15 23.7.11 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2011/08/valea-lui-stan-muntii-fagaras-23-iulie.html

Valea lui Stan, Munţii Făgăraş (23 iulie 2011)



Din Valea lui Stan am văzut primele poze acum vreo 7 ani, pe reţeaua din căminul studenţesc. În 2007, am citit la Răzvan şi Ştefan. Iar anul trecut, Marius şi Irina+Laviniu mi-au împrospătat memoria. Într-un fel, e mai bine să nu vezi prea multe poze, ca să fii mai plăcut surprins! Însă oricum pozele n-au cum să surprindă realitatea.

Şi cum tot nu aveam un plan concret pentru cele două săptămâni de concediu, am hotărât să începem cu dreptul.

Am plecat din Cluj sâmbătă dimineaţa (o dimineaţă aşa, mai leneşă), şi abia pe la 16:30 eram gata de intrat în traseu. Traseul nemarcat (!) începe la o troiţă de pe marginea drumului, la cca. 1 km de barajul Vidraru pe Transfăgărăşan (în direcţia de coborâre spre Curtea de Argeş).

Foto 1. Bun venit în Paradis!

Foto 2. Hop şi eu

Foto 3.

Foto 4. Cotloane

Foto 5. Ieei, scări!

Foto 6. Ultima suflare

Foto 7.

Foto 8. Suspendată

Foto 9. Aşa vă rog să staţi

Foto 10.

Foto 11.

Foto 12.

Foto 13. Doamne, fainu-i!

Foto 14. Obstacole plăcute
Foto 15. Apă mică

Foto 16. Şi gata sad

Foto 17. Înapoi la Vidraru

În mai puţin de 2 ore am terminat de parcurs valea şi, urmând indicatorul cu "Ieşire spre Călugăriţa" şi poteca prin pădure, am ieşit pe drumul forestier care ocoleşte lacul Vidraru prin vest. Cu puţin noroc, am fost "pescuiţi" de nişte pescari cu o maşină, evitând marşul pe şosea.

Fără îndoială, traseul este "a must see" pentru amatorii de trasee de gen Cheile Râmeţului, Cheile Galbenei, Canionul 7 Scări. Întâmplător, noi am prins apa mai mică pe vale (probabil e o perioadă mai secetoasă), aşa că am avut noroc să nu trebuiască să ne bălăcim, dar cred că şi cascadele sunt mai fotogenice când au debit mai puternic. Sper să mai revenim.


Comentează folosind contul Facebook:

15 comentarii

  1. Sper sa mai reveniti cu noi impresii si fotografii la "apa mare".

    RăspundețiȘtergere
  2. Anul acesta Valea lui Stan a avut foarte putina apa. Imi pare rau ca nu ati prins cascadele cu debit mare, dar cine stie...:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai e o vale la fel de frumoasa, din pacate e foarte departe de voi: Canionul Horoabelor din Bucegi.
    Cand are multa apa devine foarte spectaculos: http://boreal2007.wordpress.com/2009/05/13/jurnal-de-florar2009-dale-horoabei/
    Eu l-am prins sec si...parca am pierdut ceva.

    RăspundețiȘtergere
  4. E o zona superba la Vidraru, imi place foarte mult. Pacat ca e drumul foarte prost spre cabana Cumpana, pentru ca acolo e un peisaj de vis unde merita sa stai cateva zile.

    RăspundețiȘtergere
  5. Tocmai am fost si eu weekendul asta pe Valea lui Stan. Putina apa intr-adevar, dar parca ceva mai multa decat ati prins voi.

    Vazusem pozele lui Marius cu multa apa si imi pare rau ca nu am prins si eu asa... Plus ca m-am si accidentat, alunecand pe o stanca. Poate alta data o sa am mai mult noroc, si cu apa si cu accidentarile :)

    Sunt foarte curioasa pe unde altundeva ati mai umblat in concediu, mai ales ca tocmai m-am intors si eu din concediu prin tara si am vazut o gramada de locuri, inclusiv unele in care ati fost si voi si despre care ati povestit pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ti-am vazut itinerariul din concediu. Nu prea avem cum sa ne comparam, ati atins foarte multe obiective :)
    Noi am fost la mare in Croatia, caci simteam nevoia sa stam cu burta la soare; dar inainte de a pleca am mai facut inca 3 mici trasee in Carpati. O sa le descriu cat mai curand.

    RăspundețiȘtergere
  7. Lasa ca e foarte bine ca ati stat si cu burtile la soare. Abia astept sa mergem si noi la anu cateva zile asa, si tot in Croatia avem in plan :) Trebuie sa fie fain, nu? Unde anume in Croatia ati fost?

    RăspundețiȘtergere
  8. Anul asta am fost in zona Rijeka, pe litoral la Selce si la Baska (pe insula Krk), iar la munte in PN Risnjak.
    Anul trecut am fost in zona Dubrovnik.
    Acum 2 ani am fost in zona Zadar, pe litoral chiar in Zadar si la munte in Velebit: http://www.bandarosie.ro/search/label/~velebit%20%28HR%29 . Plus cireasa Plitvice :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Iti stau la dispozitie cu tot ce stiu despre Croatia (+Serbia +Muntenegru, eventual), bandarosie la gmail punct com ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Pfff... superb! Da, Plitvice avem si noi pe lista, evident! :)

    Pentru cineva care nu a mai fost niciodata la mare in afara, deci evident nici in Croatia, unde mi-ai recomanda sa merg? Dintre locatiile in care ai fost in Croatia ma refer.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu prea conteaza daca ai mai fost sau nu la mare in afara. Mie mi-a placut oriunde am mers in Croatia. Anul asta chiar am mers "la ghici", si nu mi se pare ca am nimerit prost :)

    Cand alegi localitatea in care sa mergi pe litoral, te intereseaza: plaja (nisip/pietricele/bolovani/beton/salbatica), viata de seara/noapte (restaurante/terase/cluburi), relief inconjurator (insula/munti/dealuri/campie) adica posibilitate de plimbare/hiking, posibilitati de cazare (campinguri/gazde/pensiuni/hoteluri), preturi (mai ales la cazare difera destul de mult in functie de statiune).

    Mi-e greu sa iti recomand una dintre ele pentru ca toate au avut farmecul lor.
    Dar daca ai preferinte intre criteriile de mai sus, te pot indruma intr-o anumita directie.

    RăspundețiȘtergere
  12. Da, pai banuiam eu ca peste tot e fain :)

    Preferintele ar fi:

    plaja - nisip ar fi ideal dar nu mor daca e altfel..

    viata de seara/noapte: cat mai linistit locul, de pensionari asa :))) Nu ma intereseaza decat sa am unde manca.

    relief inconjurator - m-ar incanta desigur insula/munti

    posibilitati de cazare - nu fac mofturi :)

    preturi - nu foarte scump

    Daca iti vine ceva in minte... mersi mult!

    RăspundețiȘtergere
  13. Avantajul major al unei plaje fara nisip (cum sunt majoritatea din Croatia) e apa extrem de limpede. Si e tare fain sa faci snorkeling si sa admiri pestisorii care inoata pe langa tine :)

    Plaja cu nisip am gasit anul asta in Baska, pe insula Krk, dar erau si zone cu bolovanis, numai bune pentru "snorky". Multe terase, agitatie seara, dar nu foarte mult tineret. Iar noi, care eram cazati la 250 m de plaja si agitatie dormeam cu geamul deschis si linistea era perfecta. Exista si trasee de hiking pe culmile aride din zona statiunii.
    Problema sunt preturile, destul de piperate. Uite aici preturi la camping: http://www.kamp-mali.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=16&Itemid=3 (36 eur/zi pentru 2 persoane cu cort si masina). Camere (cu baie) incepand de la 35 eur/noapte/2 pers si apartamente cu o camera incepand de la 50 eur/noapte/2 pers. Asta in plin sezon. Probabil preturile mai scad in extra-sezon.

    Zona Zadar are plaje mai stancoase, adica cu pietris mai maricel (se poate sta pe izopren fara probleme la plaja, dar trebuie papuci/sandale ca sa intri in apa), dar cu acces rapid spre culmile Velebitului. Preturile sunt mai mici pe aici. O noapte in camping in Seline http://www.autokamp-pisak.com/stara/en/cjenik.html e undeva la 20 eur/2pers+masina+cort, si e frumos, chiar pe malul marii. Aici si camerele/apartamentele au preturi mai mici, incepand de la 25 si respectiv 35 eur/noapte. Si e un pic mai de pensionari :)

    Plaja cu pietricele am gasit intr-un fost complex de lux de langa Dubrovnik: Kupari. Uite: https://lh4.googleusercontent.com/-LLXHcSi4DIg/TJCGJ-r4GgI/AAAAAAAADB4/j8im2Qr0z0M/s1024/DSC08705.jpg Mie si aici mi-a placut, n-am avut ce comenta. Era la o aruncatura de batz de Dubrovnik, iar cetatea merita vizitata.

    Ar mai fi zona Split, cu insulele din preajma Brac si Hvar, dar n-am fost. Si nici in zona Pula n-am fost, dar cei care au fost au ramas placut impresionati. Deci as merge fara emotii :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Ooo super! Multe multe informatii super pretioase! Mersi mult de tot!

    RăspundețiȘtergere
  15. Cu placere, si mai multe... :)

    Concluzia e ca, daca n-ai pretentii mari de plaja si cazare, e bine sa te orientezi la ce trasee cultural-montane ti-ai dori sa faci. Caci marea e pe toata lungimea Croatiei, iar apa la fel de sarata :)

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire