1 7.11.11 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2011/11/la-vulturi-pe-insula-krk-croatia.html

La Vulturi, pe insula Krk - Croaţia + incursiune în PN Risnjak (3/5 august 2011)



Deşi, vorba unui prieten: "Pe căldura asta nu-ţi vine să porneşti în tură", ne-am luat totuşi inima-n dinţi şi am hotărât să încercăm un traseu interesant din preajma staţiunii Baška.

De bună dimineaţă, luăm autobuzul care ne duce din Baška până în pasul Treskavac. Am ales un traseu lung, care parcurge culmea ce mărgineşte la sud-vest impresionanta vale Suha Ričina.

Înainte de ora 7 intrăm în traseu. Suntem conştienţi de căldura care ne aşteaptă mai târziu, aşa că încercăm să ne mişcăm vioi, ca să putem parcurge cât mai mult din traseu pe o temperatură acceptabilă. Din păcate, deşi e destul de dimineaţă, aerul are deja peste 20 grade C.

Foto 1. Crovuri? 

Foto 2. Big-footstep

O oră şi jumătate mai târziu ajungem pe vârful Obzova (569m), cel mai înalt punct al insulei Krk. E abia 8:30 şi deja soarele e neplăcut de dogoritor. Ne ascundem după păpuşa de pe vârf şi ne răcorim pe pietrele rămase încă la umbră.

Foto 3. Dealuri şi coline

Foto 4. Raritate

Foto 5. Panorama

Aproape de ora 9, trecem de vârful Zminja, traseul urmărind în continuare marginea versantului, oferindu-ne astfel privelişte înspre localităţile Draga Bašćanska, Baška şi golful Baška.

Foto 6. Golful Baška

Foto 7. Pe drumul cel bun :-)

Foto 8. Valea Suha Ričina

Şi ca să fie imaginea completă, de la înălţime ne scrutează din priviri un vultur pleşuv (Gyps fulvus)! Deşi credeam că acesta trăieşte în zonă doar pe insula Cres, se pare că există câteva exemplare şi pe Krk.

Foto 9a. Regele văzduhului, vulturul pleşuv

Foto 9b. Regele văzduhului

Foto 10. Survolare

Continuăm drumeţia prin peisajul arid. La nici 5 ore de la intrarea în traseu, ajungem în pasul Vratudih, de unde hotărâm să coborâm spre Baška. Deja căldura e complet insuportabilă, iar apa e pe terminate. Plus că am mai şi obosit de la poteca accidentată.

Foto 11. Fără paznic. Aici nu sunt lupi şi urşi. Dar nici iarba nu-i prea arătoasă

Dar nisipul e fin şi apa mării e recişoară, condiţii ideale ca să ne reîncărcăm bateriile.

Foto 12. Ultimul scăldat pe azi

Foto 13. Baška, seara

Vietăţi adaptate la viaţa grea:









Harta, o ediţie mai veche:

Birourile "info-turist" oferă gratuit harta actualizată. Tot primeşti ceva în schimb pentru cei 2EUR/zi taxa de staţiune...

Şi cum ne plimbam noi pe faleză, ne sare în ochi un panou cu toate parcurile naţionale şi naturale din Croaţia. Cel mai apropiat parc naţional e Risnjak (Parcul Râşilor; în croată, ris=lynx). Hotărâm să îl vizităm, aşa că 2 zile mai târziu GPS-ul ne ghidează spre micuţa aşezare Crni Lug.

Un procent majoritar al suprafeţei parcului e reprezentat de o pădure seculară, una dintre puţinele din Croaţia. Noi, venind din Carpaţi, o zonă cu nenumărate păduri seculare (ÎNCĂ), n-am apreciat cu adevărat plimbarea de aproape 6 ore printre copaci. Totuşi, de pe vârf am fost impresionaţi de sălbăticie, de faptul că suntem înconjuraţi de păduri cât vezi cu ochii.

Am urmat traseul Crni Lug (678m) - Veliki Risnjak (1528m) - Crni Lug, la urcare pe ruta lui Horvat, iar la coborâre pe ruta pe la Markov brlog. Mai multe informaţii: aici şi aici.

Foto 1'. Cabana Josip Schlosser Klekovski şi muuultă pădure

Foto 2'. Fauna; nici urmă de mamifere mari pe acest traseu circulat intens

Foto 3'. Flora

Foto 4'. Flora



Comentează folosind contul Facebook:

Un comentariu

Pagina de pornire