1 13.12.11 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2011/12/sfarsit-de-toamna-prin-muntele-mare-12.html

Sfârşit de toamnă prin Muntele Mare (12 noiembrie 2011)



Ultima tură din toamna ce s-a terminat...

Foto 1. Toamna e pe ducă!

Participanți: Cristina, Eva, Vlad, Andrei, Ibi, Dana, Laura, Silvia, dl. Dinu și subsemnata.

Matinali, la 7.30, pornim spre valea Ierii, județul Cluj. La nici o oră ajungem în satul Moara de Pădure, la intersecția cu valea Huzii. Hotărâm să facem un circuit pe dealurile de pe aici astfel că, Andrei și dl. Dinu urcă cu mașinile până la intrarea în localitatea Valea Ierii; una dintre mașini rămâne acolo și cu cealaltă se întorc.
Între timp noi am înaintat doar atât cât să bată soarele pe noi. Așteptarea nu e prea lungă și își fac apariția și șoferii.




Foto 2. În straie de toamnă

Foto 3. Pe dealuri

Apoi continuăm urcușul pe drumul forestier, prin pădure. Urcăm practic pe culmea ce separă valea Huzii de valea Ierii.
Pădurea încă e colorată pe aici și primele raze ale soarelui o fac și mai frumoasă. Urmărim acest drum și în final ajungem pe o potecă, în partea dreaptă, deasupra localității Muntele Săcelului.

Foto 4. Roade

Foto 5. Flori de pai

Sus, în deal se vede bisericuța la care trebuie să ajungem, așa că ținem poteca, trecem prin curtea unei gospodării, luăm câteva mere înghețate direct din pom, mai urcăm 2, 3 serpentine și ajungem.

Foto 6. Șaua și bisericuța în care am ieșit

Foto 7. Satul Muntele Săcelului

Foto 8. Gospodării până sus în culme

O parte urcăm și pe vârful de 992 m din imediata apropiere pentru a avea o priveliște cât mai bună asupra Muntelui Săcelului și Frăsinetului.

Foto 9. Spre cătunul Frăsinet

Foto 10. Mesteceni tineri

Vedem și varianta pe care am putea coborî prin Frăsinet însă aceasta ar fi prea scurtă. Revenim la bisericuță și pornim pe drumul care merge spre sat.
În scurt timp apare o intersecție unde facem dreapta pentru a ne îndrepta spre culme.
Încă de la bisericuță drumul e perfect pentru bicicletă sau ski de tură...

De aici o luăm spre culmea dealului, traseul numărul 85, pe harta celor "100 de excursii cu bicicleta în zona Clujului". Urmăm drumul și în curând avem posibilitatea de a coborî spre cătunul Frăsinet... dar cum încă e devreme și vreme e destul de bună decidem să mai stăm o vreme la înălțime aşa că mergem înspre culmea Ghergheleu.

Foto 11. La pas de plimbare

Foto 12. A dat înghețul!

Înaintăm pe curbă de nivel şi când ajungem la bifurcaţia stânga spre vârful Muntele Agrişului, dreapta dealul Frasului alegem varianta la dreapta. Practic, urmăm acelaşi traseu de biciclete, şi până vom ajunge la asfalt avem doar de coborât. În vale ieşim chiar la intrarea în localitatea Valea Ierii, în dreptul pensiunii Lara.

În unanimitate decidem că în drumul nostru spre casă să mai facem o oprire pentru a urca la cetatea Lita. Chiar dacă am fost acolo şi în urmă cu o săptămână într-o tură cu bicicletele dinspre valea Ierii nu am fost niciodată la ruine. Câteva poze de acea zonă:

Foto 13. Ruinele cetății Lita

Foto 14. Spre stâncile Ciobanului

Foto 15. "Șirul Pietrelor" și releul de pe vârful Piatra Mare

Foto 16. Poza de grup printre zidurile cetății

Foto 17. Început de apus



Comentează folosind contul Facebook:

Un comentariu

Pagina de pornire