0 24.10.19 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2019/10/culori-de-toamna-in-Tara-Bargaului.html

Culori de toamnă în Țara Bârgăului (27-28 octombrie 2018)



Anul trecut, pentru ultimul weekend al lui brumărel am hotărât să ne facem drum spre valea Bârgaielor. Cu toate că nu e departe de Cluj până acum am poposit doar de câteva ori acolo, deși am trecut de mult mai multe ori.
În prima tură de pe aceste meleaguri am urcat pe vârful Heniu - cel mai înalt al munților Bârgău, apoi am revenit pe vârf alegând un alt traseu, în iarna lui 2012 am traversat o parte din culme pe schiuri, iar toamna aceluiași am încăleiat șeile pentru un traseu pitoresc.
Trei ani mai târziu, în compania lui Călin și Alinei, a venit rândul să alunecăm pe schiuri prin poiana Făgețel de sub vârful Miroslava...


Zi de toamnă autentică deasupra văii Bârgaielor

Trebuie să recunosc că de aceasta dată tura lui Călin a fost ca o momeala care ne-a atras și, astfel s-a conturat destinația pentru cele două zile libere. Cum tura amicala era programată pe duminică, pentru prima zi a weekendului m-am orientat puțin și am ales tot un traseu în zonă.
Prognoza nu era prea încurajatoare însă noi nu am renunțat și echipați corespunzător am pornit în tură. Zările spre înălțimile Călimanilor au rămas închise pe tot parcusul zilei dar picăturile de ploaie, frunzele colorate și gospodăriile răsfirate înspre cătunul Ciosa au avut farmecul lor.
În Ciosa am încercat să intrăm pe continuarea buclei plănuite de acasă, dar după numai câțiva zeci de metri noroiul lipicios în combinație cu vremea de afară ne-au determinat să ne întoarcem pe drumul pe care am venit.
După amiaza am tras la o pensiune agroturistică din Bistrița Bârgăului și, după un apus colorat eram curioși dacă prognoza pentru cea de-a doua zi se va adeveri.
Dimineața cerul s-a curățat de nori, temperatura a crescut bine de tot și ne-am alăturat celorlați bicicliști veniți pentru MTB Octomber Ride.
Traseul ales de Călin a fost cu siguranță unul pe gustul nostru și cred că nici nu avea cum să fie altfel, fiindcă el e un bun cunoscător al acelor meleaguri.
Circuitul a avut câte puțin din tot ce se poate: pedalare în forță pe un drum ce urcă susținut de-a lungul văii Blidireasa, secțiune cu covor de frunze prin pădure, porțiuni cu urcări și coborâri antrenante, priveliști largi spre Rodnei, partea înaltă al Bârgăului și o coborâre de viteză înainte de a reveni în civilizație. Într-un cuvânt un traseu pe care aș reveni oricând pentru a-l savura mai pe îndelete.

P.S. Călin păstrează obiceiul turelor amicale și, pentru weekendul care se apropie cu pași repezi, a pregătit un alt traseu pentru cei doritori. Detalii aici. Enjoy the ride!

 Prima zi a weekendului a fost precum o zi târzie de toamnă...

 Cu câțiva kilometri îninte de pasul Tihuța pornim pe traseul pregătit de acasă.. acesta a debutat cu urcuș până în zona Tășuleasa

 Una dintre gospodăriile aflate la poalele vârfului Tășuleasa

 Cu toate că plafonul e jos, culorile mestecenilor se suprapun cu cele ale petecelor de zăpadă

 În drum spre cătunul Ciosa 





 Din drumul spre Ciosa spre partea înaltă a munților Bârgău



 Bisericuța din Ciosa

 Aici ne-am curățat roțile de noroiul lipicios, iar apoi am făcut stânga împrejur, revenind la mașina pe același traseu

 Și pentru că două zile nu sunt la fel, prognoza pentru duminică s-a confirmat încă de la primele ore ale dimineții


   A fost odată o casă...

Tot la deal, dar pe fundal s-a arătat vârful Miroslava - munții Bârgău


 Stână cu priveliște spre Miroslava (zis și Oala/Gogoașa)

 Bicicliști și covor de frunze



 Punct de belvedere cu peisaj spre valea Bârgaielor, vârful Heniu, dar și spre munții Rodnei

 Poiană cu panoramă largă

 Zoom pe Rodnei

 Coborâre pe fanta de lumină

 Vârful Miroslava/Oala din munții Bârgăului


Pitită și abandonată printre mesteceni



Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire