1 27.4.11 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2011/04/pe-tronsoanele-2-si-3-de-la-maratonul.html

Pe tronsoanele 2 şi 3 de la Maratonul Apuseni (17 aprilie 2011)



!!!! Pentru cei care caută poze Maraton Apuseni 2011, găsiţi poze cu concurenţii la kilometrul 14 al maratonului: aici. (sunt realizate in 25 iunie 2011, între 9:59 şi 11:30)

La ora 9, în dimineaţa Floriilor, suntem la confluenţa văii Poşaga cu cea a Belioarei, locul de întâlnire cu Marlene şi Dinu Mititeanu. Astăzi avem în plan să parcurgem tronsoanele 3 şi 2 ale Maratonului Apuseni, pentru a avea o ultimă variantă de track şi a vedea unde este nevoie de oameni şi puncte de alimentare pe traseu.

Afară e -1 grad aşa că 1,4 km mărşăluim pe drumul din sat, dăm bună ziua oamenilor ce se îndreptau spre biserică, iar apoi brusc cotim la stânga către culmea Dealului Bilii. Avem în faţă un urcuş destul de susţinut pe o potecă ce şerpuieşte din când în când printre căsuţe tradiţionale Apusenilor. Abruptul Scăriţei şi stâncile Colţului lui Balmoş (stânci de culoare roşiatică, aflate în partea dreaptă) sunt scăldate de ceva vreme de razele soarelui.

Foto 2. "Colţul lui Balmoş"

Foto 3. Abruptul rezervaţiei Scăriţa- Belioara

Foto 4. Tanti Maria a urcat deja la locuinţa din deal

Când ajungem pe culmea dealului traseul o ia spre dreapta, pe curba de nivel, până la Crucea Înclinată, 1000 m altitudine. Până aici am adunat 300 de m diferenţă de nivel.

Foto 5. Platoul Muntelui Mare înzăpezit

Foto 6. Crucea Înclinată

Acum urmează o coborâre pe o iarbă asemenea unui burete, iar în scurt timp ne întâlnim cu marcajul turistic. Marcajul merge pe potecă, prin pădure. Urmează cireaşa de pe tort a traseului de maraton: poteca iese din pădure şi merge printr-o zonă stâncoasă ce s-ar putea să necesite, pe alocuri, o atenţie sporită sau folosirea unor prize. Din ultima poiană, La Măteoaie, traseul mai urcă încă câteva de metri, apoi intră în pădure.

Foto 7. Urcuşul din poiana La Măteoaie

Suntem însoţiti de acelaşi marcaj, până la ieşirea din pădure când marcajul o ia spre drepta către zona rezervaţiei Scăriţa-Belioara, iar noi spre stânga pe drum, spre vârful Dealului Româneasa, la altitudinea de 1240 m.

Foto 8. Zona Româneasa

Foto 9. Timpul parcă a stat în loc...

Urmează o lungă şi plăcută coborâre, având tot timpul în faţa ochilor, staţiunea Băişoara, punctul de unde se va da startul, colibele Ştiolne, colibele Bocşeşti şi Crucea Crencii. La sfârşitul acestei porţiuni am terminat de parcurs tronsonul 3 şi cel mai dificil din traseul de la Maratonul Apuseni.

Aşezările enumerate mai sus vor rămâne în partea dreapta, în timp ce noi facem continuăm spre stânga pe un drum forestier în coborâre lină. Am intrat pe un nou transon al maratonului: tronsonul numărul 2. După aproape 2 km părăsim drumul forestier şi trecem pe un drum secundar. De aici, avem o privire de sus asupra satului Săgagea.

Foto 10. Pe dealul Ţicului

Foto 11. Coborârea abruptă, către sat (foto. Dinu Mititeanu)

Până jos în sat, picioarele vor fi supuse coborârii abrupte pe muchia dealului Ţicului.

Foto 12. Satul Săgagea (foto. Dinu Mititeanu)

De aici mergem pe drumul comunal, trecem prin cătunul Valea Săgăgii iar după 5,3 km suntem în Belioara, la maşină.

Alte poze de pe traseu:

Foto 13. De sezon

Foto 14. Mâţişori

Foto 15. Geometrie cu garduri

Foto 16. Almost perfect symmetry

Foto 17. "Păţăşti?!" :))

P.S. Trackul şi descrierea întregului traseu de la Maratonul Apuseni: aici.
PS2: Poze cu concurenţii la kilometrul 14 al maratonului: aici.


Comentează folosind contul Facebook:

Un comentariu

Pagina de pornire