1 1.9.16 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2016/09/weekend-pe-bicicleta-si-camping-pe-malul-lacului-Dragan.html

Weekend pe bicicletă și camping pe malul lacului Drăgan (30-31 iulie 2016)



Trasee:
ziua 1: Lac Drăgan - pas Rotunda - dl. Meleiu - vf. Tăietura Pietrelor - Stâna de Izvor - valea Sibișel - Piatra Calului - vf. Muncei - Baia Popii - valea Ciripa - drum contur lac - culmea Alunu - lac Drăgan (track aici)
ziua 2: Lac Drăgan - pas Rotunda - dl. Caprei - Lunca Vișagului - DJ 764B - lac Drăgan (track aici)

Dacă în aceasta vară am ajuns pentru prima dată pe malul dar și pe apa lacului Fântânele, cu ocazia ultimului weekend al lui cuptor am parte de o nouă premieră în ceea ce privește lacurile de munte. Se anunță un weekend călduros cu ceva instabilitate în aer, iar vineri seara ne regăsește pe malul lacului Drăgan (Floroiu), pe valea Drăganului.. la poalele Vlădesei. Avem cu noi bicicletele, hamace dar și o barcă căci unii au în plan să profite de căldura anunțată.


Foto 1. Pedalând între Iad și Drăgan cu platoul Vlădesei și vârful Buteasa în față


Foto 2. Pe malul lacului Drăgan (Floroiu)

Faptul că am ajuns de vineri pe malul lacului a fost mai mult decât inspirat! avem posibilitatea să alegem un loc cât de cât mai retras în "campingul" ce avea deja oaspeți. După prima noapte care a fost liniștită ne trezim și ne echipăm de pedalat. Cerul are câțiva nori amenințători încă de la prima oră a dimineții, dar la sfârșitul zilei aveam să scăpăm fără ploaie.
De traseu s-a ocupat Lia și Leo așa că după multă vreme am gps-ul închis într-o tură pe două roți. Îmi place asta și mă gândesc că o sa am timp mai mult pentru poze. Totuși povestind un pic despre ce traseu vom urma, constat că o parte îmi e cunoscută, deoarece am fost tocmai vara trecută pe aici. Bun, și acum pornim la drum...


Foto 3. Lacul Drăgan (Floroiu) văzut de pe urcarea spre pasul Rotunda


Foto 4. După ce dovedim bucata de asfalt ne înscriem pe culmea dintre văile Drăgan și Iad


Foto 5. ... și îi urmăm drumul fain

De pe malul brațului vestic al lacului Drăgan avem parte de o primă porțiune de asfalt ca-n palmă și curbele care ne poartă pe la umbră sunt numai bune să ne încălzim mușchii. Lăsând în urmă primii kilometri ai turei ajungem la DJ 108K (Bucea - Bulz - Remeți - pasul Rotunda) și cotim stânga pe plăci de beton, până sus în pas, unde ajungem la culmea care delimitează județul Cluj de Bihor. Aici pedalăm prin soare și căldura ce era anunțată în prognoze o resimțim tot mai tare. În trecătoarea dintre județe părăsim asfaltul, trecem prin zona de acces a festivalului MOX, care în acest an s-a ținut la câteva sute de metri înspre sud de pas, și luăm la pedale culmea ce pornește de deasupra stațiunii de Stâna de Vale, mai exact din poiana Baia Popii și coboară spre sud până în drumul european E60.


Foto 6. Undeva jos e satul Remeți


Foto 7. Trecem pe lângă stâna din zona vârfului Tăietura Pietrelor...


Foto 8. și continuăm pe același drum de culme


Foto 9. Norii ce păreau amenințători s-au risipit și au lăsat locul celor fotogenici


Foto 10. Coborâm puțin până în valea Sibișel iar apoi prindem un nou drum ideal pentru a fi parcurs pe două roți

 Aflându-mă pentru a treia oară pe această culme împărtășesc pe deplin părerea Liei și a lui Leo: acesta e fără dubii cea mai faină culme din Vlădeasa. La fel ca orice culme și cea de față se încadrează în tiparul clasic, adică ne propune o succesiune de urcări și coborâri. Urcușurile sunt scurte și destul de abrupte astfel că adesea ne obligă să coborâm din șaua bicicletei. Acest lucru nu se întâmplă dăcă parcurgeți culmea în direcția S-N, dar noi de data aceasta suntem contra curentului. Drumul de culme ne duce pe sub vf. Stâna de Izvor, loc în care coborâm în valea Sibișel și după ce reumplem bidoanele cu apă ne pregătim sufletește de puțin push bike, prin soare, până în culme.
La sfârșitul porțiunii de împins bicicletele revenim în șei și continuăm câțiva kilometri pe culme, unde nu aveam cum să nu facem o pauză pentru a admira zările spre vârful Buteasa și platoul Vlădesei.


Foto 11. Înspre vârful Buteasa


Foto 12. Prezența noastră nu trece neobservată în momentul în care trecem pe lângă o stână


Foto 13. Scăpăm cu bine de gașca de dulăi și continuăm 


Foto 14. Platoul Vlădesei într-o parte


Foto 15. Buteasa în cealaltă


Foto 16. După o binemeritată pauză în cel mai fain punct de bellevedere de pe traseu continuăm mai departe


Foto 17. În drum spre vârful Muncei

Culmea continuă în direcția poiana Baia Popii loc în care ajungem și noi nu după mult timp. Aici intersectăm drumul ce urcă dinspre Stâna de Vale, dar noi o luăm spre N-E înspre valea Ciripa.


Foto 18. Priveliștea spre Buteasa ne însoțește pe coborârea din poiana Baia Popii spre valea Ciripa

Înălțimile vârfului Buteasa ne însoțesc în prima parte a coborârii lungi și destul de solicitante pe care o întrerupem abia la canton Ciripa pentru a trece pe la fainul izvor aflat langă cabană.


Foto 19. Cantonul Ciripa


Foto 20. Izvorul amenajat în apropierea cantonului

Foto 21. 

Chiar dacă am ajuns în vale încă suntem departe de locul de unde am pornim și în față ne așteaptă câțiva kilometri buni, pe drumul ce urmărește conturul lacului. În mare parte e pe curbă de nivel (a se citi urcare ușoară), și după ce trecem pe lângă câteva case rămase din cătunul Alunu dăm de o pantă mai pronunțată. La fel ca azi dimineață avem și acum umbra de partea noastră căci afară e tot cald... Circuitul nostru se încheie cu o coborâre până la locul de camping aflat pe marginea lacului.


Foto 22. Cu caiacul pe lacul Drăgan


Foto 23. Campingul de la coada lacului

Cea de-a doua noapte în camping e mult mai agitată pentru că lumea s-a înmulțit, dar totuși reușim să ne odihnim. Duminică gașca de pedalat se reconfigurează și dintre din cei de ieri râmân doar eu si Lia. Ținând cont că azi e și mai cald ca ieri și fiindcă nu vom putea evita prea mult asfaltul ne rezumăm la un traseu ceva mai scurt.


Foto 24. A doua zi revenim în pasul Rotunda...


Foto 25. și acum pedalăm o scurtă porțiune pe drumul de culme, în direcția S-N


Foto 26. Alt unghi spre culmea principală a Vlădesei

Găsim o variantă plauzibilă destul de ușor și pornim la drum. Prima porțiune e identică cu cea din ziua precendentă, însă apoi urmăm culmea înspre nord trecând pe sub Dealul Caprei.


Foto 27. Pe sub Dealul Caprei


Foto 28. Lacul Drăgan străjuit de vârful Buteasa


Foto 29. Sus-josuri pe culme


Foto 30. Foișor de observare înspre munții Pădurea Craiului

Pentru a nu veni prea mulți km pe asflatul încins părăsim drumul de culme și încercăm o variantă de coborâre înspre Lunca Vișagului, nouă pentru toată lumea. Aceasta se dovește a fi una pitorească, cu priveliști spre vale și cu excepția unei pante destul de înclinate prin pădure se poate coborî în totalitate pe bicicletă.


Foto 31. Părăsim culmea și alegem o variantă care să ne ducă în Lunca Vișagului


Foto 32.


Foto 33. O gospodărie situată puțin sub culme


Foto 34. 


Foto 35. Lan mov de brusturi la marginea drumeagului


Foto 36. Pe coborâre trecem pe lângă o șură tipică pentru munții Apuseni


Foto 37. 


Foto 38.


Foto 39.

Ajunși în asfalt punem de-o pauză de energizare și apoi pornim spre coada lacului prin căldură și pe asfaltul încins.


Foto 40. Puțină hămăceală și relaxare la sfârșit de weekend


Foto 41.



Comentează folosind contul Facebook:

Un comentariu

Pagina de pornire