0 14.5.11 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2011/05/plimbare-la-piatra-bulzului-8-mai-2011.html

Plimbare la Piatra Bulzului (8 mai 2011)



Plimbare e elegant spus. Bălăureală e cuvântul care se potriveşte cel mai bine pentru excursia noastră de duminică.

După ce trecem cu maşina de Poiana Galdei, începem să fim atenţi la intrarea în traseul nostru de bandă roşie spre Piatra Bulzului. Alina ocheşte marcajul pe o stâncă de pe celălalt mal al Galdei, aşa că parcăm maşina pe un tăpşan şi ne orientăm pe unde putem trece apa. Din fericire pentru noi, există o punte, deci scăpăm de descălţare.

Intrăm pe valea îngustă şi urmăm firul apei, apoi părăsim valea şi urcăm pe un drum de TAF care pare proaspăt făcut. Din păcate, bandă roşie nu mai găsim. Nu peste mult timp, ieşim şi de pe drum şi urcăm destul de pieptiş prin pădure. Uneori simt nevoia GPS-ului, mai ales când nu prea am hărţi. Ajungem mai apoi într-o poiană plină cu scurmături de porci mistreţi, de unde în mai puţin de 10 minute suntem sus, în poiana lângă Piatra Bulzului.

Foto 1. Cu Piatra Cetii în spate (în fundal!)

Foto 2. Verde primăvăratic

Foto 3. Valea Cricăului

Găsim poiana arzând. Da, poiana din vecinătatea "Ariei protejate naturală Piatra Bulzului" e în flăcări. Momentan arde doar iarba uscată. Analizăm situaţia, ne dăm seama că nu putem să stingem focul, extins deja pe cateva sute de metri pătraţi.

Sun la 112. Mi se face legătura cu IGSU Alba. Le comunic situaţia din teren, apoi revin o oră mai târziu cu informaţii actualizate. Le trimit inclusiv un MMS! (deh, tehnologia!)

Video 1. Incendiu aproape de Piatra Bulzului

În timp ce coboram, mă sună să-mi spună că au trimis pe cineva din Galda de Jos cu o maşină până sus, şi s-ar părea că nu mai iese fum. Să sperăm că aşa a fost. Mi-ar părea rău să mai şi ardă pădurile, că şi-aşa se taie fără milă. Bănuiala mea e că focul a fost pornit de ciobanii din zonă: ard iarba uscată ca să crească alta verde în locul ei.

Foto 4. Piatra Craivii

Foto 5. Piatra Cetii

Foto 6. Piatra Bulzului

Nu prea cred că ajută pe cineva, iată o încercare de a reda traseul nostru în Google Earth. (de la Piatra Bulzului am mai urcat până pe un vârf fără nume pe hărţile noastre)

Foto 7. Itinerarul

Am încheiat tura la Restaurantul Millenium din Aiud, unde am savurat nişte plăcinte pe lespede foarte reuşite (ne-am hazarda să zicem că sunt chiar mai bune decât celebrele plăcinte creţe de pe Mesteacăn!).


Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire