8 23.4.10 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2010/04/pietrele-albe-din-vladeasa-si-drumul.html

Pietrele Albe din Vlădeasa şi Drumul Cetii din Trascău (17 şi 18 aprilie 2010)



"O tură bine pregătită e pe jumătate realizată!" zice o vorbă cunoscută. Însă la cum ne-am organizat noi în weekend... am făcut două ture întregi!

Pentru weekendul trecut aveam un plan iniţial de a merge în Ceahlău, însă 6-700 km conduşi pe drumurile României ne-au cam descurajat.

Sâmbătă am mers până la cascada Vălul Miresei de pe Valea Stanciului, Răchiţele. Cei 5 km de drum forestier până la cascadă se parcurg destul de uşor cu maşina, iar de acolo drumul forestier mai continuă încă vreo 3 km (ceva mai greu pentru maşinile mici).

Foto 1. Cascada Vălul Miresei

La cascadă era linişte (niciun turist, deşi vara e ca la mall pe acolo), doar un salvamontist pe care l-am întrebat cum să ajungem la Pietrele Albe. Ne-a explicat să urmăm drumul şi o să ajungem să le vedem. O idee prostească ne-a determinat să „urcăm pe culme”, fără să ştim că în culme nu este vreun drum, ci doar o pădure deasă. Câteva ore de bălăureală mai târziu, am ajuns şi la Pietrele Albe.

Foto 2. Pietrele Albe

Foto 3. Brăduţ

Eh, „vor mai fi ocazii”! Iar data viitoare, poate mergem pe traseu marcat până la Vlădeasa.

La întoarcere, am oprit pe la Cetatea Bologa, care ne rămăsese restanţă din tura la Padiş.

Foto 4. Cetatea Bologa

Duminică am scos bicicletele la munte. Am pornit târziu de acasă, aşa că din nou nu am făcut un plan prea detaliat, ci doar să lăsăm maşina în Poiana Galdei şi să mergem pe biciclete până în Cheile Întregalde (pe care mi-am dorit să le vizitez de mai mult timp) şi revenire la maşină.

Foto 5. Cheile Întregalde

Foto 6. O statuie

Foto 7. Toată lumea cască ochii

Ne-am mişcat destul de bine, aşa că ne-am gândit să ne reconfigurăm traseul şi să urcăm pe munte. Indicatorul spre „Biserica de lemn din Dealul Geoagiului 4 km” ne-a convins să urcăm. După vreo 2 km am trecut la împins bicicletele şi am câştigat "la pas" câteva sute de metri diferenţă de nivel.

Foto 8. Sus în deal e-o casă

Foto 9. În livadă

În Dealul Geoagiului ne-au întâmpinat nişte bunici şi nepoţii lor, şi ne-au arătat încotro e Tecşeştiul. După harta pe care o aveam, drumul părea foarte bun, însă realitatea a fost foarte noroioasă. După ce am părăsit Dealul Geoagiului am trecut printr-o pădure ajungând într-o poiană de unde am avut o frumoasă privelişte spre Piatra Cetii.

Foto 10. O privire spre Boţani

Foto 11. Piatra Cetii

Iar de aici – la vale, prin Tecşeşti şi Răicani, pe un drum de piatră excelent pentru mers cu bicicleta! Urcarea a durat vreo 4-5 ore (cu pauze), iar coborârea a durat doar vreo 30 de minute. Data viitoare ne duce Dane cu maşina până undeva sus!

Foto 12. Coborând pe înserat


Alte trasee din Trascău, pe clubapuseni.ro.

Am adăugat traseul cu bicicleta şi pe bikemap.net.


Comentează folosind contul Facebook:

8 comentarii

  1. Faina tura! e buna si initiativa cu track-ul de bicicleta.

    RăspundețiȘtergere
  2. frumoase locuri! frumoase imaginie!
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu exista un traseu marcat pana pe vladeasa, de la Pietre, fara sa te pierzi daca nu cunosti zona :)

    Daca stau sa ma gandesc bine, singurul astfel de traseu e cel din Rogojel in sus, singurul bine marcat cap-coada.

    Voi ati gresi ca, atunci cand ati ajuns la confluenta vailor Stanciului cu Seaca (cea ce vine de sub Pietre)ati urcat in versantul stang al acesteia, adica sub pietre. Nah acolo nu e placut ca e padure intradevar... Trebuia sa urcati in versantul drept (chiar la obarsia vailor, cum mergi spre Pietre, o culme pe stanga se ridica direct in amonte)... iar dupa 10 minute ieseati direct pe versantul de vis-a-vis de Pietre, de unde era si minunata priveliste a lor.

    Nu va descurajati ca merita. Reveniti cu o harta (a caror trasee, in teren, sunt aproape inexistente).

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu ne descurajam, sa nu fim intelesi gresit! Balaureala prin padure a fost o adevarata provocare :)

    Si suntem foarte, foarte aproape sa invatam cum se utilizeaza busola! :))

    RăspundețiȘtergere
  5. DRUMUL SPRE CEAHLAU-PRINREGHIN TOPLITA ESTE NOU ASFALTAT SI ACCEPTABIL

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din Cluj? Ultima data cand am fost spre Ceahlau (martie 2016), Cluj-Mociu: acceptabil, Mociu-Reghin: prost, Reghin-Toplita: foarte bun, Toplita-Ceahlau: acceptabil.

      Ștergere

Pagina de pornire