3 20.9.14 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2014/09/priNeamt-in-Ceahlau-prima-zi-Durau-Duruitoarea-Dochia-Toaca.html

Am bătut Toaca #priNeamt! Prima zi: Durău - Cascada Duruitoarea - Cabana Dochia - vf. Toaca (8 septembrie 2014)



La începutul lunii septembrie am fost invitați să participăm la un eveniment de promovare în mediul online a județului Neamț. Este vorba despre ediția a III-a a evenimentului #priNeamt, despre care voi vorbi mai detaliat într-un alt articol. Ediția de anul acesta a pus accent pe zona muntoasă a județului, Masivul Ceahlău fiind subiectul principal, subiect pe care mă voi concentra în următoarele două articole. Au fost alocate două zile pentru a ne bucura de spectacolul naturii și să vă trezim și vouă interesul de a vizita unul din cele 13 parcuri naționale de pe teritoriul țării noastre: Parcul Național Ceahlău.

Foto 1. Afiniș ruginiu

În prima zi am urcat din Durău până la Cabana Dochia pe traseul marcat cu cruce roșie care trece pe la cascada Duruitoarea. Ne-am cazat la cabană, după care am bătut drumul până pe vârful Toaca.

După un mic dejun copios la restaurantul hotelului la care eram cazați (Hotel Bistrița Durău), peste de 50 de persoane ne-am dat întâlnire în fața sediului administrației parcului național, unde se plătește taxa de vizitare a parcului (5 lei/persoană/sezon). Aici am fost preluați de un ranger al parcului (Florin Sava), care ne-a însoțit pe parcursul celor două zile petrecute în parc.

Foto 2. Ditamai trupa, toți cu zâmbetul pe buze

Pe o vreme ce se anunța foarte frumoasă, în jurul orei 10:30 am pornit voioși la deal, având în plan un traseu estimat la 4-4.5 ore. Pe timp de vară și vreme bună traseul poate fi considerat ușor (cel puțin în urcare), dar totuși nu trebuie neglijată diferența de nivel de aproape 1000m.

Există două porțiuni cu pantă mare care solicită musculatura și sistemul cardio-vascular. Una e chiar la începutul traseului, iar a doua imediat după cascada Duruitoarea. Aviz celor mai slab antrenați: luați-o ușor! Din păcate, câteva persoane din grupul nostru au abordat prima porțiune a traseului puțin cam prea sprinten și s-au văzut nevoite să facă stânga-mprejur.

După Poiana Viezuri panta se domolește, iar mersul prin pădure e foarte plăcut, mai ales în zilele caniculare de vară.

Foto 3. Natură moartă?

Foto 4. Trifoi sufocat

Pe la 12:00 (1.5 ore de la pornire) am ajuns la cascada Duruitoarea, monument al naturii, o cădere de apă de cca. 25 metri, în două praguri. Aici ni s-a recomandat să ne luăm apă, în principiu nu vom mai avea de unde să ne refacem proviziile de apă până la cabană (ar mai fi mici izvoare, dar e recomandat să luăm direct de aici).

Foto 5. Cascada Duruitoarea

Foto 6. Poză de grup, o parte din grup (foto: Dragoș Asaftei)

După încă un urcuș abrupt prin pădure pe o potecă frumos amenajată în unele zone cu balustrade, pe la 14:00 (3.5 ore de la pornire) am ieșit din pădure în gol alpin în poiana Scăiuș, aflată la 1400m altitudine. Aici am făcut o oprire mai lungă, unde am gustat merindea pregătită pentru noi de cei de la hotelul la care eram cazați în Durău (tare, nu?).

Foto 7. Ferestrele pădurii

Foto 8. Încet și cu treabă bună

Foto 9. Toaca se înfățișează

Ieșirea în gol alpin are dezavantajul că nu mai ești protejat de soare și vânt, dar compensează cu priveliștea și cu fructele de pădure, în cazul nostru multe afine și merișoare. După foarte multe opriri în tufele cu fructe, soldate cu buze, dinți și degete mov, am ajuns la Piatra Lăcrimată, de unde se intră în linie dreaptă pe ultima sută de metri spre cabana Dochia.

Foto 10. Ieșirea în gol alpin

Foto 11. Piatra Lăcrimată

Foto 12. Priveliștea înspre vârful Toaca din apropierea schitului Schimbarea la față

Puțin după ora 15:00 (4.5 ore de la pornire) am intrat în cabana Dochia. În mod evident, ar fi fost extrem de dificil să se creeze un grup compact cu așa mulți participanți, astfel că unii au ajuns cu aproape o oră înaintea mea, iar alții la o oră după mine.

Foto 13. Panorama din fața cabanei Dochia

La Dochia am fost așteptați cu masa pusă; apoi ne-am odihnit, înainte să ieșim să admirăm apusul. Pentru apus, o mare parte din grup am urcat pe vf. Toaca (1904 m), e un traseu de aproximativ o oră dus-întors de la cabană. Iată ce am surprins pe traseu:

Foto 14. Jocul razelor

Foto 15. Stăpânul zărilor :-)

Foto 16. Îmbrățișare caldă pe Ceahlău

 Foto 17. Ultimele atingeri

Foto 18.Pe sfârșit de zi

Foto 19. Surprinzând apusul

Foto 20. Coborârea de pe Toaca

Foto 21. Stânci rotunjoare

Foto 22. Sălbăticie

Foto 23. Sărutul rece al lunii

Foto 24. Noaptea târziu, sub clar de lună

Înainte de culcare, m-am înțeles cu Dragoș să ieșim la poze înaintea răsăritului, dacă vremea va fi bună. Ne-am dat întâlnire dimineața foarte devreme. Ce credeți, trezitu-ne-am?

A doua zi: Răsărit pe Toaca, Cabana Dochia - Cabana Fântânele - Durău.


5-11 septembrie 2014. Tot ce-a fost de văzut #priNeamt ediția a III-a a celui mai important eveniment dedicat promovării în mediul online a unui județ din România. Află mai multe detalii pe http://goo.gl/Lw8mzy Organizator: Eventur Bucharest. Powered by Petrom Romania. Parteneri principali: Autoritatea Națională pentru TurismConsiliul Județean NeamțPrimăria Piatra NeamțHotel Bistrița din DurăuBlue Air și Autoboca Rent-a-car.



Comentează folosind contul Facebook:

3 comentarii

Pagina de pornire