0 21.2.12 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2012/02/plimbare-pe-skiuri-in-muntele-mare12.html

Plimbare pe skiuri în Muntele Mare(12 februarie 2012)



Participanți: Alex, Marian, Raluca, Dragoș, Sergiu, Adela, Florin, Marius, Titus, Marlene, dl. Dinu, Alina

Foto 1. 11 pe skiuri + 1 pedestru

Circuitul de aproximativ 11 km are ca punct de start/finish satul Săgagea. Aici, se ajunge mergând pe valea Arieşului până la intersecţia către localitatea Poşaga de Jos. Drumul străbate cheile Poşegii, iar apoi ajunge în Săgagea. Parcăm maşinile chiar în centrul satului.

Foto 2. Dealul Groși (foto. Marian Poară)

Ultimele pregătiri şi pornim pe skiuri. Luăm cu asalt ulița din dreapta, pe marginea căreia curge Valea Mărginită și o urmăm pentru câteva sute de metri. Apoi trecem pârâul şi începem să urcăm pe dealul Groşi. Denumirea acestui deal o aflăm de la nişte săteni, căci aceasta nu apare pe nici o hartă a masivului.


Foto 3. Una din cele două biserici alea satului (foto. Marian Poară)

Foto 4. Câștigăm altitudine (foto. Marian Poară)

Câştigăm altitudine şi în dreapta noastră avem privelişte asupra întregului sat Săgagea. În spatele nostru se arată şi dealul Ţicului; pe acolo vom coborî. Continuăm să urcăm, făcând practic un tur (dar nu complet) al dealului Groşi. Ajunşi în partea lui sud-estică continuăm turul de orizont cu 2 culmi: dealul Mic, dealul Mare, dealul Căpățânilor (în spatele dealului Mare, nu-l vedem fiind mai mic) și dealul Turceștilor.
Trecem pe lângă nişte colibe şi în curând facem o pauză. Încet ne îndepărtăm de dealul Groşi.

Foto 5. O parte din satul Săgagea (foto. Marian Poară)

Foto 6. La câte ierni vor mai rezista? (foto. Marian Poară)

Foto 7. Urcarea spre șa (foto. Marian Poară)

Foto 8. Împrejmuiri (foto. Marian Poară)

Foto 9. Șură nouă (foto. Marian Poară)

Panta pe care urmează să o trecem pe curbă de nivel e perfectă pentru o coborâre prin pulvăr. Astfel că urcăm cât mai aproape de liziera pădurii pentru a ne bucura de o coborâre cât mai lungă. Punem focile înapoi pe skiuri şi urcăm în şaua în care există şi o troiţă. De aici, studiem variantele pe care le avem pentru a putea ajunge la Ştiolne. Fără prea multe probleme reuşim să traversăm izvorul de aici, mergând chiar pe sub limita pădurii. Un mic urcuş şi ieşim la colibele de la Ştiolne. Pe aici trece şi traseului maratonului Apuseni.

Foto 10. Troița din șa (foto. Marian Poară)

Foto 11. De la Știolne continuăm spre Bocșești (foto. Marian Poară)

Nu zăborim şi continuăm spre Bocşeşti, alt punct care face parte din traseul maratonului pe care CAR U Cluj îl organizează. Ultima pauză de ceai şi mâncare şi pornim pe drumul forestier ce coboară spre Săgagea. Îl părăsim când apare intersecţia către dealul Ţicului. Punem focile în rucsac şi coborâm la maşini... între timp a început şi ninsoarea.

Foto 12. Traseu parcurs



Comentează folosind contul Facebook:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Pagina de pornire