0 5.4.17 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2017/04/drumetii-pe-zapada-in-muntii-vladeasa.html

Drumeții pe zăpadă în munții Vlădeasa



Câteva idei de ture de o zi (sau mai puțin) dacă sunteți prin Cluj-Napoca sau în împrejurimile munților Vlădeasa.

Foto 1. Iarna în Vlădeasa

1. Rogojel – cabana Vlădeasa (6 decembrie 2015): track GPS

O tură scurtă, în care am lăsat mașina în Rogojel și am urcat până la cabană. Vizibilitate bună spre Țibleș și Rodnei.
Foto 2. Țibleș

Foto 3. Rodnei

Foto 4. Pași înspre căsuță


2. Circuitul Vlădesei: cabana Vlădeasa – Pietrele Albe – vf. Vlădeasa – cabana Vlădeasa (31 decembrie 2015): track GPS


Umbra mea în munții Rodnei

La propriu! Fără nicio legătură cu Mircea și Cozia :-)

Printre multe altele, am două chestii pe care le consider corecte, fiindcă în mintea mea cred că sunt aproximativ corecte, dar ele-s departe de a fi așa.

Una ar fi: dacă te uiți dinspre Apuseni spre Nord, s-ar putea să vezi munții Rodnei. Dar Rodnei sunt spre Nord doar dacă te uiți din Făgărași, căci dinspre Apuseni sunt mai mult înspre Est decât spre Nord. De pe vârful Vlădeasa, direcția vârfului Pietrosul Rodnei e la azimut 55,3°, asta înseamnă mai mult decât NE (care e la 45°), și aproape NEbE (north-east-by-east, care e 56,25°).

A doua ar fi: Soarele apune la Vest. Din nou greșit, valabil doar de două ori pe an (la fel cum și ceasul defect arată ora corectă de 2 ori pe zi), adică în România prin preajma celor 2 echinocții (spre ex. pe vârful Vlădeasa, în 2016 Soarele va apune la Vest în 18 martie și în 23 septembrie). Iar dacă vorbim de perioada solstițiilor, atunci chiar nu mai apune Soarele la Vest, ci mai degrabă aproape la NV (vara) și aproape la SV (iarna). Pe vârful Vlădeasa, la solstițiul de iarnă Soarele apune la azimut 235,6°, adică aproape SWbW (south-west-be-west, care e 236,25°).

V-am zăpăcit? Eu am fost mai mult decât surprins în seara ultimei zile din 2015 când, coborând de pe vârful Vlădeasa, am văzut cum umbra mea se întinde până hăt departe în munții Rodnei!

Cum s-a-ntins umbra? Soarele se pregătea să apună înspre azimut 236,2° (direcție din care nu-l obturează nimic, în afară de curbura Pământului; ies din calcul dealurile și câmpia de Vest, iar la maghiari totul e plat), direcția opusă fiind 56,2° (fix direcția munților Rodnei - și mai exact direcția vf. Vlădeasa - Tarnița la Cruce), astfel încât umbra masivului Vlădeasa acoperea mai tot județul Cluj, iar vârful umbrei ajungea aproape în pasul Șetref (între Țibleș și Rodnei), urmând să învelească creasta ”Făgărașilor Nordului”.

Am surprins momentul respectiv, cu orașul Huedin în planul apropiat și munții Țibleș (stânga) și Rodnei (dreapta) în planul îndepărtat:

Foto 5. Umbra Vlădesei se întinde până aproape de pasul Șetref

Am folosit calculatorul de la Observatorul Urseanu: http://www.astro-urseanu.ro/rasarit_soare_blank.html
Detalii despre punctele cardinale și busolă: https://en.wikipedia.org/wiki/Points_of_the_compass
Cel mai celebru fenomen optic din Carpați cred că e ”piramida” din Ceahlău, umbra vârfului Toaca: http://adevarul.ro/locale/piatra-neamt/foto-video-piramida-spatiala-muntele-ceahlau-fenomenul-ziua-schimbarii-fata-1_51ff94cac7b855ff56a8daf8/index.html

Foto 6. Pietrele Albe

Foto 7. Rodnei, după colț

Foto 8. Straturi, straturi... pârtia din pasul Ursoaia într-un plan apropiat, culmile munților Șureanu și Parâng în planurile îndepărtate

Foto 9. Vis de iarnă

Foto 10. Pași înghețați

Foto 11. Rodnei înaintea apusului

Foto 12. Țibleșul înaintea apusului

Foto 13. Singur de Revelion?

Foto 14. Surprinzând tot felul de instantanee la -10 grade Celsius

3. Circuit pe vf. Buteasa: canton Ciripa – cascada Moara Dracului – vf. Buteasa – canton Ciripa (3 ianuarie și 26 martie 2016): track GPS

Înainte de încheierea vacanței iarnă, am încercat să facem o tură pe vf. Buteasa. Dar fiindcă n-am fost deosebit de matinali și drumul forestier ne-a pus probleme, fiind acoperit de zăpadă și gheață, am ajuns destul de târziu în culme. Deci n-am reușit să ajungem pe vârf. Apoi am încercat să coborâm pe la cascada Moara Dracului, dar și acolo se face un mic ocol din traseul principal, iar ziua scurtă ne-a îndemnat să ne întoarcem la mașină, fără niciun obiectiv bifat.

Foto 15. Am ”pierdut vremea” și la baraj, lacul ne-a aburit cu niște povești de-i înghețau apele

Foto 16. Un unghi interesant, cu Pietrele Albe în prim plan și, din nou, Țibleșul și Rodnei pe fundal :-)

 Foto 17. Hibernală

Am revenit în 26 martie, mai matinali și având și avantajul zilei mărite. Am putut urca cu mașina până la cantonul Ciripa, apoi am început traseul pe la cascadă. Ceva mai târziu am ajuns în culme, însă de data asta vremea s-a înrăutățit, iar white-out-ul ne-a determinat să renunțăm să urcăm vârful când mai aveam doar 250 m de parcurs.

Foto 18. Cascada Moara Dracului, parțial înghețată

Foto 19. Alți pași, acum prin zăpadă proaspătă

Foto 20. White-out sub Buteasa

 Foto 21. Ninge ca-n povești, la final de Mărțișor

4. Piatra Bănișorului, circuit din Vișagu (14 decembrie 2016): track GPS

O altă tură scurtă, cu pornire din satul Vișagu, accesibil din Săcuieu pe un drum proaspăt asfaltat.

Foto 22. Un avion supărat :-)

Foto 23. Luna răsare dintre brazi

Foto 24. Prin ținutul vânturilor de vest

Foto 25. Plimbare de iarnă la Piatra Bănișorului



Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire