1 6.4.11 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2011/04/weekend-in-parang-1-3-aprilie-2011.html

Weekend în Parâng (1-3 aprilie 2011)



Participanţi: Raluca Lupu, Dragoş Roncu, Marlene şi Dinu Mititeanu, Alina Cîrja

După plimbarea de sâmbăta trecută pe dealurile din apropierea localităţii Sălciua, Trascău, acest weekend mi-am exprimat dorinţa de a merge în tura pe care dl. Dinu intenţiona să o facă în Parâng; tură pe skiuri cu dormit în cort la peste 2000 m.
Vineri seara am ajuns la cabana Groapa Seacă, unde cu siguranţă am fost primii oaspeţi din noul sezon. Gazdele ne-au aşteptat cu o cameră încălzită şi condiţiii foarte faine pentru o cabană de munte.

Foto 1. Spectator (foto. Marlene Mititeanu)


La ora 9.30, sâmbătă, eram la capătul telescaunului Parâng în clăpari, cu rucsacii şi schiurile după noi. Deoarce până către refugiul Cârja nu era zăpadă pentru schi de tură, nu am stat foarte mult pe gânduri şi am hotărât să lăsăm schiurile la salvamont. Astfel că în scurt timp am pornit în tură pe clăpari. De pe potecă vedeam clar cum vf. Cârja era mai mult în nori.

Foto 2. Vf. Cârja şi Parângul Mare (foto. Dragoş Roncu)

Foto 3. Şi-am pornit pe clăpari (foto. Dragoş Roncu)

Sub vârf, la refugiu, am făcut o pauză pentru a ne pune colţarii mai mult pentru siguranţă. Zăpada nu era îngheţată, dar nici umedă, însă panta până pe Cârja e destul de mare. De aici încolo s-ar fi putut merge pe schiuri fără nici o problemă.

Foto 4. La distanţă de cornişe (foto. Dragoş Roncu)

Am trecut de vf. Stoieniţa şi am continuat pe creastă către Gemănarea. Între cele două vârfuri, pe partea vestică, se află o mini "căldare", scutită de vânt, în care am montat corturile. După ce am terminat de ridicat "apartamentele de weekend" au început să-şi facă apariţia tot mai multe petice albastre pe cer.

Foto 5. A ieşit soare aşa că părăsim base camp-ul (foto. Marlene Mititeanu)

Foto 6. Aproape de Parângul Mare (foto. Dragoş Roncu)

Fiind ora 17 şi cum mai aveam destul timp am pornit către vf. Parângul Mare (2519 m). Vântul puternic nu ne-a lăsat să prindem apusul de pe vârf, dar am putut admira spectacolul susţinut de razele soarelui în drum spre corturi.

Foto 7. Spectacolul e pe cale să înceapă (foto. Marlene Mititeanu)

Foto 8. Lumină ireală (foto. Dragoş Roncu)

Foto 8'. Lumină ireală (foto. Dragoş Roncu)

Foto 8''. Lumină ireală (foto. Marlene Mititeanu)

Planul pentru duminică era ca la ora răsăritului să fim în creastă. Ceasul a sunat mult prea matinal pentru noi (Raluca, Dragoş şi cu mine) astfel că ne-am continuat dulcele somn până când Marlene şi dl. Dinu au revenit din plimbarea de dimineaţă.

Foto 9. A doua zi dimineaţa (foto. Marlene Mititeanu)

Foto 10. Cârja- Stoieniţa- Gemănarea (foto. Marlene Mititeanu)

La ora 11 ne-am luat casele în spate şi am pornit înapoi către staţiune. Afară o vreme foarte frumoasă şi o vizibilitate ce ne-a permis să identificăm masivele vecine: Şureanu, Cindrel, Lotrului, Latoriţei, Retezat, Vâlcan-Oslea, Straja...

Foto 11. Pe o aşa vreme, nu am mai pleca! (foto. Dragoş Roncu)

Foto 12. Pe buza cornişei (foto. Dragoş Roncu)

Foto 13. Parângul Mic în faţă (foto. Marlene Mititeanu)

Foto 14. Panta de sub Cârja (foto. Marlene Mititeanu)

Foto 15. La 2 paşi de refugiu (foto. Marlene Mititeanu)

Foto 16. Rudolfshutte 1889 (foto. Marlene Mititeanu)

Chiar dacă nu ne-am grăbit, treptat, treptat, am păşit în anotimpul care şi-a intrat în drepturi la o altitudine mai mică de 1700 m.

Foto 17. Pe graniţă (foto. Dragoş Roncu)

Foto 18. O ultimă privire către iarnă... (foto. Marlene Mititeanu)

Biletele pentru coborârea cu telescaunul le-am avut încă din ziua precedentă aşa că după ce am survolat brânduşele şi ghioceii am îmbarcat bagajele în maşină şi am pornit la drum către Cluj.


Comentează folosind contul Facebook:

Un comentariu

  1. Frumoasă tură, superbe fotografii. Vă aștept cu jurnalele voastre și pe www.outdoorfor.me să se bucure și alții de ele.
    Dacă vă interesează o colaborare aștept un semn.
    Să auzim de bine,

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire