2 20.10.16 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2016/10/Cozia-in-straie-de-toamna.html

Cozia în straie de toamnă (15-16 octombrie 2016)



Track: prima zi, a doua zi

Până acum nu am mai ajuns în munții Cozia.. pardon, în Parcul Național Munții Cozia. De micul masiv știam de mulți ani, dar de fiecare dată am ales alte destinații. Înainte de a mă alătura colegilor care deja au ales-o ca variantă pentru weekend, m-am informat puțin și am ajuns să împărtășesc părerea altora: toamna e cel mai potrivit anotimp de a merge în masivul aflat pe malul stâng al Oltului.
Înainte de weekend tragem linie și suntem o trupă de 9 care pornim spre Călimănești, vineri după serviciu. După un drum infernal ajungem în cele din urmă la pensiunea Sidonia unde ne punem direct la somn.
Dimineața la ora 8 jumătate străbatem cu mașinile cei aproape 5 km care ne despart de mănăstirea Turnu, parcăm mașinile aici și ne luăm rucsacii-n cârcă.
Traseul pe care ne-am propus să-l parcurgem e următorul: mănăstirea Turnu - BR - munchia Stânișoara - BR/BA - cabana Cozia - TR - munchia Turneanu - muchia Mănăstirii - mănăstirea Turnu.

Foto 1. Ceață de Cozia


 Foto 2. Sigur e toamnă?

Pentru aceasta pornim din valea Oltului de la cei ~366 m și urcăm până la altitudinea de 1500 m, la cabana Cozia.
Marcajul trece prin incinta mănăstirii și apoi ne îndeamnă să urcăm spre dreapta prin pădure. Aici un drum e însoțit de marcajul bandă roșie și conducându-ne prin pădurea de foioase nu ne rămâne decât să constatăm că aceasta e suspect de verde.
Dacă prin alte părți culorile și-au intrat în drepturi, aici toamna pare departe.

 Foto 3. Priveliște din primul punct de panoramă

 Foto 4. Pastel tomnatic

Cei aproximativ 8 km pe care-i vom parcurge azi ne-am propus să-i facem într-un ritm lejer, cu pauze de fotografiat și admirat zările în punctele de belvedere.
Drumul de la început se transformă într-o potecă lată, pe marginea căreia din loc în loc trecem pe lângă mici adăposturi de lemn, unele având troițe și icoane, altele fără... Aceste adăposturi de lemn aveam să le întâlnim și pe traseul celei de-a doua zi și cu siguranță n-am mai întâlnit ceva asemănător prin alți munți din Carpați.
Înainte de a ajunge la mănăstirea Stânișoara avem parte de un prim punct de belvedere și, având ocazia de a scoate capul din pădure dăm față-n față cu versanții colorați din preajmă.

 Foto 5. De pe muchia Scorțaru 

 Foto 6. Pinul de Cozia

Pe lângă adăposturile de lemn de care povesteam, pinii cocoțati pe stânci sunt încă un element caracteristic pentru munții Coziei. Acesția mă duc instant cu gândul la pinul negru de Banat, specie pe care o putem întâlni în munții Mehedinți.

 Foto 7. La taclale în curtea mănăstirii Stânișoara

Un urcuș puțin mai accentuat ne scoate în cale mănăstirea Stânișoara și, înainte de a continua mai departe, vizităm câteva minute edificiul.
Un indicator ne informează că de aici până sus la cabana Cozia unde vom rămâne peste noapte mai avem 3- 3 ore și jumătate. Abia dacă am urcat o treime din urcușul total așa că următoarea porțiune panta de pe potecă crește considerabil, dar punctele de belvedere care se ivesc ne îndeamnă să mai facem câte o pauză.

 Foto 8. Bancă naturală

 Foto 9. Conviețuire

 Foto 10. Ne abatem puțin spre un alt punct în care admirăm zările

 Foto 11.

 Foto 12. Intrusul din pădurea de foioase

 Foto 13. De toamnă

 Foto 14. În urcarea către muchia Vlădesei am parte de două segmente echipate cu cabluri

Timpul trece și după două porțiuni cu cabluri, segmente ce pot pune probleme iarna, ieșim deasupra norilor pe care-i vedeam cocoțați deasupra noastră.

 Foto 15. Scoatem capul din pădure și privim spre stânca Colțul lui Damaschin

 Foto 16. Spre stânca Colțul lui Damaschin

 Foto 17. La marginea abisului

 Foto 18. Deasupra norilor...

 Foto 19. unde o rază timidă își face apariția

Vizibilitatea nu e excelentă dar masivul vecin Buila-Vânturarița se arată și puțin mai târziu se văd culmi sudice din Făgărași.

 Foto 20. Din Cozia până la culmile sudice și înzăpezite ale Făgărașilor

 Foto 21. Prin plafonul de nori se arată un cot al unduitorului  Olt

 Foto 22.

Zăbovim în continuare la poze în fiecare punct de belvedere și avem parte de câteva momente cu soare.
Câțiva stropi de ploaie ne zoresc pe unii spre cabana, unde după ce ne luăm în primire locuri și mâncăm mai ieșim la o tură scurtă în prejurimile cabanei.
Aceasta oferă cazare în camere de mai multe locuri, prețul unui loc fiind de 25 lei / persoană și în același timp cei ce doresc își pot cumpăra ceva cald de aici.

 Foto 23. O parte din Colții Foarfecii


Foto 24. Un țanc din Colții Foarfecii

 Foto 25. La marginea mării de nori


Foto 26. La apus

Seara se arată luna plină și stelele, dar dimineață nu prea avem noroc, deoarece soarele rămâne după nori. Spectacolul însă e oferit de valurile de ceață care sunt foarte dinamice.

 Foto 27. La răsărit

 Foto 28. Clocot matinal

În jur de 9 jumătate părăsim cabana și ne înscriem pe marcajul TR cu scopul de a continua circuitul început ieri. O bucată merge în paralel cu BR și BA..
Valurile de ceață de mai devreme continuă și acum, și siluetele brazilor devin fotogenice.
Mișcările rapide ale ceții ne însoțesc și ne dezvăluie priveliști nebănuite spre valea Oltului, unde râul se încolăcește asemenea unui șarpe uriaș.

 Foto 29. Spre muchia Turneanu

 Foto 30.

 Foto 31. Suprapuneri

Suprapunerea dintre pădurea de conifere și cea de foioase ne îndeamnă din nou la poze și în momentul în care intrăm în pădure atmosfera capătă o încărcătură mistică.
Aici, crengile fagilor sunt colorate, trunchiurile drepte și înalte, iar covorul de frunze e și el colorat.
Doar câteva ciupercuțe și-au făcut curaj să apară după nopțile reci și umede din ultima perioadă, în timp ce mușchiului verde pare să-i placă cel mai mult pe aici.

 Foto 32. Munțomani la apel

 Foto 33.

 Foto 34.

 Foto 35. BR

 Foto 36. Viață din lemn mort

 Foto 37. Fag dansator

 Foto 38.

Pe o poteca presărată parcă intenționat cu mii de ghinde urmăm poteca de pe culmea Mănăstirii, iar la sfârșitul unei coborâri de doar 5 km suntem din nou la mașini.

 Foto 39. 

Foto 40. Masa tăcerii de pe culmea Mănăstirii



Comentează folosind contul Facebook:

2 comentarii

Pagina de pornire