4 31.8.09 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2010/01/o-zi-in-cindrel-30-august-2009.html

O zi în Cindrel (30 august 2009)



de ALINA

Târziu, dar mi-am adus aminte că am rămas datoare cu jurnalul din munţii Cindrel, sper că e primit şi cu întârziere... :-)

Participarea lui Radu la Geiger 2009 e o ocazie numai bună de o drumeţie. Sâmbătă după-amiază facem bagajele şi o luăm către Sibiu. Iniţial cochetăm cu o posibilă tură de 2 zile Cindrel+Lotrului, dar cum suntem doar eu şi Geta, iar Marian ne informează că în munţii Lotrului sunt numeroase stâne, reconfigurăm traseul şi ne rezumăm la o plimbare până pe Vf. Cindrel.

Foto 1. We're ready to rock!


Duminică dis de dimineaţă, adică la 7, ne îndreptăm spre staţie de unde aveam să luăm autobuzul până în staţiunea Păltiniş (biletul costă 9 lei). După aproximativ 40 de minute, coborâm lângă baza pârtiei din Păltiniş şi, pentru că e destul de frig, ne punem rapid în mişcare. Parcurgem cele câteva sute de metri de drum asfaltat iar apoi forestier, după care intrăm pe traseu.


Foto 2. Pădurea de deasupra Păltinişului
Spre surprinderea noastră şi în ciuda prognozelor care anunţau ploaie pe toată durata zilei, apar şi primele raze de soare. Cu chef de umblat, în puţin peste 2 ore suntem în şaua Bătrâna. Atmosfera e umedă, privind în zare culmea se arată învăluită într-o ceaţă groasă; încă fiind devreme speram să se ridice până spre amiază.
Foto 3. Ceaţă, ceaţă şi iar ceaţă.

Foto 4. Mănăstire-ntr-un picior ...
Foto 5. ... ghici ciupercă ce-i?
În şaua Şerbănei, din care se desprinde drumul ce duce la refugiul Cânaia, hotărâm să continuăm pe bandă roşie peste vf. Niculeşti spre vf. Cânaia şi ulterior vf. Cindrel. Undeva, mai sus, de vârful Niculeşti întâlnim un cuplu care coboară, le dăm bună ziua şi ne vedem de drum.
Foto 6. Le-am venit noi de hac!
Ceaţa ne însoţeşte şi reuseşte să ne şi încurce: ieşim puţin de pe potecă, inspectăm zona şi în loc să o luăm pe poteca ce se continuă către vf. Cindrel, o alegem pe cea care urcă pe vf. Cânaia. Mergând preţ de câteva minute paralel cu poteca marcată, nimic nu ni se pare suspect, până în momentul în care ajungem cuplul pe care l-am întâlnit la urcare. Suntem întrebate dacă ne-am întors, răspunsul este evident, afirmativ , iar apoi o luăm pe punct roşu către refugiul Cânaia.
Foto 7. Refugiul Cânaia
Facem o scurtă pauză, după care facem cale întoarsă către Păltiniş, determinate şi de căderea primelor picături de ploaie. Ploaia mocănească însă nu ne deranjează atât de tare încât să nu facem un popas în afinişul de sub şaua Bătrâna.
Pentru că următorul autobuz spre Sibiu e la ora 17 şi mai avem o oră bună de aşteptat, ne încercăm norocul şi coborâm cu o maşină de ocazie. Ziua nu putea să se încheie mai bine, alfel decât cu o plimbare prin centrul Sibiului (aflat în plin festival medieval), avându-i ca ghizi pe Marian şi Iza.
Foto 8. Piaţa Mare în febra festivalului

Foto 9. Zidul cetăţii



Comentează folosind contul Facebook:

4 comentarii

  1. Bravo! Eram gata sa nu ma prind, cand am vazut poza, ce tura in muntii Cindrel!?
    Imi place ca ai exprimat destul de elegant situatia, daca n-as fi fost acolo poate nici nu ma prindeam ce-ai vrut sa zici, ca ne-am priedut ca magaru'n ceata :))

    Geta

    RăspundețiȘtergere
  2. frumos. pe cand urmatoarea drumetie? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Asadar mergem dupa sesiunea mea undeva?:))

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire