1 25.9.15 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2015/09/pedaland-prin-ciucas.html

#5zile5munți pe bicicletă - ziua 1: Ciucaș (5 august 2015)



Traseu: Cheia - DN 1A - cabana Muntele Roșu - BG - valea Berii - cabana Ciucaș - șaua Chirușca - Curmătura Stânii - Culmea Văii Stânii - pasul Boncuța - pârâul Telejenel - Cheia  (track aici)

La începutul lunii august am evadat pentru câteva zile de la rutina zilnică și am fugit către munți cu scopul de a pedala. Ca de fiecare dată, orice ieșire începe cu drumul până la destinație, iar acum profitând de faptul că avem mai multe zile la dispoziție destinația e ceva mai departe de noi.
În sfânta zi de miercuri împreună cu Florin las în urmă orașul și când încă nici nu începea să se crape de zi am pornit spre Cheia, jud. Prahova.
După vreo 4 ore jumătate reușim să ne întâlnim cu Marian care era deja la pensiunea Floare de Soare și avea 4 zile de pedalat în spate.
Ușor, ușor ne dezmeticim după atâtea ore de stat în mașină și ne pregătim de tură.


Foto 1. Către vârful Ciucaș de pe poteca ce urcă spre șaua Chirușca


Foto 2. Ciucașul văzut din Cheia


Foto 3. Înainte de a părăsi asfaltul ne tragem sufletul și privim spre culmea Zăganului

Traseul e pregătit, vremea e destul de târzie așa că nu ne rămâne decât să pornim la drum. Pornim pe două roți din curtea pensiunii ne îndreptăm spre intersecția cu drumul de Muntele Roșu.
Cei câțiva kilometri în urcare ușoară sunt numai buni pentru a ne încălzi mușchii pentru că odată ce părăsim drumul național panta crește.

Foto 4. Stația seismică

Temperaturile sunt mari spre foarte mari așa că nu ne rămâne decât să ne bucurăm că urcarea spre Muntele Roșu se desfășoară prin pădure. Serpentinele se succed una după alta și nu trece mult până când ieșim în poiana unde e situată cabana Muntele Roșu.
Drumul asfaltat / plăci de beton (dacă bine îmi aduc aminte) se termină aici iar noi continuăm pe marcajul BG care după un scurt urcuș mai pieptiș intră în pădure pe o potecă care se desfășoară când pe curbă de nivel, când la deal, când la vale.
Chiar dacă noi am mai coborât din când în când din șaua bicicletei estimez că aceasta poate fi parcursă în întregime pe două roți.

Foto 5. Cabana Muntele Roșu rămâne în urmă și noi ne îndreptăm spre pădure

Foto 6. Pe potecă, înainte

După coborârea în valea Berii refacem proviziile de apă înainte de a continua la deal spre cabana Ciucaș. Urcarea știu sigur că nu ne-a făcut plăcere niciunuia... panta e mare, foarte mare, mai apoi imposibil de urcat pe bicicletă, dificil de înaintat chiar și pe lângă ea.

Foto 7. La Fântâna lui "N. Ioan"

Foto 8. Vârful Ciucaș se arată de sub cabană

Cu câteva sute de metri înainte de cabana Ciucaș reușim să revenim în șei, trecem poarta cabanei și ne pregătim de o pauză mai lungă căci norii s-au adunat în jur și se aud tunete.

Foto 9. La ture prin curtea cabanei

Foto 10. Suntem nevoiți să întoarcem spatele formațiunilor din Ciucaș și să continuăm mai departe

Ploaia se hotărăște să ne ocolească astfel că pornim mai departe înspre șaua Chirușca. Vârful Ciucaș și cabana omonimă rămân în urmă în timp ce noi ne îndreptăm spre pădure. Poteca de aici mi-a plăcut mai mult decât cea de mai devreme (porțiunea Muntele Roșu - valea Berii), însă distracția se termină în momentul în care ajungem la tufele de jnepeni și ienuperi. Aici ne luăm bicicleta de ghidon și înaintăm cu ea într-o roată.

Foto 11. Vârful Ciucaș înfumurat rău de tot


Foto 12. Din alt unghi

În șaua Chirușca zările ni se deschid însă alte zone din munții Ciucaș și totodată avem în față întreaga culme a Văii Stânii pe care urmează să coborâm înspre pasul Boncuța.
În prima parte a ei coborârea o facem pe poteci ciobănești, poteci ce necesită destul de multă atenție și echilibristică. Abia cu puțin înainte de Curmătura Stânii aș zice că ne-am dat cu adevărat drumul la vale. De asemenea poteca lată prin pădure e perfect ciclabilă și după aproximativ 5 km de la intrarea în pădure ajungem în pasul Boncuța.

Foto 13. Față în față cu culmea Albele și Valea Stânii

Foto 14. La vale

Foto 15. Pam-pam...

Foto 16. Spre versanții estici ai culmii Gropșoarele


Foto 17.

Foto 18. Valea Stânii

Foto 19.

Foto 20.

Foto 21. Suprapuneri

Foto 22. Înainte de Curmătura Stânii

Ora târzie ne îndeamnă să o luăm la vale pe lunga vale Telejenel, de unde mai avem o singură urcare de făcut pentru a ne apropia tot mai multe de DN 1A.
Prima zi de pedalat e aproape de sfârșit însă noua zi ne va pune față în față cu un traseu într-un munte nou pentru noi. happy

Foto 23. Ajunși în DN 1A dăm de valuri de ceață și silueta masivului din care tocmai ce am coborât

Foto 24.



Comentează folosind contul Facebook:

Un comentariu

  1. Foarte faine pozele. De multe ori mi-am propus sa merg pe un asemenea traseu cu bicicleta. Nu e un traseu usor, stiu, e si destul de riscant dar mi-ar place foarte mult, pacat ca am anulat mereu. Sper ca macar o data sa apuc, cel putin acum cat mai pot. :D

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire