4 31.8.11 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2011/08/periplu-printre-taurile-retezatului-13.html

Periplu printre tăurile Retezatului (13-15 august 2011)



Participanți: Anca, Adriana, Lucian, Marian, Ștefan și Alina

Foto 1. Oglindirea Judelui în tăul Răsucit (foto. Marian Poară)

Sâmbătă
Fix ca și acum un an cu ocazia weekendului prelungit ajung în Retezat.

Foto 2. Curcubeu dublu (foto. Marian Poară)

Suntem sosiți încă de vineri seara în poiana Cârnic. De acolo sâmbătă la prima oră ne îndreptăm către cabana Pietrele. Pentru noi (Anca, Marian și subsemnata), izvorul de aici, va fi singura sursă de apă pentru această zi, căci vrem să mergem pe culmea Lolaia. În acest sens ne dăm întâlnire cu restu, care merg pe valea Stânișoarei, sus, pe vârful Retezat. Conform timpilor de pe indicator ei au de parcurs 3 ore jumătate până pe Retezat, iar noi 4 ore.




Foto 3. Protagoniștii (foto. Marian Poară)

Cum intrăm pe marcajul ce urcă pe culmea Lolaia, cum Ancăi îi trag cu ochiul ciupercile. Adună câțiva gălbiori și gribi cu gândul la cina pe care o vom lua la Bucura. Ieșim rapid în culme, la soare și ne uităm cu groază la marea de bolovani prin care vom merge până la prima ținta a zilei. Ne acomodăm rapid, trecem de Lolaia Nord, Lolaia Sud și ajungem în fața urcușului final, de sub Retezat.
Credeam că această ruta avea să fie una mai puțin umblată, însă grupurile de turiști ce urcă dinspre Râușor și lacul Ștevia demonstrează contrariul.

Foto 4. Tăul Ştevia şi vârful Prelucele (foto. Marian Poară)

După fix 4 ore ajungem pe vârful Retezat...unde era mare aglomerație. Nu trec 10 minute și își fac apariția și Luci și Ștefan- Adriana a rămas în șaua Retezat. Ne facem o poză de vârf și lăsăm în urmă gălăgia de la 2482 m. În șa ne regrupăm și înainte de a reporni pe traseu facem și o pauză de prânz.
Din șaua Retezat continuăm spre Portița Bucurie- tăul Porții- lacul Bucura.

Foto 5. Corturi la Bucura (foto. Marian Poară)

Foto 6. Fetele bătrânului Retezat (foto. Marian Poară)

Duminică- parcurgem un traseu de logistică căruia s-a ocupat Marian.
De la base camp-ul Bucura coborâm pe triplul marcaj triunghi roşu/cerc galben/cruce albastră pe poteca ce merge printre tăurile Lia şi Ana.

Foto 7. Lacul Ana şi culmea Slăveiu (foto. Marian Poară)

Trecem de câteva ori izvoarele ce se varsă în Lia iar apoi începem şi urcăm din ce în ce mai abrupt până ajungem în şaua de la coada culmii Slăveiului.

Foto 8. Ciobăniţă cu toiag telescopic admirând-o pe Lia (foto. Marian Poară)

În prim plan îşi fac apariţia, pe rând, lacul Slăveiu, tăul Turcelu, iar în plan îndepărtat: Retezatul Mic, culmea Piule-Pleşa, platoul Radeşului şi, şi mai departe munţii Godeanu.

Foto 9. Căldarea Bucurei- din alt unghi (foto. Marian Poară)

Foto 10. Poză cu Slăveiu (foto. Marian Poară)

În zadar ne întrebam de ce oare cele trei marcaje, care încă merg în paralele, sunt atât de vechi... Nu a trecut foarte mult după ce am trecut de tăul Turcelu şi am ieşit de pe poteca marcată, pornind în căutarea lacurilor din spatele culmei Slăveiului. Printre acestea se numără şi tăul Răsucit, tăul Urât şi tăul Ascuns.

Foto 11. Răsucit, Urât și undeva e și cel Ascuns (foto. Marian Poară)

Binenţeles că pe lângă acestea mai există şi alte tăuri şi băltoace dar care par să nu aibă nume pe hartă.
Ieşiti de pe marcaj am găsit o urmă de potecă frecventată de ciobani şi turmele lor, iar când am ajuns la marginea uriaşei căldări din spatele culmii Slăveiului am dat şi de momâi. Poteca presărată cu "păpuşi" coboară spre primul lac, cel Răsucit. Apa acestuia devine o adevărată oglindă pentru vârfulul Judele. De la acesta ne continuăm drumeţia cu o nouă pauză la lacul Urât- fiind situat foarte aproape de cel Răsucit. Intuim unde se află şi cel de-al treilea lac, cel Ascuns, însă hotărâm să nu mai urcăm până la el ci să ne îndreptăm către Zănoaga. Până aici am fost singurii turişti pe acest traseu. Între timp norii pun stăpănire peste culmile Retezatului Mic şi se apropie tot mai mult. Ne întoarcem la momâi şi le urmăm până la Zănoaga.

Foto 12. Spre Zănoaga (foto. Marian Poară)

Primii stropi îşi fac apariţia imediat cum pornim de aici către şaua Judele. Ploaia mocănească se opreşte înainte să ajungem în şau Judele, dar cum am văzut cât de alunecoase sunt uriaşele lespezi nu mai urcăm pe vârful omonim. Dacă anul trecut, din şaua Judele, am asistat la formarea spectrului din Broken, de această dată un curcubeu uriaş şi ireal de frumos apare deasupra căldării Bucura. După ce trecem şi pe la lacul Agăţat şi Porţii revenim la corturile de la Bucura.

Foto 13. Vulcanul (foto. Marian Poară)

Luni
La ora 8 intrăm pe poteca ce urcă pe vârful Peleaga. Beneficiind astfel de umbra din căldarea Berbecilor după fix o oră ajugem în cel mai înalt punct al masivului Retezat.

Foto 14. De pe Peleaga (foto. Marian Poară)

Savurăm momentul şi o luăm către şaua Pelegii. Păpuşa, mie sigur mi-a făcut cu ochiul, însă rămâne pe data viitoare.
Facem stânga către tăurile din Valea Rea, poteca ne poartă şi pe la câteva din acestea iar apoi urcăm în şaua Valea Rea, şau de legătură dintre Valea Rea şi valea Galeşu.

Foto 15. Vf. Retezat şi vf. Bucura II (foto. Marian Poară)

Foto 16. Printre tăurile din Valea Rea (foto. Marian Poară)

Chiar dacă numai eu am mai fost înainte pe la Galeşu, cu toţii suntem impresionaţi de frumuseţea acestui lac. Apele lui turcoaz parcă ne îmbie la o baie, însă puţinele grade ce caracterizează un lac glaciar ne ţin pe malul ei. Preţ de oră pur şi simplu stăm pe malul "mării".

Foto 17. Galeșu (foto. Marian Poară)

Şi cum tot ce e frumos se termină repede, ceasul ne presează să ne continuăm călătoria. Iar pentru că în drumul nostru mai e încă un tău, cel dintre Brazi, trecem şi pe acolo.

Foto 18. Tăul dintre Brazi (foto. Marian Poară)

Încet dar sigur trecem de pe valea Galeşului peste valea Rea şi mai jos şi de Pietrele. Ultima oră a turei se scurge coborând pe acelaşi drum forestier care duce în poiana Cârnic.

Alte poze: aici


Comentează folosind contul Facebook:

4 comentarii

  1. Doamne, cati ati fost acum in august in Retezat! Sunteti al treilea grup pe care il "cunosc" oarecum care a fost, numai eu nu :( Eh, dar la anu neaparat o sa revin, anul trecut am umblat mult prea putin si vremea nu a fost asa excelenta, dar la anu o pandesc :P

    Extraordinar de frumoase pozele si incredibil ce frumos ai povestit, asa pe scurt 3 zile, cred ca ar trebui sa incerc si eu sa nu ma mai lalaiesc atata cu articolele :P Dar nu stiu secretul... :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa suntem noi, ardelenii, scumpi la vorba :))

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) Da, si noi moldovenii niste guralivi :P Lasa ca e mai bine ca voi :)

    Desi.. daca ma gandesc bine, logodnicul meu e modovean dar la vorba zici ca e ardelean ca voi, ca greu mai scoti ceva de la el :P Poate ar trebui sa-l pun pe el sa scrie pe blog :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Adevarat,e foarte frumos in Retezat is peisaje can povesti.Speram ca sal putem pastra asa de frumoasa si pentru generatiile viitoare.

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire