1 25.12.17 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2017/12/escapada-pe-schiuri-in-Vladeasa.html

Escapadă pe schiuri în Vlădeasa (20 decembrie 2017)



De ceva vreme am tot cochetat cu ideea de a fugi la munte în cursul săptămânii chiar și pentru o zi. Săptămânile au trecut una după alta până când am zis: aceasta e săptămâna!
Astfel, miercuri dimineața am pornit cu noaptea-n în cap, la propriu, și după o oră jumătate eram la poalele Vlădesei.

Foto 1. Iarnă la Pietrele Albe

 Foto 2. La intersecția cu marcajele TG/PG am părăsit valea Stanciului și am avut prima privelește spre creasta Pietrelor Albe

Accesul pentru această tură l-am făcut dinspre valea Stanciului și după un marș matinal, pe drumul forestier acoperit cu gheață și pudrat cu zăpadă, am ajuns la bifurcația marcajelor PA cu TG/PG.

 Foto 3. Ninsoarea liniștită ne-a întâmpinat de îndată ce am ajuns în culme

 Foto 4. Frigul, fulgii și brazii albi din jur ne-au dus cu gândul la o zi veritabilă de Crăciun

Urcarea pe culmea aflată la vest de creasta Pietrelor Albe am făcut-o pe TG și, de îndată ce am trecut de pâlcul de brazi printre care se strecoară marcajul, norii plumburii au început să se scuture deasupra noastră.

 Foto 5. Împărăția brazilor falnici

 Foto 6. Ajunși în poiana Făget am pus de-o pauză...

Curând, fulgii răzleți s-au transformat într-o ninsoare mai deasă dar liniștită și ziua ne-a dus cu gândul la o zi autentică de Crăciun.
Trezirea dis de dimineață și traseul de până acum ne-au îndemnat să poposim pentru o gustare în poiana Făget. În numai câteva minute niște petece de cer albastru au început să apară și, după o repriză de ninsoare cu soare, cerul albastru a pus stăpânire pe împrejurimi.
Noua atmosferă ne-a crescut și mai mult moralul și parcă ne-a mânat la deal, desprinzându-mă cu greu tărâmul brazilor albi și uriași.

 Foto 7. ... și în numai câteva minute ne-am trezit că printre fulgii de nea își fac apariția câteva petece de cer albastru

Foto 8. Imediat peisajul s-a schimbat...

Foto 9. Soare și zăpadă proaspătă la mijlocul ultimei săptămâni de lucru din acest an

Foto 10. Apariția soarelui ne-a schimbat starea de spirit și după pauză am continuat în forță spre panta spre care vroiam să schiem

Foto 11. Viață și moarte

Foto 12. Hei, așteptați-mă și pe mine!

Foto 13. Zoom pe Pietrele Albe

După intersecția cu Drumul Rogojanului am continuat să urcăm până în platoul Vlădesei unde nu era nici urmă de vânt, toți brazii erau în straie de sărbătoare și noi deasupra plafonului. 
Până la întâlnirea cu gașca de la Oradea apucăm să facem 2 coborâri pe panta amintită și, apoi încă 3 în formulă completă.

Foto 14. Ce contează că sunt mic?

Foto 15. Zăpada și vremea bună parcă ne-au împins cu spor la deal

Foto 16. Încă o privire spre Pietrele Albe

Foto 17. Brăduț pregătit de Crăciun

Foto 18. Brazi și peisaj feeric și-n platoul Vlădesei

Foto 19. Fereastra cu cer senin s-a dus și noi am continuat să facem sus-josuri pe panta "La Avalanșă"

Foto 20. Zăpada excelentă s-a păstrat toată ziua și după 5 coborâri frigul și apropierea întunericului ne-au îndemnat ușor, ușor spre casă


Foto 21. Viraje printre fulgi mari

Foto 22.

Cu toate că nu eram nici pe departe prima dată la schi aici, condițiile găsite au fost cu siguranță cele mai bune de până acum.
Treptat, treptat norii au revenit pe cer și pe coborârea prin poiana Făget ninsoarea a revenit, însoțindu-ne până la mașini.

Foto 23. Gașca veselă

Foto 24. Coborâre pe pante line și aceeași ninsoare ca azi dimineață



Comentează folosind contul Facebook:

Un comentariu

Pagina de pornire