Track-uri GPS parcurse de noi cu aplicația OruxMaps •  Despre OruxMaps
Ca să ne rătăcim mai rar pe trasee, folosim o aplicație pe telefonul mobil cu Android: OruxMaps - aplicație Android gratuită de localizare GPS cu hărți online și offline!
Atenție: momentan aplicația nu se mai găsește în Magazinul Play, dar se poate descărca de pe site-ul lor oficial.

Dintre avantaje, menționăm:

1. Se pot salva hărțile de acasă în memoria telefonului...
... și astfel pe traseu nu mai ai nevoie de rețeaua de telefonie/internet, trebuie doar să prinzi sateliții GPS și îți vezi poziția pe hartă.

Ca hărți, folosim Google Earth sau Hybrid, care însă nu se regăsesc în lista aplicației odată cu instalarea. Există o soluție pentru a le face disponibile, trebuie urmați pașii:
 • se deschide acest link: https://drive.google.com/file/d/0B2kR9c5TZNNodW83LUZNNzRaSjg/view?usp=sharing
 • se descarcă fișierul pe telefonul mobil, în directorul /oruxmaps/mapfiles/
 • se suprascrie fișierul original onlinemapsources.xml
 • se deschide aplicația și se merge la Maps (al 4-lea buton din bara de sus) - Switch map - online - LAYERS - WORLD, iar în acest subdirector primele 4 opțiuni ar trebui să fie Google Earth/Hybrid/Maps/Terrain. (dacă cumva nu apar, încercați butonul de refresh din bara de sus, reporniți aplicația sau reporniți telefonul)
Observație (05.04.2017): Metodă testată cu succes pe versiunea OruxMaps 7.0.5!. Merge pe majoritatea versiunilor mai vechi.

În lista de hărți disponibile din aplicație mai sunt o multitudine de alte hărți. Inclusiv OpenStreetMap (variantele de stil Cyclemap și Mapnik), care deja are integrate anumite trasee/track-uri GPS!

Cum se salvează o hartă pentru folosire offline?
 • din aplicație se merge la Maps (al 4-lea buton din bara de sus) - Switch map - online - layers - world - se alege harta dorită (ex. Google Hybrid)
 • Maps - Map creator - se alege porțiunea care se dorește a fi salvată
 • se aleg numărul de straturi (layere - cât de detaliată să fie harta ~ nivel de "zoom"), se denumește porțiunea de hartă și se descarcă cu butonul "Download"
 • noua hartă va apărea în lista Maps - offline (există acolo și un buton de "refresh", dacă nu se încarcă din prima)

Pentru cei care au o hartă pe hârtie și răbdare, aceasta poate fi scanată, georeferențiată și salvată în aplicație! Nu insist, noi ne descurcăm suficient de bine cu Google Hybrid pe telefon și cu harta de hârtie în rucsac.

2. Se poate "urmări" un track GPS (parcurs de cineva sau trasat în GoogleEarth)

Se descarcă pe telefon track-ul (acceptă mai multe formate: kml, gpx, etc.) în directorul /oruxmaps/tracklogs/ și apoi se încarcă din aplicație.3. Se poate înregistra un traseu

Înregistrați-vă și voi traseele parcurse!
Dacă cumva nu urmărești un track anume, cel puțin vei putea să-ți urmărești la întoarcere traseul (în cazul în care te rătăcești).


Manual complet de utilizare, aici: http://www.oruxmaps.com/manual_en.html

Vă urăm trasee frumoase pe toate marcajele, nu doar pe bandă roșie! :-)

9 comentarii

 1. Extrem de utile informatiile!!!Multumim!

  RăspundețiȘtergere
 2. Pe varianta care este disponibila pe Google Play, 6.5.10, nu se instaleaza fisierul.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mersi de feedback. Ne-am propus sa ne actualizam si noi varianta si o sa revenim cu detalii. Pana atunci, versiunea 6.0.10 e destul de buna.

   Ștergere
 3. Multumim baieti...merge ca uns pe ultima versiune de orux...si mai ales ca ai posibilitatea de a downloada harti pt. modul offline. Pana una-alta, va urez sarbatori frumoase si un an nou plin de impliniri!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mersi de feedback, noi n-am apucat inca sa testam, ne bucuram sa auzim ca nu sunt probleme. Sarbatori fericite si an nou fructuos, cu ture reusite!

   Ștergere
 4. În sfârșit am trecut și noi la versiunea actuală 6.5.10, totul este ok, așa cum zicea și Ilie mai sus. Deci nu ne rătăcim nici în 2017! :-)

  RăspundețiȘtergere
 5. Multam fain !!!! Foarte utila aplicatia !

  RăspundețiȘtergere
 6. Salut,

  Caut o aplicatie de android (se pare ca aceasta ar fi potrivita, urmeaza sa incerc) sa inregistrez un track Gps, o plimbare offroad si sa-l reutilizez pentru intoarcere. Am vazut o multime de aplicatii GPS track-recorduri si care spun ca odata inregistrat traseul in 7000 de extensii il poti pune in Google Map sau nu stiu ce viewer sa vezi traseul. Ok, daca ma duc undeva in mijlocul padurii si inregistrez traseul ce fac, sun pe cineva sa vina acolo cu desktopul si routerul sa vizualizam tarseul si sa facem ce cu el? Vreau sa folosesc acest trac inregistrat pentru intoarcere din mijlocul padurii/muntelui ca sa-l pot urma inapoi la punctul de plecare, nu sa stau sa admir in Google map ce stramb sau drept am mers prin padure. Aplicatii peste aplicatii de dragul compilarii dar diferenta de interfata si atat. Deci eu personal caut o aplicatie (gratis sau contra cost, nu conteaza) sa fie capabila sa-mi inregistreze traseul la o rezolutie buna, precizie ridicata (chiar daca asta inseamna un consum mai mare al bateriei) sa nu depid de internet doar de sateliti...apoi cand ajung la destinatie sa opresc si salvez traseul iar cand ma hotarasc sa ma intorc la punctul initial de plecare sa pot incarca acest traseu si aplicatia sa-l ruleze ca un traseu Gps normal, ca un IGO sau Mio de ex. Simplu si fara laude si facilitati, vizualizari si discutii in mijlocul padurii ce frumos arata traseul parcurs...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Noi folosim cu succes OruxMaps pentru ceea ce căutați si dumneavoastră.

   Ștergere

Pagina de pornire