1 26.9.14 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2014/09/obiective-turistice-judetul-neamt-priNeamt.html

Obiective turistice din județul Neamț (5-11 septembrie 2014 @ #priNeamt)



La începutul lunii septembrie am petrecut o săptămână în județul Neamț. Ca foarte multe zone din frumoasa noastră țară, este imposibil de aprofundat un județ întreg într-o singură săptămână. Noi stăm în Cluj, dar suntem departe de a-i fi descoperit toate cotloanele.

Revenind la oile noastre: ce-i de văzut prin Neamț?

Când ajungi în Piatra Neamț, e imposibil să nu observi gondolele care-ți trec pe deasupra capului. Mie mi-au sărit în ochi din prima, e defect... pasional? (care ar fi echivalentul defectului profesional dacă vorbim de o pasiune?)


Telegondola urcă până pe muntele Cozla, de unde poți admira în liniște orașul. Dacă e vreme bună, o plimbare prin pădure e mai mult decât binevenită.


Sau, dacă vii iarna și ai noroc să fie frig (pentru schiori, frig înseamnă vreme bună), există aici o pârtie cu telescaun și tunuri de zăpadă. Vezi dacă e zăpadă pe webcam-ul live - aici. Informații despre pârtia Cozla Parc - aici.


Nici noaptea nu e urât...


Orașul este foarte animat când găzduiește evenimente culturale. În timpul festivalului Filmul de Piatra, la turn se proiectează filme...


Te poți binedispune cu Fetița-statuie cu chibrituri :-) Nu uita să lași un mic ciubuc!


Dacă simți nevoia de a afla istoria locurilor pe care te afli, din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre, intri la Muzeul de Istorie și Arheologie. Iar dacă vrei să te concentrezi pe rădăcinile noastre genealogice, obligatoriu vei vizita Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni. Știai că cultura Cucuteni este civilizaţia preistorică europeană cea mai intens studiată?






Revenind în zilele noastre, poți să-i calci pragul pictorului Ciprian Istrate (frescart) și să rămâi plăcut surprins de calitatea și mesajul operelor sale. O să-ți descifreze parțial anumite semnificații, dar te va lăsa și pe tine să meditezi în continuare. Ce crezi că sugerează tabloul de mai jos?


Parcul Național Cheile Bicazului nu e departe, sunt cam 50 km de condus din Piatra Neamț. E străbătut de șoseaua națională, deci implicit cam gălăgios, dar ai la dispoziție câteva trasee turistice pe care te poți relaxa în liniște.



Lacul Roșu e imediat după intrarea în județul Harghita, dar ar fi păcat să nu treci granița județului ca să-l vezi. Într-o zi însorită de vară ți-ar prinde bine o plimbare cu bărcuța.



Și vorbind de lacuri, la întoarcere spre Piatra Neamț, fă stânga spre Bisericani și admiră de sus lacul Vaduri cu a lui insuliță fotogenică:



Trupă mare, mon cher...


Rămânând în sfera lacurilor, lacul de acumulare Bicaz (Izvorul Muntelui) e captivant prin suprafața lui uriașă, indiferent de unde l-ai privi; de pe baraj...


... de la Hangu, la apus...


... din comuna Ceahlău...


... sau de pe suprafața apei!



Iar dacă ai ajuns în comuna Ceahlău, deja știi că nu trebuie să ratezi o urcare pe munte! Măcar prin împrejurimile Durăului, până la cascada Duruitoarea și Cabana Fântânele, dar preferabil pe două zile, cu înnoptare sus la Dochia:
Dacă te îndrepți apoi spre nordul județului, vei descoperi că pe raza comunei Vânători-Neamț ai atât de multe lucruri de văzut, încât sigur n-o să-ți ajungă o singură zi. Poți începe cu Mănăstirea Neamț, dacă te fascinează ctitoriile cu istorie de sute de ani.




Fanii literaturii vor vizita casa memorială a lui Mihail Sadoveanu, aflată în apropierea mănăstirii Neamț.




Iubitorii naturii vor aprecia Parcul Natural Vânători Neamț, al cărui proiect principal este reintroducerea zimbrului în arealul său natural. Curajoși, nu credeți?
La sediul administrației poți obține diverse informații despre proiectele derulate în prezent. În apropiere se găsește și o mică grădină zoologică ce adăpostește câțiva zimbri, câțiva cerbi și un urs brun. În timp ce zimbrii și cerbii se pot desfășura pe o suprafață cât de cât generoasă, ursul e încarcerat într-o cușcă de 150 mp. Nici nu i-am făcut poză, era prea trist.



Înainte de a părăsi Vânători-Neamț, fă-i o vizită meșterului popular Vasile Găman, un sculptor a cărui casă-muzeu cuprinde o colecție de peste 3000 de exponate.


Poate ai noroc să-ți cânte acești copii simpatici, vecinii meșterului:


În Târgu Neamț, Cetatea Neamțului te invită să-i treci pragul, este foarte frumos renovată, iar ghidul îți va explica ingeniozitatea de care au dat dovadă constructorii ei.





N-ai cum să te plictisești în județul Neamț! Și n-am apucat să-ți zic nimic despre Humulești și Ion Creangă, despre celelalte mănăstiri din județ (Agapia, Pângărați, etc.), despre schitul Sihla și peștera Sfintei Teodora, și multe alte cetăți și conace... Dar vor mai fi ocazii ;-)

Unde să te cazezi?
Unde să mănânci?
La Aristocratis am surprins momentul lansării unor lampioane, într-o seară cu lună plină.


O atmosferă foarte călduroasă în generoasa curte a pensiunii.



5-11 septembrie 2014. Tot ce-a fost de văzut #priNeamt ediția a III-a a celui mai important eveniment dedicat promovării în mediul online a unui județ din România. Află mai multe detalii pe http://goo.gl/Lw8mzy Organizator: Eventur Bucharest. Powered by Petrom Romania. Parteneri principali: Autoritatea Națională pentru TurismConsiliul Județean NeamțPrimăria Piatra NeamțHotel Bistrița din DurăuBlue Air și Autoboca Rent-a-car.



Comentează folosind contul Facebook:

Un comentariu

  1. Ce fotografii frumoase ai făcut, Adi! Pe fetița cu chibrituri nu cred că am văzut-o în #priNeamt, dar am văzut-o de când m-am întors de vreo două ori. E un semn sigur.

    :)

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire