0 21.3.17 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2017/03/prima-data-in-muntii-Tarcu.html

Prima dată în munții Țarcu (21-23 ianuarie 2017)



Cu ocazia weekendului prelungit de la sfârșit de ianuarie am propus amicilor o tură în munții Țarcu.
Deși în iernile trecute am mai avut gânduri pentru o tură aici se pare că acum chiar voi ajunge pentru prima dată în acest munte. După ce am survolat masivul din mai multe unghiuri pe Google Earth am ajuns la varianta cea mai facilă pentru a ne apropia de creasta principală.
Drumul european l-am părăsit în momentul în care a apărut indicatorul pentru stațiunea Muntele Mic.
Kilometrii s-au scurs și după o vreme am ajuns la baza serpentinelor care marchează începutul urcușului spre stațiune. Am echipat mașinile cu lanțuri și am urcat fără probleme până în șaua Jigoria.

Foto 1. În poiana Șeroni cu creasta principală a Țarcului pe fundal

 Foto 2. La scurt după pornirea din șaua Jigoria

De aici o parte am pornit pe schiuri, ceilalți pe rachete de zăpadă având cu toții ca destinație stația meteo Cuntu. Traseul până în poiana stației meteo e marcat cu bandă roșie, iar parcurgerea lui durează 2 ore / 2 ore și jumătate.

 Foto 3. Popas la soare

 Foto 4. Dincolo de pădure se zărește creasta

 Foto 5. Desene și urme pe zăpadă

 Foto 6. Tot mai aproape de stația meteo Cuntu

 Foto 7. Poiana unde e situată stația meteo

Vremea a rămas frumoasă pe tot parcursul zilei astfel că, după ce am ajuns la stația meteo am pornit la deal pentru a prinde apusul. 

 Foto 8. După un popas la stația meteo ne punem în mișcare...

 Foto 9. ... și profităm de ziua însorită

 Foto 10. până la venirea apusului

 Foto 11. Dealuri scăldate în nuanțe calde

 Foto 12.

 Foto 13. Apus pe schiuri în Țarcu

Având destul timp până la momentul apusului am zăbovit puțin admirând priveliștea pe care muntele o oferea din acest unghi și după ce am urcat până pe vârful Sadovanu am așteptat ca soarele să treacă dincolo de linia orizontului. Vântul care abia a adiat nu ne-a zorit spre stația meteo așa că nu ne-am grăbit deloc.

 Foto 14. Vârful Sadovanu pe fundal

 Foto 15.

Pentru a doua zi în Țarcu ne-am propus o tură dus-întors până pe vârful Țarcu - 2190 m. Soarele din ziua precedentă a fost prezent și acum și ne-a însoțit pe tot parcusul turei. Pentru că am pornit de la stația meteo, cota 1474 m, o bună parte am urcat în continuu pentru a câștiga în altitudine și abia dincolo de vârful Sadovanu au urmat mici sus-josuri specifice unui traseu de creastă.

 Foto 16. Forme de zăpadă care amintesc de papucii de lemn olandezi

 Foto 17. Versanți care mărginesc impunătoarea căldare de sub vârful Țarcu

E bine de știut că între vârful Sadovanu și vârful Țarcu nu există porțiuni tehnice, iar marcajul turistic bandă roșie e dublat de momâi și pari de lemn - utili în cazul în care vizibilitatea e redusă. Impresionanta vale în forma de potcoavă de sub vârful Țarcu mi-a furat multe priviri de-a lungul traseului pe care l-am urmat, dar adesea mi-a revenit în cap tragedia din 2010

 Foto 18. Gugu ne trimite salutări 

 Foto 19. Retezatul văzut de pe vârful Țarcu

Ajunși pe vârful Țarcu, adică la jumătatea traseului, ne-am luat o binemeritată pauză înainte de a ne întoarce la Cuntu. Retezatul și Godeanu s-au lăsat pozați, în timp ce munții Cernei erau puțin deasupra mării de nori. Aaa.. și pe lângă munții din jur orizontul a fost completat cu apariția munților Bihor. 

 Foto 20. 

 Foto 21. Din Meridionali până la Apuseni

 Foto 22. Pe marcajul crestei principale

 Foto 23. Coborâre spre stația meteo Cuntu

 Foto 24. Vârful Țarcu și stația meteo ascunse în fundal

Absența vântului ne-a permis să ne bucurăm de o pauză lungă la altitudine. Astfel de condiții nu-mi aduc aminte să fi prins prea des pe munte. La întoarcere am alunecat pe schiuri și pentru că sub vârful Sadoveanu zăpada era mai bună am rămas la două coborâri. Dimineața următoare am revenit în șaua Jigoria și înainte de a porni spre casă ne-am abătut până în stațiunea Muntele Mic.

Foto 25. 



Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire