4 12.4.11 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2011/04/circuit-de-o-zi-in-trascau-10-aprilie.html

Circuit de o zi în Trascău (9 aprilie 2011)



Participanţi: Cristina, Mihai, Alex, Stelian şi Alina
Traseu: cabana Râmeţ- cheile Râmeţului- Brâna Caprelor- Cheia - Boţani- Dealul Geoagului- Modoleşti (triunghi albastru)- Cheile Întregalde- Poiana cu narcise (triunghi roşu)- Tecşeşti- cabana Râmeţ (cruce galbenă) = 28 km

Suprinzător, marcajele au fost refăcute în acestă primăvară! Nu ne aşteptam!

Sâmbătă, înainte de ora 6 ploua aproape torenţial în Cluj, iar noi ca să ne urmăm planul în scurt timp trebuia să plecăm către Râmeţ. Mai arunc o ultimă privire asupra prognozelor şi anunţ lumea că pornim la drum. Până să ieşim dintre betoanele oraşului se opreşte ploaia şi face loc unui răsărit spectaculos.

Foto 1. Stelian, Mihai, Alex, Alina şi Cristina (în spatele aparatului)


Foto 2. Traseul parcurs

Foto 3. ...şi profilul

Maşina rămâne în parcarea din faţa cabanei Râmeţ iar apoi o luăm la pas către chei, pe triunghi albastru. Fiindcă drumul (iar mai târziu poteca) merge pe malul drept al apei pentru a ajunge la intrarea pe Brâna Caprelor trebuie să traversăm descălţati apa rece a văii Geoagiului.

Foto 4. Rece ca gheaţa

Cheiele se pot parcurge şi prin apă, acest traseu fiind marcaj cu cruce albastră (vezi 1, vezi 2). Pe brână suntem la altitudine şi deşi soarele e pe cer suntem victimele vântului necruţător.

Foto 5. De sus se vede capătul cheilor

Foto 6. Atenţie! poză!

Se scurg mai bine de 2 ore până ajungem în capătul cătunului Cheia, aflat la ieşirea din chei, cătun vechi de peste 100 de ani, în prezent locuit doar de 3,4 suflete. Cândva cătunul, deşi izolat, avea şcoală şi biserică.

Foto 7. Printr-un mic horn

Foto 8. Natura e în floare

Foto 9. Porţiune cu lanţuri

Prânzul îl luăm în curtea fostei şcoli. De acolo crucea albastră se continuă spre dreapta către satul Brădeşti iar triunghiul albatru, marcajul nostru, spre stânga către cheile Întregalde (3 h).

Foto 10. Doar e Brâna Caprelor...


Foto 11. Pauză pe potecă

Foto 12. În Cheia, în curtea fostei şcoli

Traversăm din nou valea Geoagiului şi urcăm până ieşim în vârful dealului. Acolo apar şi primele case ale cătunului Boţani, iar poteca merge mai mult pe curbă de nivel. Casele sunt locuite şi se află de-a lungul văii Ivăcanilor afluent al Geoagiului. La un moment dat valea Ivăcanilor face dreapta; marcajul însă o ia în cealaltă direcţie, pe linia stâlpilor de curent.

Foto 13. Peste valea Geoagiului

Foto 14. Orientate după soare

Foto 15. Gospodărie de vară specifică Apusenilor

Urcăm câteva serpentine până ajungem faţă în faţă cu gospodăriile de pe Dealul Geoagiului. Se adună câţiva nori, cad câţiva stropi, numai cât să scoatem jachetele din rucsaci. Din vârfului dealului coborâm pe drum, pe lângă valea Gâceru până în satul Modoleşti. Acest drum secundar iese în cel principal şi acolo apar atât triunghiul roşu cât şi crucea galbenă.

Foto 16. În curtea unei case din Modoleşti

Foto 17. Apă proaspătă

Foto 18. Prin Modoleşti

Marcajul pe care am venit până acum o iau înspre localitatea Întregalde aşa că avem 2 variante: cruce galbenă ce merge pe drumul prin cheile Întregalde sau triunghiul roşu ce urcă pe după stâncile cheilor, pe muntele Cetii. Cele două se vor intersecta în Poiana cu narcise din Tecseşti. Socotind că mersul pe drum ar fi plictisitor alegem triunghiul roşu. De la 600 de m, câţi erau jos în sat, urcăm o bucată destul de susţinut până ajungem la 1154m, altitudinea maximă atinsă în acestă tură. Norii iar se strâng şi începe să ningă, fulgii găsindu-ne în tricouri...că doar era căldură mare acum câteva minute. Timp de oră parcă am intrat în iarnă căci e viscol de-a dreptu. De sus vedem vârfului Pietrei Craivei.

Foto 19. Vechi şi nou

Foto 20. Piatra Cetii

De acolo coborâm într-o şa mare unde facem o buclă, iar apoi regăsim marcajul. Suntem din ce în ce mai aproape de Piatra Cetii iar de pe potecă vedem şi pilonul cu marcaje din Poiana cu Narcise. De la acest pilon triunghiul roşu peste vârful Piatra Cetii trece cheile Cetii (Băile Romane) şi coboară în localitatea Cetea, iar crucea galbenă, ce vine de foarte departe pe traseul: Ampoiţa- Remetea- Cheile Ampoiţei- Vârtoape- iezerul Ighiel- platoul carstic Ciumerca- Necrileşti- cheile Găldiţei- Întregalde- cheile Întregalde, se îndreaptă exact unde vrem noi să ajungem, la cabana Râmeţ. Nu zăbovim prea mult în poiană, oricum nu e vremea narciselor şi parcă nu am vrea să ne prindă întunericul. La fel ca toată marcajele de astăzi si cruce galbenă are un traseu foarte pitoresc: printre gospodăriile satului Tecseşti până ajungem sus în deal.

Foto 21. Casele răsfirate ale Tecşeştiului

La un moment dat în dreapta se zăresc cheile Tecseştilor străbătute de pârâul Cetea. De la troieniţa din vârf intrăm în pădure şi tot coborâm până poteca iese în drumul de pe valea Geoagiului. Ajungem la maşină înainte de ora 20 aşa că nu ne prinde întunericul.

Foto 22. Spre cer

Foto 23. La maşină găsim semnătura lăsată de Pujii Aventurieri



Comentează folosind contul Facebook:

4 comentarii

Pagina de pornire