2 23.11.18 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2018/11/cu-caiacul-printre-pasari-pe-tisza-to-delta-tisa.html

Cu caiacul printre păsările de pe lacul Tisa - Tisza-tó (1-3 septembrie 2018)



Ca amator de plimbări recreative cu caiacul pe ape line, cele trei lacuri de acumulare de pe râul Someșul Cald (Someșul Cald, Tarnița și Fântânele) îmi satisfac cu succes necesitățile de mișcare în aer curat de munte (mă rog, cu steluța de rigoare, dar nu intru în problema poluării mai mult sau mai puțin inconștiente a acestor lacuri). Fiind însă lacuri adânci de munte, cu apă rece, avifauna nu e prea variată și nici prea bine reprezentată.


Aproape de Cluj-Napoca se mai găsesc lacul Știucii/Săcălaia (pe care plimbările recreative sunt interzise) și salba de lacuri de pe râul Fizeș (Țaga, Geaca, Sucutard), pe acestea din urmă nu știu dacă e permis padelatul. Pe aici cuibăresc câteva păsări de baltă, aceste lacuri fiind localizate în zonele relativ joase ale județului Cluj, dar lacurile sunt de dimensiuni reduse comparativ cu lacurile de acumulare de la munte.

Ca să împăcăm și capra și varza, adică și mișcarea (padelatul) și observarea înaripatelor, trebuie să ne cam îndepărtăm de Cluj. O opțiune foarte bună e Delta Dunării, dar e departe de noi, nu merită excursia până acolo decât dacă stai minim o săptămână. Așa am ajuns să trag cu ochiul în curtea vecinilor noștri maghiari. Și am găsit rezervația naturală Tisza-tó, o baltă mare aflată pe cursul râului Tisa.

Am prins un fel de reducere la cazarea cu demipensiune la Hotel Balneum, asigurându-ne astfel și mesele și accesul pe baltă direct din curtea pensiunii, fără să mai mutăm mașina sau să umflăm caiacul. Ca variantă low-cost, în Tiszafüred ar fi minim un camping, dar de data asta am preferat lăfăiala. De fapt, nu prea sunt fan campinguri și mai ales campinguri la câmpie.


Au fost 3 zile cu vreme caldă și cu mulți țânțari, a fost o țânțăreală generală! Efectiv n-am mai prins nicăieri chiar așa de mulți țânțari. La noi în Deltă erau mulți, dar acționau doar dimineața și seara, eventual pe la umbră în timpul zilei. Aici n-au avut nicio greață, mișunau la soare în miezul zilei. Iar seara era catastrofic, dacă aș fi avut mască de apicultor la mine, aș fi folosit-o!

Traseele GPS pentru plimbările pe baltă sunt aici: ziua 1, ziua 2, ziua 3.


Și acum, PĂSĂRI!

Chire și chirighițe:






Corcodei:







Lișițe:



Pescărel:


Pescăruși:





Stârci:








Și ceva răpitoare:








Comentează folosind contul Facebook:

2 comentarii

  1. Pescarasul albastru e impropriu numit si incadrat la familia pescarusilor. Face parte dintr-o familie complet diferita. Denumirea lui comuna este de pescarel sau pescaras albastru

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire