0 30.6.14 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2014/06/pedaland-prin-campia-transilvaniei-27.html

Pedalând prin Câmpia Transilvaniei (27 aprilie 2014)



După ce ziua de sâmbătă am petrecut-o prin Trascău, a doua zi a weekendului o parte din trupă plus alți amici am pus de o tură cu bicicletele prin Câmpia Transilvaniei. În cursul săptămânii am aflat ca bujorii din rezervația din Zau de Câmpie sunt în floare, așa că Marian încropește un traseu pe parcursul căruia să ajungem și pe acolo.

Foto 1. Pe malul unui lac în Câmpia Transilvaniei


 Foto 2. Unul câte unul

 Foto 3. E vremea rapiței

Pentru a începe tura ne-am deplasat cu mașinile până în satul Bujor (după Miheșu de Câmpie) - județul Mureș. Încă de cum lasăm în urmă mașinile, dealurile din zonă fiind așa de colorate ne fac cu ochiul deoarece verdele crud pe alocuri găzduiește lanuri intinse de rapiță. În același timp printre dealuri, în imediata apropierii drumului se află lacuri care pe margine pâlcuri de stuf.

 Foto 4. Drum spre rezervația cu bujori

La intrarea în Zau de Câmpie cotim dreapta pentru a merge până la rezervația de bujori. Aceasta e unică în Europa iar Zau de Câmpie e cel mai nordic punct unde se găseşte bujorul de stepă.

Foto 5. Hora bujorilor

Foto 6. Odihnă
 
 Foto 7. Bujorul de stepă

Traversăm o a doua rezervaţie din zonă pentru a ne întoarce în Zau pe un drum de culme. După un pushing nu prea lung, dar pe o panta înierbată și înclinată ajungem în culmea în care înspre vest se ridică silueta Trascăului.

Foto 8. Pushing în a doua poiană cu bujori

 Foto 9. Drumuri de culme

 Foto 10. Pedalând pe câmpuri înflorite

După câțiva kilometri pedalți pe drumuri de culme printre terenuri agricole, revenim în drumul județean. Ajungem în Zau de Câmpie si acum ne îndreptăm spre un alt doilea obiectiv pe ziua de azi, castelul din Zau de Câmpie. "Castelul din Zau de Câmpie a fost construit după principiile unui calendar. Are 365 de ferestre câte zile sunt într-un an, 4 turnuri la fel ca numărul de anotimpuri, 52 de camere câte sunt săptămânile, 7 terase câte zile sunt într-o săptămână și 12 holuri câte sunt lunile anului." Păcat însă că e lăsat în paragină, ca multe alte castele de prin Transilvania.

 Foto 11. Castelul din Zau de Câmpie

Dupa acest popas continuăm biciclitul spre satul Tăureni, unde facem un ocol al lacurilor din zonă, urmând drumuri folosite cel mai probabil de pescari. Vegetația, păsările care se află pe malul lacurilor dar și aceste drumuri ne duc cu gândul la deltă.

 Foto 12. Ca prin deltă...

 Foto 13. Pauză cu umbră

 Foto 14.Odihnă și pentru bicicletă

Când bucla prin delta  din Câmpia Transilvaniei se încheie, revenim în Zau unde pentru câteva momente suntem sub atenta supraveghere a lui Dan și a tunului său... Pentru a ne pregăti de urcarea ce urmează tragem pe dreapta la birtului satului și ciugulim câte ceva.

 Foto 15. Moment de respiro

Foto 16. Stufăriș

 Foto 17. Gonind la vale

 Foto 18. Întinderi de stuf

 Foto 19. Pluton compact

Urcarea pe care ne încriem ne duce spre satul Pădurea, însă înainte de coborâre avem parte de un loc de panoramă de unde vedem putem face un tur de 360 grade și cuprinde câteva masive montane.  Țibleș, Rodnei, Călimani, înreaga creastă a Făgărașilor, Retezatul și nu în ultimul rând Trascăul completează panorama pe care am avut ocazia să o vedem. Pentru că ne-a plăcut tare mult ne-am pus în gând să mai revenim cu bicicletele prin Câmpia Transilvaniei.

Foto 20.


Foto 21. Traseul



Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire