0 14.7.11 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2011/07/doua-trasee-cu-bicicleta-in-muntii.html

Două trasee cu bicicleta în munţii Gilăului (9-10 iulie 2011)



Sâmbătă: Someşul Rece- mănăstirea Muntele Rece- culmea Paltinei- cariera Corabia- Uzina- Pape- muntele Ijar- Someşul Cald- Someşul Rece (o mare parte din traseul de 50 km de la maraton Maros (track şi profil: aici))

Foto 1. Pedalând pe caniculă

Foto 2 . Unii la răcoare

Împreună cu Călin am pornit la 14.20 din Someşul Rece, pe o zi de vară caniculară: 35 de grade!




Foto 3. Multă lume la fân- în miezul zilei

Până la mănăstirea Muntele Rece am consumat apă ori de câte ori am vrut, ştiind că sus ne aşteaptă "punctul de hidratare"- cişmeaua de lângă mănăstire. Toată ziua ne-am interesctat cu doar 2 biciclişti, chiar pe această urcare, cel mai probabil aceştia îşi încheiau tura.

Foto 4. La mănăstirea Muntele Rece

Foto 5. Valea Someşului Rece

De sus a urmat prima coborâre a zilei, numai bine să ne revenim până la cea de-a doua urcare, care deşi de destul de scurtă e foarte abruptă. Aceasta se termină sub vf. Măgura (1345 m) iar apoi se continuă pentru început pe curbă de nivel pe Culmea Paltinei. Deşi aveam harta cu noi am avut mare noroc cu 2 marcaje de la ediţia precendentă a concursului, astfel că am prins coborârea corectă către cariera Corabia.

Foto 6. Mai şi împingem...

Foto 7. Căpiţă ce nu ţine cont de panta

Foto 8. Pe culmea Paltinei

Foto 9. La câteva minute de vârful Măgura

Urmează şoseaua, însă aceasta o părăsim după câteva minute, pentru a ne înscrie pe cea mai grea urcare a acestui traseu: urcarea către Pape (de la 523 m alt până la 971 m, lungime de peste 6 km, însă după 26 de km de la start). Noi mai mult am împins bicicletele, soarele încă ardea, iar aerul era în continuare nerespirabil.

Foto 10. Pe Pape

Foto 11. Se apropie apusul

După o oră eram în sfârşit sus, la intersecţia cu drumul ce vine de pe muntele Ijar. O porţiune scurtă se merge pe curbă de nivel după care se coboară până în Someşul Cald. În acel loc noi ne-am oprit adică la kilometrul 40 al traseului de maraton şi am mers să recuperăm maşina din Someşul Rece.

Foto 12. Izvor la ieşirea de pe Pape

Foto 13. Lacul Gilău în lumina apusului


Duminică: Mărişel- muntele Ijar- dealul Cetăţii- Someşul Rece



Deplasare: clic şi tras | Zoom: click în centrul imaginii si tras
Varianta mai elegantă - pe alpinet.org
Foto 14. Panoramă- deasupra Răcătăului


Ideea traseului îi aparţine lui Adi care de altfel s-a ocupat şi de logistica turei.
Deoarece s-a anunţat caniculă şi pentru această zi, plecarea din Cluj a fost matinală: la ora 7. Am urcat cele 4 mijloace de locomoţie deţinute de: Claudia, Dan, Adi şi subsemnata, am luat şoferul de rezervă şi am pornit către Mărişel. Cum ne-am teleportat la aproximativ 1200 de m, mai sus nu se putea, binenţeles că am început cu o coborâre, pe una dintre uliţele satului.

Foto 15. Pe muntele Ijar

Foto 16. Căluţi

Am trecut pe lângă drumul Şoarecu şi drumul Generalului de fiecare foarte atenţi ca nu cumva unul să o ia la vale. De la intersecţia cu drumul Generalului e foarte simplu: trebuie urmaţi stâlpii de curent.

Foto 17. Lăsată în voia sorţii

Foto 18. 1,2,3

Când am ajuns pe culmea muntele soarele deja ardea.

Foto 19. Pe curbă de nivel

Pentru că în momentul în care ce ieşim la asfalt să avem de pedalat cât mai puţin pe el, Adi ne propune o altă coborâre decât cea pe care o ştiam (cea dintre dl. Brazilor şi dl. Plopi): cea ce merge pe sub vf. Cetăţii.

Foto 20. Cariera misterioasă

Intrarea pe aceasta poate fi foarte uşor ratată, deoarece tu eşti pe coborâre, iar drumul face brusc, dreapta şi mai şi urcă. Urcă doar pentru 2, 3 minute, apoi e curbă de nivel şi coborâre. Priveliştea de pe această variantă pentru coborâre e mult mai faină: lacul Gilău, Someşul Rece şi o carieră de care nu ştiam până acum (una impresionantă!). După aproximativ 27 de km, ne-am încheiat plimbarea de duminică fiind recuperaţi de şoferul de rezervă (mulţumin Cătălin!) din Someşul Rece.

Foto 21. Cruce în zona vârfului Blidarului (1104 m)

P.S. "Una dintre cele mai importante sărbători populare din Ţara Moţilor a avut loc duminică, la Crucea Iancului din comuna clujeană Mărişel. Moţii de adună în fiecare an la hotarul dintre Mărişel şi Beliş pentru a-i comemora pe eroii căzuţi în Revoluţia de la 1848." (sursa)

Foto 22. Bustul lui Avram Iancu- Craiul munţilor Apuseni (alflat în curtea şcolii din localitatea Uzina- valea Someşului Rece)



Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire