0 26.6.20 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2020/06/MTB-muntii-Gilaului-Maguri-Valea-Somesului-Rece.html

Gilău-Muntele Mare: cu bicicleta pe un traseu prin Măguri și pe valea Someșului Rece (7 iunie 2020)



Traseu: Defileul Someșului Rece - Măguri - Crucea - Groșciori - Găureasa - Tomnatec - Valea Someșului Rece - Defileul Someșului Rece (track GPS aici)

Revenim cu o idee de traseu de MTB în circuit la circa o oră cu mașina de Cluj-Napoca, în munții Gilăului, pe raza comunei Măguri-Răcătău. Traseul se desfășoară în totalitate deasupra cotei 1000, are 30 de kilometri lungime și o diferență de nivel în urcare de 800 metri. Se pretează și începătorilor care sunt obișnuiți cu această distanță (cu urcările de rigoare), traseul fiind în mare parte pe drumuri pietruite.


Noi am parcurs traseul pe biciclete într-o duminică cu vreme bună, după ce am parcat mașina la ieșirea din defileul Someșului Rece, aflat imediat după satul Răcătău din județul Cluj. Drumul a fost asfaltat recent. Anii trecuți era asfalt doar pe urcarea din acest punct înspre satul Măguri. Pe acel asfalt vechi am început să pedalăm și am câștigat rapid 300 metri diferență de nivel până pe culme.


N-am zăbovit prea mult în Măguri căci, deși ne atrăgeau cărnurile fripte pe grătare, manelele la maxim nu-s chiar pe gustul nostru.
În schimb, căluții ne plac și-i privim cu drag.


Din Măguri, părăsim drumul principal care continuă spre Dobruș (și mai departe spre Mărișel) și urcăm lin spre Chicera Comorii, apoi traversăm zonele cu locuințe de vară Crucea, Groșciori, Mișcota și Găureasa.


Oamenii au început să urce la vărat, drept urmare pe drumul nostru ne tot întâlnim cu văcuțe.




Traseul face câteva sus-josuri, spre exemplu după vârful Găureasa se urcă înspre vârful Tomnatecu, asta însemnând o diferență de nivel de 75 metri coborâre, urmată de 50 metri urcare, pe o distanță de 1,5 km.


Chiar înainte de a ajunge în zona grupului de locuințe Tomnatec, un izvor și o măsuță cu băncuțe ne fac cu ochiul, așa că ne luăm prânzul pe îndelete, căci de aici e doar coborâre până la mașină.






Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire