0 25.2.16 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2016/02/pe-schiuri-de-tura-prin-vladeasa.html

Pe schiuri de tură prin Vlădeasa (decembrie 2015, ianuarie 2016)



Deși încă nu am postat nimic din actual sezon alb, aceasta nu înseamnă că weekendurile nu le-am petrecut la zăpadă. Ba mai mult, fiecare sfârșit de săptămână a fost destinat schiului de tură...
După începutul de sezon de la austrieci am petrecut un weekend în Bâlea, iar apoi analizând bine condițiile am chemat colegii de club la o inițiere pe schiuri aproape de casă, în Vlădeasa.

Tură de inițiere în schi de tură, cu colegi din C.A.R - 12 decembrie 2015 (track aici)

Știind că situația nu va permite nu știu câtă alunecare la vale am mers pe ideea de a ne bucura de o zi pe munte și eventual de a pune ochii pe noi zone de schi.

Se pare că invitația mea a fost primită cu brațele deschise de mai mulți colegi și chiar și pe ultima 100 de metri lumea s-a anunțat doritoare să ne însoțească în Vlădeasa așa că în final am fost 12 colegi din club.

 Foto 1. Răsărit în Vlădeasa


Foto 2. Pornit-am cu schiurile-n spate pe una din ulițele Rogojelului

Foto 3. Iarna timidă din decembrie

Foto 4.

Foto 5.

Am parcat mașinile în Rogojel, mai sus de parcarea clasică (lângă magazin), practic la intersecția cu forestierul marcat cu TR și de acolo pentru câteva sute de metri am pornit cu schiurile în spate. Apoi, pentru că zăpada s-a păstrat destul de bine de la o săptămâna la alta ne-am urcat pe foci și am continuat pe drumul ce o ia spre Pietrele Albe.

Foto 6. Gata, de aici toată lumea trece pe schiuri!

Foto 7.

Foto 8. Prin poiana Vulturu

 Ajunși în prima poiană am părăsit drumul și am urcat înspre vârful Vulturului- o denumire știută de schiori, dar toponim ce nu apare pe hărți. Cu pași mici dar siguri am ajuns în platou intersectând drumul principal de culme.

Foto 9. Către vârful Vulturu

Foto 10. Pentru câteva momente ni se arată stația meteo de pe platou

Foto 11.

Foto 11.

Toată după amiaza cerul ne-a oferit un spectacol frumos, în fața ochilor plimbându-se mai multe soiuri de nori care mai de care mai fotogenici. Zăpada a fost bună la urcare și bocnă/tablă pe coborârea spre cabana Vlădeasa, unde am făcut  o pauză înainte de ultima porțiune spre mașini.

Foto 12. Dansul norilor

Foto 13. Vulcanul?

Foto 14.

La schi de tură în Vlădeasa - 19-20 decembrie 2015

Ninsoarea continuă să se lase așteptată astfel că, cu planuri nu prea mari ne îndreptăm spre Vlădeasa.  Surprinzător, zăpada căzută acum aproape o lună se păstrează încredibil de bine și astfel ne permite să ne urcăm pe schiuri la 1300 m. 

Foto 15. De după marea de nori, soarele ne face cu ochiul

Foto 16.

Foto 17. Învăluit de ceață

Spre deosebire de săptămâna trecută alegem un alt traseu pentru urcare și pe lângă marea de nori deasupra căreia ieșim nu după mult de la pornire, reușesc să fac două coborâri scurte într-o poieniță aflată pe urcare. Primul popas îl facem la baza refugiul salvamont, unde vom rămâne peste noapte urmând ca apoi să o luăm la deal.

Foto 18. Dacă tot se apropie Crăciunul am făcut bradul

 Foto 19.

Întrucât gașca de acum nu a mai fost pe vârful și prin poiana Vulturu le propun să parcurgem circuitul pe care am fost eu cu o săptămână în urmă. Plafonul s-a ridicat din vale și acum ne însoțește înspre culme. Înspre Vulturu zăpada e moale și pe coborârea înspre poiană tufele de ienuperi reprezintă adevărate capcane. Deși zăpada nu a fost tocmai bună de schi m-am bucurat că le-am putut arăta amicilor mei un traseu nou pe care e de revenit și cu alte ocazii.

Foto 20. Plimbare pe schiuri

Foto 21.

Duminică dimineața înainte de a porni în tură am întâmpinat răsăritul puțin sub cabana Vlădeasă, în încercarea de a face câteva poze cu primele raze. După aceasta am revenit la refugiu și împreună cu Vlad și Laurențiu am plecat pornit într-un traseu dus-întors până pe vârful Vlădeasa.

Foto 22. Întâmpinând soarele

Foto 23.

Foto 24. Vreme bună și o mare ne nori peste V- munților Meseș și Șes

Vremea incredibil de bună și absența vântului ne-a permis să ne bucurăm de plimbarea pe culme. Spre deosebire de ieri cea de-a doua zi a weekendului a venit cu temperaturi ceva mai scăzute astfel că zăpada a înghețat un pic, numai bine cât să facem și câteva coborâri pe lângă liziera pădurii, înainte de a porni spre casă.

Foto 25. O nouă zi, un nou brad, de această dată de pe vârful Vlădeasa

 Foto 26.

La schi în mijlocul săptămânii - 20 ianuarie 2016

Fără să-mi fi propus în prealabil, în acest sezon am ajuns în Vlădeasa de câteva ori pentru schi. Rând pe rând mi-am dat seama că există câteva avantaje pentru a alege acest munte: e aproape de noi (sub 100 de km), cazarea e tare faină, există suficient de multe zone în care poți schia și poți varia mult traseul pe care-l alegi să urci dacă pornești din Rogojel.

Foto 27. Pe un ger de crapă pietrele (-17.5 gr) am pornit spre pantele de schi


Foto 28. Plimbare prin zăpadă proaspătă la mijloc de săptămână

Foto 29.

În fine, mă întorc la ziua de miercuri, ziua de la mijlocul săptămânii când cu ochii pe prognoze și știind că e zăpadă destulă am luat hotărârea să rup ritmul clasic. Așa că am plănuit o zi fără birou... Nu am fost singura care își dorea așa ceva, iar până la urmă ne-am adunat 7 oameni. 

Foto 30.

Foto 31.

Vremea bună, frigul mare de dimineață (-17.5 grade), zăpada perfectă au fost ingredientele unei zile mai altfel. Față de vizitele precente din această iarnă ne-am urcat pe schiuri chiar de la mașină și am încercat să schiem cât mai mult la întoarcere. Urcările pe foci și coborârile le-am făcut în zona "teraselor" tapetate acum cu pulvăr. A fost de vis și e clar că acest obicei, de a rupe monotonia săptămânii de lucru, aș putea să-l aplic mai des.

Foto 32.


La schi de tură pe traseul: Răchițele - valea Stanicului - TG - vârful Vlădeasa (30 ianuarie 2016) track aici

Cu ocazia ultimei ieșiri înspre Vlădeasa am urcat înspre vârful și platoul omonim pe un traseu nou pentru mine, și anume dinspre valea Stanciului.
Reușim să ajungem cu mașinile până la cascada Valul Miresei, iar de acolo chiar dacă nu era prea multă zăpadă pe drumul forestier s-a putut înainta pe schiuri.
Pe o distanță de aproximativ 4 kilometri și jumătate am urmat drumul de pe valea Stanciului, iar apoi la o intersecție semnalizată ne-am înscrie pe TG.
 
Foto 33. Pe valea Stanciului

Foto 34. Prima întâlnire din acest unghi cu Pietrele Albe

Foto 35. Prin pădure pe TG

Temperatura nu a ținut cont de data din calendar și și-a făcut de cap, punându-ne față în față cu o zi veritabilă de primăvară.
Nu doar noi am avut de suferit, dar mai ales stratul de zăpadă care parcă se micșora văzând cu ochii...
În zig-zaguri urcăm panta aflată la N-V de Pietrele Albe și abia după ce ieșim în culme și mai adie puțin vântul ne aducem aminte de anotimpul în care suntem.
Trecem de vârful Vlădeasa, ne intersectăm cu alți drumeți ce veneau spre vârf dinspre cabana Vlădeasa și după ce punem de-o pauză la stația meteo, facem cale întoarsă pe același traseu.

Foto 36. Privind spre Pitrele Albe

Foto 37.

Foto 38. Noroc că pe culme adie vântul...

Foto 39.




Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire