0 11.9.15 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2015/09/in-vizita-la-lacuri-din-Retezat.html

În vizită la lacuri în Retezat (4-5 iulie 2015)



Traseu:
  • Lac Bucura - șaua Judele - vârf Judele- lac Zănoaga - Poteca Măgarilor - tău Urât - tău Răsucit - șaua Slăveiu - lac Bucura (track în curând)
  • Lac Bucura - vârf Peleaga - șaua Peleaga - valea Peleaga - Poiana Pelegii (track aici)

Cu ocazia uneia dintre cele câteva ieșiri la trekking din acest an am ajuns în Retezat. Trecuseră deja 2 ani de când nu am mai fost vara la Bucura așa că nu am stat pe gânduri și am acceptat invitația unor amici.
Vineri după program plecăm  înspre Poiana Pelegii de care ne despart 250 de km. Drumul forestier nefiind încă reabilitat distanta de 18.5 km o parcurgem în aproape 2 ore.
E trecut de miezul nopții când în sfârșit ne luăm rucsacii în spate și pornim.
Weekend acesta se pare că ne-am sincronizat cu luna plină, drept urmare după ce trecem de liziera pădurii nu mai avem nevoie de lumina frontalelor.
La o oră jumătate de la pornirea din Poiana Pelegii ajungem pe malul lacului Bucura și ne pregătim de somn.


Foto 1. Deasupra tăului Răsucit

Foto 2. Afecțiune între căluți

Foto 3. Dincolo de rodo se înalță culmea Slăveiului și vf. Judele

Foto 4. Pe poteca înspre șaua Judele
Fără grabă a doua zi dimineața pornim în tura de lacuri. Primele lacuri pe care le admirăm sunt cele din căldarea Bucurei, salba de lacuri cu nume de fete.

Foto 5. În plină vară tăul Agățat se încăpățânează să rămână agățat în sezonul anterior

Foto 6. Poteca pe curbă de nivel în versantul Judelui

Foto 7. Fetele bătrânului Retezat

Vremea se arată foarte bună, temperaturile sunt plăcute așa că nu ne grăbim iar în cele ce urmează și facem un dus-întors până pe vârful Judele. Pentru majoritatea e un vârf nou urcat în Retezat, iar eu îmi aduc aminte că nu am fost din 2010.

Foto 8. La 15 minute de Judele, probabil unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din centrul masivului

Foto 9. Spre Rezervația Gemenele

Foto 10. Pete de culoare printre lespezi

După ce ne întoarcem de pe vf. Judele ne luăm rucsacii în spate și continuăm pe culme, pe TR, înspre lacul Zănoaga (cel mai adânc lac glaciar din Carpații românești).
Culmea nu o parcugem oricum ci cu mici abateri în stânga și-n dreapta ei pentru a vedea lacuri din Rezervația Gemenele și băltoacele situate spre sud față de culme. Multe dintre ele sunt doar ochiuri de apă temporare însă printre ele se află și tăul Judele.
Undeva de deasupra lor luăm prânzul și apoi continuăm spre Zănoaga.

Foto 11. Lacul Zănoaga

Foto 12. Pe Poteca Măgarilor

La refugiul de pe malul lacului Zănoaga îi dăm bună ziua salvamontistului de serviciu, stăm puțin la povești și aflăm că urșii sunt tot mai prezenți în perimetrul adăpostului turistic.
Acesta aflând care e planul nostru în continuare ne îndeamnă să facem puțin zgomot mai ales că zona pe care urmează să o traversăm e înafara unei zone marcate și umblate la modul curent de turiști.

Foto 13. Ochiuri de apă printre jnepeni

Foto 14. Tăul Judele Mic?!

Foto 15. Smocuri pe apă

Poteca măgarilor face legătura între lacul Zănoaga și culmea Slăveiului (secțiunea ei S-V). Traseul nu e un marcat și pentru că ne aflăm în interiorul unui parc național accesul și parcurgerea acesteia se face pe propria răspundere. 
Unii dintre noi am mai fost o dată pe aici așa că mai avem ceva amintiri de atunci. Poteca e destul de slab vizibilă pe alocuri, dar și foarte clară în alte zone și e adesea însoțită de momâi, astfel că din loc în loc avem confirmarea că sunt bine.

Foto 16. Șir indian viu crescut din piatră seacă

 Foto 17. Cică-i Urât

Pentru cei ce au fost pe culmea Slăveiu probabil  că au observat tăurile aflate în căldările vestice ale muchiei. Acestea sunt oarecum ascunse deoarece ele nu sunt vizibile de pe nici unul dintre traseele marcate din jur. !Atenție căci culmea Slăveiului face și ea parte din categoria traseelor nemarcate.
Cele trei lacuri: Ascuns, Urât și Răsucit sunt lacurile care pot fi văzute de pe culmea amintită anterior sau de pe Poteca Măgarilor.

Foto 18. Același Urât dintr-un alt unghi

Foto 19. Cel mai încăpățanat rododendron

Foto 20.

Foto 21. Culmea Slăveiului în fundal 

Foto 22. După ce ne-am răsucit puțin în jurul Răsucitului albastru vine vremea să-l lăsăm în urmă

În drumeția noastră îi facem o vizită tăului Urât și apoi celui Răsucit după care continuăm în urcare spre culmea Slăveiului. Acolo vom intersecta triou-ul de marcaje PG, CA, TR marcaje care împreună se îndreaptă spre lacul Bucura.

Foto 23. După culmi și văi sălbatice fotogenica Oslea ni se arată

Foto 24. Tăul Turcelu

Foto 25. Tăul Slăveiu

Foto 26. Peleaga văzută dinspre șaua Slăveiu

Foto 27. Ca o liană

Foto 28. Bucura și vf. Custura Bucurei

Abia ce am revenit în zona corturilor căci avem parte de o vizită neașteptată din partea unui vulpi. Lepădându-și hainele de vară și probabil că pregătindu-se deja de iarnă vulpea face o tură printre câteva corturi și se lasă pozată în lumina caldă a apusului.

Foto 29. Ricky să fie?!

Duminică adunăm apartamentele de o mie de stele și pornim înspre Poiana Pelegii mai pe ocolite pe un traseu nou pentru toată lumea.
Astfel că urcăm spre cel mai înalt vârf din Retezat, Peleaga și de acolo coborâm înspre șaua Peleaga pentru a prinde marcajul PA care o ia pe valea Peleaga.

Foto 30. Dimineața pe malul lacului Bucura

Foto 31. Priveliștea de pe Peleaga

Foto 32. Peleaga și ai ei colți

Foto 33. O inimă pe versant

Desprinderea PA de pe poteca marcată cu BR și CG e discret semnalizată, iar primul marcaj PA l-am găsit după ce am parcurs mai bine de o treime din porțiunea șaua Peleaga - lacul Peleaga.
Ajunsă acasă am realizat că nu prea am făcut poze pe pe traseul de coborâre deși el m-a suprins plăcut.
Pragurile glaciare pe care le-am coborât sunt de-a dreptul spectaculoase și întorcându-ne capul înălțimile celor două vârfuri care ce află la vest (Peleaga), respectiv est (Păpușa) de valea Peleaga par amețitoare.
În urma unei sincronizări perfecte, pe malul lacul Peleaga ne întâlnim cu cealaltă gașcă de amici și prieteni care și-au stabilit base camp-ul în Poiana Pelegii. Zăvobim o vreme la povești și apoi continuăm la vale.

Foto 34. Tăul Peleaga sau Ghimpele

Foto 35. La plimbare pe valea Peleaga



Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire