului Maramureş, Baia Mare.


Foto 14. Cu Ţibleşul alături

Încă suntem tot de aceeaşi parte a râului Lăpuş, însă pentru că urmează ca azi să-l mai trecem odată, traseul nostru coteşte puţin dreapta spre Dealul Corbului.

Foto 15. Împodobit

Asfaltul pe care l-am intersectat în timp ce am ajuns în zona Preluca Nouă, se termină rapid şi coborârea devine tot mai palpitantă, desfăşurându-se pe un drum de ţară îngust, destul de abrupt în ultima parte, grăbindu-ne parcă spre vale.


 Foto 16. Altă Prelucă... Preluca Veche

Foto 17. Zdreană... cel cu ochii de faianţă...


 Foto 18. A doua coborâre spre Lăpuş

Serpentinele de pe ultima porţiune a coborârii se termină în momentul în care ajungem la drumul aflat pe malul Lăpuşului.


 Foto 19. Picnic lângă mal

 Foto 20. Ape oglinditoare

Punem de-o pauză pe malul apei, urmând ca apoi să trecem podul, începând urcarea spre Sălniţa.
Din acest loc, zona podului Dealul Corbului-Sălniţa se poate urca către locul numit Custura Cetăţelei, punct în care se poate admira traseul serpuit pe care-l descrie Lăpuşul în zona de defileu.


Foto 21. Mireasma vine de sus


Foto 22. Biserica de lemn din Frâncenii Boiului


 Foto 23. Atenţie la păpădii!

După ce trecem de Sălniţa ne vom îndrepta spre maşini, via Româneşti- Frâncenii Boiului- Boiu Mare.
Această ultima secţiune a traseului ne rezervă atât ruperi de pantă cât şi coborâri scurte.


 




Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire