11 7.4.09 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2009/04/o-zi-in-tibles-5-aprilie-2009.html

O zi în Ţibleş (5 aprilie 2009)Ce ziceţi: care e etimologia numelui localităţii Groşii Ţibleşului, în contextul în care satele învecinate sunt Larga şi Strâmba?

Apropo de etimologii, ştiaţi că Ţibleş vine de la cuvântul latin Cipele care înseamnă "marea mamă a tuturor zeilor"?

E primăvară? E aprilie? E Ţibleş! La 9:30 ajungeam la "cabana" Ocolului Silvic şi ne îmbocănţeam rapid de plecare. Surpriza plăcută a fost calitatea drumului Groşii Ţibleşului - cabana silvică, neschimbată faţă de anul trecut, deşi iarna a fost grea şi TAF-urile active toată toamna.

Foto 1. Ocolul Silvic şi "emblema" lui (pe patru roţi)!

Fără grabă (mai mult sau mai puţin voit), după o oră ajungem la mină iar de acolo, în alte două ore la Refugiul Arcer. Facem pauze dese, urcăm uşor, respirăm aerul cald de primăvară şi ne bucurăm de liniştea Ţibleşului. Vizibilitatea spre sud şi vest e restrânsă (abia vedem silueta munţilor Lăpuşului, de Gutâi nici nu poate fi vorba), aşa că urcăm cu speranţa că de sus vom vedea Rodnei şi Maramureşului (spre nord şi est).

Foto 2. Urcând spre Arcer

Foto 3. Pas după pas

Foto 4. Refugiul Arcer

La refugiu, altă surpriză: TURIŞTI! Adică ok, turişti, că e munte, dar ce turişti vin în Ţibleş? Două fete şi doi băieţi veniţi de vineri seara, cu un Cielo cu număr de Sibiu (pe lângă care am trecut pe drumul forestier). Schiori şi plachişti de felul lor, urcau pe jos (sau pe schiuri, cu pieile de focă ataşate) şi coborau pe văile sudice încă înzăpezite serios.

Foto 5. Săgetuţă

Foto 6a. Pe culmea Arcerului. În spate, piciorul Ouşorului.

Foto 6b. "Hai, că nu-i mai abrupt ca Raineru'!"

Foto 7. Stâncărie

Foto 8. Vf. Ţibleş

Foto 9. Urmă de cornişă

De la refugiu, urcăm pe marcaj punct albastru - dar, mai bine zis, pe urmele lor (mulţumim!) - până pe vârful Arcer, unde ajungem pe la 14:30 (pe sistemul "Pauzele lungi şi dese / Cheia marilor succese"). Aici ni se deschide o frumoasă panoramă a munţilor Maramureşului şi Rodnei, cum speram să vedem încă de acasă.

Foto 10. Rodnei!

Foto 11. Creasta munţilor Rodnei (versiunea corectată a schemei precedente) - click pe poză pentru mărire. Dezacordurile argumentate sunt binevenite!

Parcurgem rapid porţiunea de creastă până pe vârful Ţibleş, de unde coborâm pe prima vale vestică de pe piciorul ce duce spre Ouşor. În valea principală (a Bradului) reîntâlnim marcajul bandă albastră, care ne duce pe sub cascadă înapoi la refugiu.

Foto 12. Piciorul Arcerului

Foto 13. Cascada de sub Arcer

De la refugiu in 2 ore şi ceva suntem înapoi la Ocolul Silvic, pe acelaşi drum pe care am şi urcat.

Foto 14. Schema traseului nostru, cu ajutorul Google Earth

Pe final, hai să ne bucurăm de primăvară:


P.S.: Auzit-aţi dumneavoastră, dragii noştri cititori, de Mişcarea religioasă de pe Muntele Ţibleş? Nu? Nici noi. Vă invit să citiţi o istorie interesantă a acesteia - aici.


Comentează folosind contul Facebook:

11 comentarii

 1. Foarte frumoasa tura ati facut!

  RăspundețiȘtergere
 2. Vezi ca inca n-ai fost pe Rainer:P , si iti propun sa nu ne odihnim. Ziceai ca la primavara revenim in forta . So...

  RăspundețiȘtergere
 3. Excelente pozele cu ingemanarea iarna / primavara!

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu am ajuns niciodata...Sint foarte frumoase locurile.

  RăspundețiȘtergere
 5. Mai multe poze din tura: http://picasaweb.google.com/alinaucirja/Tibles05042009?authkey=Gv1sRgCJ_m0MXYhZ-hMQ#

  RăspundețiȘtergere
 6. Salut,
  Cât a durat traseul?
  Mulţumesc,
  Dan,
  Târgu-Mureş

  RăspundețiȘtergere
 7. Laptelui Mare indicat pe harta e defapt tot Puzdra (varf dublu) pt ca Negoiasa vazuta de pe Tibles e in dreapta de vf Cormaia (sursa: peakfinder.org). Distanta dintre Puzdra si Laptelui e oricum mai mare. Negoiasa Mare indicata in imagine e defapt Laptelui.
  Faina tura :)

  RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire