2 15.12.11 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2011/12/ski-in-kaprun-austria-30-noiembrie-4.html

Ski în Kaprun, Austria (30 noiembrie- 4 decembrie 2011)



În urma experienţei de anul trecut am hotărât să nu aşteptăm primul ski al sezonului în România ci să mergem noi la zăpadă.
Zis şi făcut: încă cu vreo două luni înainte am început să aștept momentul în care va apărea oferta pe care am ales-o acum un an (Romanian Ski Days in Kaprun). Aceasta nu şi-a întârziat prea mult apariţia şi destul de repede am găsit şi doritori.

Foto 1. Kaprun 2011

Agenţia a oferit clienţilor cazări dintre cele mai variante: de la apartamente, la hoteluri de 4 stele.
Noi am ales pentru cazare varianta cea mai ieftină: cea într-un apartament de 4 persoane, ştiind după skiul din Dolomiţi care e confortul.
Astfel am achitat agenţiei suma de 185 euro/persoană, din care: 90 euro/persoană cazarea pentru 4 nopţi şi 95 euro skipass-ul pentru 3 zile.
În dimineaţa de 30 noiembrie la ora 4.20 am pornit la drum din Cluj având ca destinaţie staţiunea Kaprun, aflată la 1000 km distanţă.




Foto 2. Pregătiți pentru prima coborâre din această iarnă

Foto 3. Ghețarul ne așteaptă!

După ce trec exact 12 ore de la plecare ajungem în micuţa piaţă din centrul stațiunii Kaprun. Ne luăm skipass-urile şi adresa la care aveam cazarea şi pornim spre ea. Cu gândul la pârtiile ce ne aşteaptă începând cu dimineața următoare ne retragem în camere.
Foto 4. Puțină zăpadă și la ei


Foto 5. Half pipe-ul este pregătit pentru etapa FIS de snowboard

Dimineața ne mobilizăm destul de rapid, exact așa cum am plănuit și la 8.15 plecăm spre telecabina Kitzteinhorn (harta cu pârtiile din zona Kaprun- Zell am See) aflată la 7 km de Kaprun. Ajungem rapid și surpriză...cu greu găsim un loc de parcare... prima telecabină urcă la 8.30 conform programului... însă marea de mașini de aici ne face să ne întrebăm la ce oră a sosit restul lumii.
În mai puţin de 2, 3 minute ne îmbarcăm și după alte câteva minute suntem la 2000 de m; de acolo mai schimbăm o telecabină până la 2500 m. Astfel avem în față toate pârtiile amenajate pe ghețarul Kitzteinhorn.

Foto 6. Skiiii....

Până în acest moment aveam destul de multe emoții legate despre starea pârtiilor și numărul celor deschise...dar totul arată mult mai bine decât am sperat.
Vremea e perfectă, puțin sub 0 grade, senin...
Până la ora prânzului profităm de pârtii foarte bune, astfel că facem ture mai pe toate.
Apoi hotărâm să urcăm și cu telecabina care urcă până la altitudinea de 3029 m, la nici 200 de metri de vârful care dă și numele ghețarului de aici.
Din punctul cel mai de sus "Top of Salzburg" avem ocazia să admirăm toate vârfurile din zonă și chiar și vestitul
Großglockner (3798 m, cel mai înalt vârf de pe teritorul Austriei) care e destul de aproape de aici.
Foto 7. La 3029, chiar sub vârful Kitzteinhorn (3203 m)

Foto 8. Prinvind spre vârf


Foto 9. Furnicuțe

Renunțăm cu greu la panorama de aici, dar după așa o pauză e cazul să revenim pe pârtii...unde
schiem neobosiți până la sfârșitul zilei.

Foto 10. În zare vestitul Großglockner (3798 m)


Foto 11. Großglockner (3798 m)


Foto 12. O parte din ghețar văzută de la 3000 m

Dacă tot e ziua României, seara mergem și noi la scena unde au loc concertele.
2 decembrie, a doua zi de ski...
Hotărâm să mergem și mai repede la telecabină; aceeași poveste: ajungem înainte de 8.30 și telecabina merge.
Rapid urcăm și noi pentru a prinde pentru cât mai mult pârtiile bătute de ratracuri în seara precedentă.

Foto 13. Crevase

Treptat se adună norii, se lasă şi ceaţa, însă doar pentru câteva ore, căci la ora prânzului e senin din nou.

Foto 14. Pârtiile sunt perfecte!

Cum băieții au plănuit încă de ieri ca astăzi să urce până pe vârf le urăm succes și rămâne să ne vedem mai încolo pe pârtii. Nefiind weekend încă e bine... nu e prea aglomerat.
Pentru că zăpada naturală se lasă și aici așteptată tunurile merg non stop și până spre după amiază când se formează și hopuri sau mai ies la iveală și porțiuni cu gheață, totul e perfect.
Astfel încheiem şi cea de-a doua zi.

Foto 15. Ultima zi de ski

A treia zi, care din păcate e şi ultima, suntem şi mai matinali astfel încât la ora 8.20 suntem la 2500 m altitudine. Pe parcursul zilei avem parte şi de primii fulgi de zăpadă. Adevărata ninsoare avea să vină exact la 2, 3 zile după ce am plecat noi de acolo.

Foto 16. Salt în marea de nori?

Chiar dacă alături de pârtiile de freeride mai erau închise încă vreo 3 pârtii, datorită unui sistem foarte bine pus la punct de la austriecii beneficiază, s-a putut schia pe restul pârtiilor în condiţii similare cu cele din plină iarnă. Astfel am avut parte de 3 zile de ski tare faine, la începutul noului sezon 2011-2012.

Pentru ca mini vacanţa de 1 decembrie să nu se termine prea brusc am rămas în noaptea dinspre 4 spre 5 decembrie în Viena.
Ca şi cazare am ales hostelul Brigittenau . Condiţii decente, în preţ fiind inclus şi micul dejun. Vi-l recomand doar dacă nu doriţi să intraţi deloc cu maşina în oraş. Acesta este situat chiar la capătul liniei de tramvai, foarte aproape de Dunăre.
O dată ajunşi în capitala austriacă am pornit direct spre centru. Până să se lase întunericul am apucat să facem o tură pe traseul turistic, iar apoi, o dată cu aprinderea decorurilor specifice sărbătorilor de iarnă, am mai făcut un tur pe la principalele obiective.
Luni dis-de dimineaţă şi încă cu gândul la ski plecăm spre România.



Comentează folosind contul Facebook:

2 comentarii

Pagina de pornire