4 29.5.14 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2014/05/ski-partie-zillertal-austria-revelion2014.html

Revelion la schi în Zillertal, Austria (29.12.2013-03.01.2014)




Cu riscul să vă plictisesc de moarte, o să vă povestesc cum am ajuns la schi în Austria. Mai mult despre cum am ajuns decât despre ce am făcut acolo. Poze - mai jos.

Pe la începutul lui decembrie am realizat la un moment dat că se apropie sărbătorile. Sărbătorile echivalează cu 2 săptămâni de concediu, care trebuie umplut cu ceva. În principiu, planul era să mergem la schi. La noi pe undeva sau din nou la slovaci. La noi nu e o problemă să găsești cazare până pe ultima sută de metri, iar la slovaci am mai fost de Crăciun și cu altă ocazie și n-a fost aglomerat. Așa că am amânat să facem un plan concret.

Însă vremea era extrem de călduroasă și prognozele nesatisfăcătoare. Oricum nu e o noutate faptul că luna decembrie e mai călduroasă decât luna martie, cel puțin așa s-a întâmplat în ultimii ani.

Și am început să mă uit înspre Austria, căci de mult îmi doresc să testez schi-paradisurile pe care le-am tot văzut în pozele Alinei.

Cum găsești cazare în Austria? La buget redus, cât de cât aproape de o stațiune de schi mai măricică, și cu doar 2-3 săptămâni în avans... pare imposibil! Stațiunile măricele din Austria își epuizează locurile de cazare economică cu mult timp înainte, schiorul gospodar își cam face vara rezervare...

Noi suntem doar 2, iar apartamentele (studio) de două persoane sunt destul de rare, e mult mai ușor să găsești apartamente de 4 persoane sau mai mari (la un preț rezonabil pe persoană, mă refer)
  • cu booking.com nu găsesc decât camere peste 100 euro/noapte pentru 2 persoane
  • interchalet.co.uk nu mă prea ajută... apartamente la 6-700 euro/7 nopți cazare
Începusem să-mi iau gândul de la Austria de sărbători și chiar să fac planul de a merge în februarie (deși s-ar părea că și pentru februarie era destul de târziu să fac rezervarea în 10 decembrie). Dar printr-o cunoștință am aflat de o micuță agenție de turism din Cluj-Napoca care chiar are oferte pentru vacanțe la schi în Europa! Adică nu le iau de pe interchalet și își pun adaos comercial, cum fac majoritatea agențiilor. Marile excepții sunt organizatorii proiectelor Snow-Fest și Romanian Ski Days, spre exemplu. (Mai știi alte excepții? Lasă comentariu!)

Oricum, cu mare noroc am prins ultima cameră dublă (B&B) la pensiunea Haus Cristl din Uderns la 410 eur (7 nopți de cazare cu mic dejun, toate taxele incluse).
Tot de la agenție [Quasar Tours, Cluj-Napoca, str. C-tin Daicoviciu nr. 7] am luat și skipass-urile, obținând o reducere de 7%. Adică am plătit 208 euro pentru un skipass de 6 zile care ar fi costat 224 euro (*) fără reducere.

Traseul auto (dus): Cluj - Oradea - Szolnok - Budapesta - Viena - Salzburg - Rosenheim - Uderns
Sunt aprox. 1100 km, se fac cam 12 ore. Noi am făcut mai mult, de la intrarea în Germania am prins aglomerație destul de mare, s-a mai și stat...

Ca să nu fim obosiți în prima zi de schi, am ales să facem drumul în două etape, cu pauză în Pochlarn, undeva după Viena (hotel Moser, 45 euro/camera dublă cu mic dejun).

Vignetta Ungaria se ia de pe evignette.ro, în Austria de la benzinării. (se poate lua și de la chioșcuri, inclusiv de la cele din Borș, dar e mai scump)

Unde alimentezi în Austria? Fiindcă diferența de preț între benzinării poate fi chiar și peste 30 cenți pe litru, la același produs de la același lanț de benzinării. Eu am folosit aplicația OMV Station Finder care îmi arată benzinăriile OMV și lista de prețuri în timp real! (Merge și în România, dar diferențele de preț la noi sunt mult mai mici) Spre exemplu, eu am alimentat de la OMV Sankt Valentin, cu mai puțin de 1.30 euro/litru motorină, iar în România prețul sare de 1.40 euro/litru (**). Nu eram singurul care știa de benzinăria asta, erau și alți români care alimentau.

Încă mă mai urmăriți?
Despre schi n-o să scriu prea mult, e clar că mi-am stricat excursiile de mers la schi pentru toată viața... Pentru mine era destul de ok Șuiorul, spre exemplu, căci are pârtii drăguțe, pentru care merită să stai la coadă, să strângi din dinți de frig până sus, să nu te superi pe băiatul de la debarcare care te bruschează să cobori mai repede de pe telescaun și să plătești prețul piperat, căci oricum sistemul de taxare nu-ți ia chiar întotdeauna punctele, dar acuuuum, acum după ce am văzut Austria, nu mă mai imaginez mergând în weekend la schi de pârtie pe la noi. La slovaci, Jasna mai seamănă a stațiune de schi, instalațiile sunt moderne și rapide, dar cozile sunt deseori lungi, și rareori sunt deschise toate pârtiile (~40 km).

La Zillertal a fost și Alina în 2010, detalii aici.

Noi am mers cu mașina în fiecare zi (există posibilitatea folosirii gratuite a ski-bus-ului, sau a trenurilor), câte 2 zile la Kaltenbach, Mayrhofen-Penken și Arena. Pe ghețar n-am fost, era prea departe și ne-au cam ajuns pârtiile astea.

Nu ne țin pe noi picioarele, că altfel ar fi cum zice Alex Fodor: cantonament.
Trezirea la 6.30 dimineața, mic dejunul, plecarea la 7:50, urcat în gondolă la 8:20. "Prânz" în cabină (sanvișuri sau similar). Schi până la 16.00. Cina, somn și de la capăt.

Stațiunile de pe valea Ziller sunt afiliate skiline.cc, cu care se poate verifica la finalul zilei care au fost instalațiile folosite de utilizator pe timpul zilei, dacă se introduce seria skipass-ului. În Zillertal Arena există și o scurtă zonă de slalom pentru amatori unde cei care coboară sunt filmați, iar filmul este încărcat în contul lor de pe skiline.cc. Din păcate, eu am aflat asta doar după ultima zi de schi.

Mai jos, niște poze făcute cu telefonul.

Foto 1. Prima zi, Kaltenbach - ninsoare proaspătă

Foto 2. Vreme bună din a doua zi. Aici - Penken, Mayrhofen

Foto 3.

Foto 4.

Foto 5.

Foto 6. 

Foto 7. 

Foto 8. Cu goanga

 Foto 9. Pe urmele ratrack-ului, dis de dimineață în Zillertal Arena

Foto 10. 

Foto 11.Munți uriași cât vezi cu ochii

Foto 12.

Foto 13. 

 Foto 14. 

Foto 15. 

Foto 16.

 (*) - preț pentru sezonul 2013/2014. În sezonul 2014-2015, skipass-ul pe 6 zile costa 230.5 euro, neredus.
 (**) - preț la data publicării articolului (mai 2014)

LATER EDIT (12 aprilie 2015):
Fiindcă de revelion 2015 am repetat mișcarea de mai sus (cu mici diferențe), iată câteva poze:

Foto 1'. Lupta cu nămeții: într-una din zile a nins mult și din greșeală am intrat pe o pârtie închisă (nebătută)

Foto 2'. Weeee!

 Foto 3'. Soare și frumos

 Foto 4'.

 Foto 5'. În ultima zi (a douăsprezecea noastră zi de schi pe valea Ziller) ne-am luat inima în dinți și am condus până la ghețarul Hintertux. Nu ne-a părut rău, pârtiile au fost mult mai libere și mai bine întreținute decât în celelalte domenii de pe vale.

 Foto 6'. Iar priveliștea e unică la peste 3000 m :-)



Comentează folosind contul Facebook:

4 comentarii

  1. "Dar printr-o cunoștință am aflat de o micuță agenție de turism din Cluj-Napoca care chiar are oferte pentru vacanțe la schi în Europa! Adică nu le iau de pe interchalet și își pun adaos comercial, cum fac majoritatea agențiilor"
    E fals. Majoritatea agentiilor revanzatoare lucreaza cu touroperatori care vand la preturi brute, nu nete. Pret brut: iau cu 200 de euro si de pe Interchalet si de la orice agentie ce are contract direct cu Interchalet sau prin consolidator iar de acolo, in functie de volum, touroperatorul cedeaza comision agentiei. Pret net: touroperatorul scoate la vanzare pachetul/hotelul/etc. cu un pret minim peste care fiecare isi adauga in functie de concurenta.
    Am facut precizarea pentru a nu discredita marea majoritate a agentiilor revanzatoare ce se chinuie pe piata noastra.
    In momentul in care iei voucher-ul de vacanta, vezi exact cine a emis factura si pentru ce valoare. Daca nu apare touroperatorul, de ex. Interchalet, atunci esti pasibil de o teapa si e bine sa investighezi de unde a iesit pretul pentru care platesti.
    O zi faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am contactat 3 agentii, le-am spus ceea ce cautam, iar ofertele pe care le-am primit erau copy-paste de pe Interchalet cu 10-15% in plus la tarif. (adica sistemul de pret net din explicatia ta, daca am inteles bine). Si m-am grabit sa trag concluzia ca asta e sistemul aplicat peste tot. Deci ai dreptate, am gresit sa generalizez, nu e corect fata de unele agentii.

      Multumesc de explicatia tehnica. Insa dincolo de partea tehnica, ar fi util pentru cititorii bandarosie sa afle cateva nume de agentii din Romania (preferabil online) care:
      - au oferte de cazare la pret egal sau mai mic decat pe Interchalet sau care nici nu se regasesc pe Interchalet sau alte site-uri de profil
      - au si oferte la unitati de cazare low-cost
      - ofera posibilitatea achizitionarii skipass-ului la pret redus

      Poti da exemple din "marea majoritate a agentiilor revanzatoare ce se chinuie pe piata noastra"? Ca sa pot modifica textul si sa fac reclama gratuita in loc sa discreditez la gramada.

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire