1 2.11.19 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2019/11/la-cartile-muntilor-rodnei-26-27.html

La Cărţile Munţilor Rodnei (26-27 aprilie 2019)



Traseu: Valea Anieșului Mic - Izvorul Grumazului - Stâna Mesteacăn - Șaua Intre Izvoare - Tarnița Negoieselor - Stâna Bujdee - Valea Anieșului Mic (track GPS aici)

În ajun de Paști, am parcurs un traseu scurt și frumos în inima munților Rodnei și am dormit o noapte în refugiul La Cărți din șaua Între Izvoare.


Din satul Anieș am urcat cu mașina pe șoseaua asfaltată de pe valea Anieșului, apoi pe drumul forestier de pe valea Anieșului Mic.
Intrăm în traseu cu rucsacii plini, luăm cortul (nu ne bazăm doar pe refugiu) și rachetele de zăpadă (de la distanță, zăpada pare să fie destul de multă). Mai fusesem pe aici în 2013.

Deși final de aprilie, vremea se anunța călduroasă și instabilă, caracteristică verii.
Aerul e cald, dar apa Anieșului e rece spre foarte rece.

Un minut rece

După trecerea apei, continuăm pe potecă și deranjăm o viperă care stătea la bronzat

E vremea brândușelor!



După ce trecem de stâna Mesteacăn, nori tot mai negri încep să ne dea târcoale. Încălțăm rachetele, grăbim pasul și ajungem la refugiu la fix înainte de a începe furtuna cu tunete, fulgere și grindină.

Ploaia se oprește o oră mai târziu, astfel că ieșim afară. ”Cărțile” sunt sub zăpadă, dar facem poze cu norii și grindina de pe jos.



Apă vie din pântecul Mamei Natură

Pentru apus, am urcat pe vârful Repede:


Dimineața ne-am trezit la răsărit, am luat micul dejun și n-am mai zăbovit, am coborât la mașină pe la stâna Bujdee, pe un traseu tematic presărat cu panouri informative, așa cum este și ”Poteca Caprei Negre” din extremitatea estică a parcului național.



Când nu-ți dorești întâlniri cu mamiferele mari, e un motiv de bucurie descoperirea urmelor proaspete care merg în direcția opusă traseului urmat. Așa am avut norocul să descoperim aceste urme puțin sub Tarnița Negoieselor. Imaginea prezintă comparația cu urma unui bocanc nr. 43.


Comentează folosind contul Facebook:

Un comentariu

Pagina de pornire