4 23.8.16 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2016/08/muntii-fagaras-circuit-pe-lespezi-caltun.html

Vf. Lespezi și Cornul Călțunului - circuit de o zi în munții Făgăraș (23 iulie 2016)



Traseu: Complex turistic Piscul Negru (Transfăgărășan) - Stâna de pe Pr. Lespezi - Piciorul Lespezilor - Vf. Lespezi - Vf. Cornul Călțunului - Șeuța Lespezilor - Vf. Podeanu - Șaua Podeanului - Stâna de pe Pr. Lespezi - Piscul Negru (track GPS aici)

În timpul verii, cel mai accesibil vârf peste 2500m din Făgăraș este Vânătoarea lui Buteanu, căci diferența de nivel în urcare este mai mică de 500m, și distanța e scurtă.
Pentru celelalte vârfuri peste 2500m, nu prea scapi fără 1000m diferență de nivel, chiar dacă distanțele parcurse nu sunt lungi. Este și cazul vârfului Lespezi (2517m), pe care se poate ajunge dinspre Piscul Negru pe un traseu relativ scurt (11km), dar cu o diferență de nivel notabilă: 1350m.


Foto 1. Lacul Călțun văzut de la 2522 m, de pe vârful Lespezi

Mi-am pregătit traseul de multă vreme, dar am așteptat momentul prielnic pentru parcurgerea lui, factorii principali fiind vremea și cheful de a pleca vineri după-masă din Cluj, pentru a fi la fața locului sâmbătă dimineața și a intra cât mai matinal în traseu.

Planetele s-au aliniat în weekend-ul 22-24 iulie când, după mai bine de o lună de instabilitate atmosferică accentuată, cu avertizări meteorologice pe coduri multicolore, a fost prognozat un weekend călduros, dar secetos.

După un drum extrem de aglomerat care a durat 5 ore, am ajuns la Cârțișoara. Ne-am cazat la Camping Aurora - Casa Dușe, în două căsuțe (70 lei/căsuța cu 2 locuri) și un cort (20 lei/persoană, include accesul cu mașina și electricitate). Condițiile de cazare mi s-au părut îmbucurătoare pentru tariful perceput, căsuță curată, mare și destul de confortabilă, gazon foarte bine întreținut pentru locuri de cort, cu acces la priză fix lângă corturi. Dușuri mari, toalete destul de curate. Dezavantajul a fost aglomerația (toate căsuțele erau ocupate + câteva corturi), deci inevitabila forfotă, agitație și muzică populară ”în surdină”. Sâmbătă seara am fi vrut să cinăm, dar ospătărițele n-au fost foarte încântate de ideea noastră, căci era deja 21:30, iar programul la bucătărie e până la 22:00. Așa că am renunțat și noi, căci oricum nu mai aveau păstrăvi (asta voiam toți) și am mâncat din brișcă. Duminică dimineața ne-am gândit că ar merge câte o omletă, dar nici asta n-a fost o idee prea bună, căci bucătarul avusese un accident și și-a spart baia de ulei chiar în farfuriile noastre. Evitați mâncarea sau poate încercați ceva la grătar...


Foto 2. Din campingul  Aurora - Casa Dușe 

Dar să trecem la drumeția propriu-zisă. Am parcurs în trombă Transfăgărășanul, poate cam prea în viteză, căci unii pasageri s-au plâns că au fost tratați ca sacii de cartofi. :-)
Am oprit doar ca să umplem sticlele cu apă de la un izvor din preajma Cascadei Capra. Pe traseu, apă se găsește doar la stâna de pe pârâul Lespezi. La un moment dat, traseul urcă puțin în stânga Izvorului Sec (la cca 200m), din care s-ar putea realimenta dacă nu e secat (probabil depinde și de perioada anului). Nouă ne-a ajuns apa pe care am dus-o cu noi, deci n-am testat cele două surse de apă.


Foto 3. Începem urcușul prin golul alpin al piciorului Lespezilor

La Piscul Negru am ieșit de pe drumul național și, după ce am trecut podul, am parcat mașina pe terenul viran din stânga, lângă mașinile drumeților mai matinali decât noi.

Traseele marcate cu punct roșu și cruce roșie încep chiar din această parcare improvizată, urcând prin pădure până la stână. De acolo, crucea roșie virează stânga, ocolind Muntele Podeanului și se îndreaptă spre Șaua Podeanului, adică traseul pe care vom reveni pe seară. Punctul roșu devine circuit, cu o variantă care continuă puțin pe valea pârâului Lespezi, apoi continuă pe versantul estic al Muntelui Podeanului până în Șeuța Lespezilor (puțin sub vârful Lespezi), iar cealaltă variantă continuă urcușul pe Piciorul Lespezilor până pe vârf. Noi am ales această variantă din urmă.


Foto 4. Pași mărunți spre vârful Lespezi (în partea dreaptă, pe fundal)


Foto 5. Pauză pe Piciorul Lespezilor


Foto 6. Simetrie la liziera pădurii


Foto 7. Urcăm, urcăm...


Foto 8. Doi brăduți pierduți în golul alpin


Foto 9. Puțin mov și vârful spre care ne îndreptăm, pe fundal


Foto 10. Un ac de piatră


Foto 11. Portativ mioritic


Foto 12. Vârful Lăițel văzut de pe marcajul punct roșu


Foto 13. Admirând zările 


Foto 14. Aglomerație pe piciorul Lespezilor


Foto 15. Puțin din Transfăgărășan și vârfurile Arpașu Mic și Buda


Foto 16. Tot de deal


Foto 17. Mioare ce ignoră peisajul


Foto 18. Oierit în Făgăraș


Foto 19. Spre Lăițel


Foto 20. Piciorul Lespezilor


Foto 21. Trapezul Viștea-Moldoveanu se arată


Foto 22. Norii își încep dansul pe creastă

Urcușul până pe vârf e de o constanță remarcabilă, nu sunt coborâri, nu prea sunt porțiuni drepte și nici abrupturi foarte înclinate. Înclinarea medie a traseului de urcare e 31%! Vremea a ținut cu noi, deci nu ne-am grăbit nicăieri, am savurat priveliștea și fiecare adiere de vânt. Aglomerație cât cuprinde, atât pe traseul nostru, cât și pe vârfurile din împrejurimi, efect al vremii deosebit de favorabile.


Foto 23. Lacul Călțun


Foto 24. Inimă deasupra piscurilor din Făgăraș


Foto 25. Lacul Călțun


Foto 26. Vârful Lespezi - 2522 m


Foto 27. Lacul Călțun văzut de pe vârful Lespezi

După o scurtă pauză pe vârf, am decis să urcăm și Cornul Călțunului. Fiindcă nu există traseu, cei care vor să urce vârful au două variante: fie să meargă pe creasta matematică începând de pe Lespezi, însă descățărarea până în strunga dintre vârfuri e destul de tehnică; sau să coboare cca. 5 minute pe punct roșu înspre Șeuța Lespezilor, după care să ocolească vârful Lespezi pe curbă de nivel înspre strunga dintre vârfuri. Am ales această a doua variantă, mai accesibilă, descrisă foarte bine de Alexandra de la Blogul de călătorii.


Foto 28. O parte din creasta vestică a Făgărașilor văzută din șaua Lespezilor


Foto 29. Muntele Podeanu și lacul Vidraru

Ne-am bucurat de jocul norilor care ne învăluiau și am revenit în traseul de coborâre. Până în Șeuța Lespezilor, traseul iese puțin de pe Culmea Podeanului înspre Căldarea Berbecilor (probabil ca să ocolească o porțiune mai stâncoasă), după care revine pe culme câteva minute mai târziu. Atenție la această porțiune, am întâlnit niște tineri puțin dezorientați...


Foto 30. Vârful Negoiu și Lespezi-Călțun (de la stânga la dreapta)


Foto 31. La pas pe muntele Podeanu

În Șeuța Lespezilor întâlnim marcajul bandă albastră care vine dinspre șaua Doamnei și continuă pe Culmea Podeanului. Vom urma acest marcaj, părăsind punctul roșu și lungind astfel circuitul. Poteca este din ce în ce mai neclară, iar după vârful Podeanu dispare prin ienupăr și afiniș. Drept urmare, pe coborârea înspre șaua Podeanului, alegem să scurtăm puțin traseul și să ieșim direct în poteca marcată cu cruce roșie, traseu pe care l-am fi început din șaua Podeanului dacă poteca ar fi fost mai clară.


Foto 32. Banda albastră marcajul de pe culmea muntelui Podeanu


Foto 33. Drumuri bune de pedalat


Foto 34. Lacul Vidraru

Nu peste mult timp ajungem înapoi la stânele de pe pârâul Lespezi, iar 45 minute mai târziu suntem jos la mașină.


Foto 35. Coborârea noastră continuă pe marcajul cruce roșie


Foto 36. ... de unde avem priveliște spre creastă până când intrăm în pădure

11 km în 11 ore :-) Timp total, muuulte pauze incluse, suntem recunoscători pentru vremea perfectă, căci ne-a permis să ne lungim și să savurăm peisajul și afinele coapte :-)

P.S. Și dacă tot a fost o tură cu lespezi, la întoarcerea spre casă ne-am delectat cu niște plăcinte bunicele... pe lespede (la ieșire din Turda spre Cluj, pe terasa restaurantului Talora).


Comentează folosind contul Facebook:

4 comentarii

  1. e micul nostru paradis pentru ski de tura...dar si mtb pe culmea podeanu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum am citit postarea ta de la tura de mtb pe acolo. Faina tura! Ai ajuns si pe schiuri?

      Ștergere
  2. Mersi pt track! Ne-a ajutat de la Vf. Lespezi pana la primele momai spre Corn :)

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire