1 6.6.12 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2012/06/cu-bicicletele-la-poiana-cu-narcise-de.html

Cu bicicletele la poiana cu narcise de la Negrileasa (12 mai 2012)



Traseul:  Întregalde- Ivăniș- Ghioncani- Mogoș- Poienile Mogoș- poienile cu narcise de la Negrileasa- Sfârcea- Necrilești - Întregalde

 Foto 1. Protagoniștii: Mircea, Gabi, Alina, Marin, Dana, Adriana, Doria, Puiu, Dragoș

Și pentru acest weekend trebuia să ne limităm la ceva de o zi, căci pentru duminică se anunțau ploi. Nu stăm prea mult pe gânduri și punem de o tură cu bicicletele. Traseul pe care urma să-l parcurgem îl aveam în vedere de vreun an, dar abia acum a sosit momentul. În acest sens plecăm la  8 din Cluj, în Turda ne întâlnim cu  Dana și Marin, iar apoi continuăm împreună până în localitatea Întregalde. La intersecția dintre pârâul Galdei și drumul ce merge prin cheile Găldiței găsim loc de parcare pentru cele trei mașini. Facem  ultimele pregătiri și la 10.15 reușim să pornim pe biciclete.




Foto 2. Pe valea Galdei

Pe valea Galda ne îndreptăm spre Ivăniș. Gașca destul de numeroasă, pare să aibă mare chef de pedalat. Ne bucurăm din plin de locurile prin care trecem: totul e verde și pomii sunt în floare.

 
 Foto 3.

Contorizarea kilometrilor a început o dată cu plecarea de la mașini astfel că nu trece mult și se ivește oportunitatea de a face o pauză la chioșcul din satul Ghioncani. Masa și umbrela din fața lui parcă ne îndeamnă la așa ceva. Fiecare se omenește cu cei poftește sufletul după care ne urcăm în șei.


 Foto 4. Vara bate la ușă

 
 Foto 5. Ulița principală în Ghioncani

Drumul e de cea mai bună calitate, perfect pentru pedalat și ne rezervă doar din când scurte urcușuri mai abrupte. Curând vom face dreapta, pe valea Ursoaiei și vom urca Dealul lui Oanu.

Foto 6. De tablou

Primii zeci de metri sunt mai abrupți dar apoi se poate urca pe bicicletă, fără nici o problemă. Sus în șa, la 990 m, de regrupăm, scot hărțile ( Trascău Sud și Metaliferi) și ne punem de identificat ceea ce nu știm deja. Inconfundabilele vârfuri din Metaliferi (Geamana, cel de-al doilea fără nume) și răsfiratele gospodării ce aparțin de localitățile Mogoș, Bârlești, Mămăligari, Valea Țupilor.

Foto 7. Ora de geografie

Apoi ne punem căștile și ne bucurăm de coborârea până la drumul principal, ce vine dinspre Aiud la Mogoș. În formație completă înaintăm spre Poienile Mogoș.


 Foto 8. Pe coborârea spre Poienile Mogoș

 Foto 9. Jos, în drumul mare

 Aici știm că vom da de o porțiune de asfalt, dar chiar și așa traseul e la fel de pitoresc. Ei bine...dacă credeam cumva că pe asfalt vom înainta mai cu talent se pare că ne-am înșelat: e nevoie de multă îndârjire pentru a rămâne pe bicicletă pe unele ruperi de pantă.

 
 Foto 10. Prin Poienile Mogoș

 Foto 11. Șerpuitor

 Între timp în câmpul nostru vizual și-au făcut apariția și Detunatele. Ieșim din Poienile Mogoș și ajungem la intersecția cu drumul ce urcă spre poiana cu narcise de la Negrileasa. Revenim pe drum neasfaltat. Mult amânata pauză de prânz  o facem în momentul în care ne apropiem de pădure. În timpul ei îi ajutăm cu indicații pe doi bicicliști ce vroiau să ajungă la cariera de la Roșia Montană. După ce le urăm spor ne mobilizăm și cu burțile pline o luăm pe drumul către narcise. Ținând cont că weekendul următor aici va avea loc un festival al narciselor se pare că poiana e luată cu asalt de multă lume. Trecem pe lângă poiana 1, apoi prin poiana cu "scenă", căci avem de gând să dăm  o fugă până la florile din poiana ascunsă. La stâna/gospodăria de dinaintea urcușului final, ne dăm seama că deja e mult prea târziu, așa că vom renunța la a mai merge până acolo. Ne mulțumim cu florile din celelalte 2 poieni.

 
 Foto 12. O narcisă


 Foto 13. În perimetrul rezervației "Poienile cu narcise de la Negrileasa"

 După ce le fotografiem, ne întoarcem la drumul ce merge pe culmea pe care vom urma pentru a ajunge în localitatea Sfârcea. Pe aici, drumul e destul de simplu de urmărit. Acesta traversează adesea porțiuni de pădure care alternează cu porțiuni de câmp deschis care ne oferă priveliști asupra împrejurimilor.

Foto 14. Drum de culme

 
 Foto 15. Apusul ne prinde la înălțime

Chiar dacă drumul merge pe culme de nivel, e evident că ne rezervă și câteva urcușuri cărora le facem față cu brio.
Ajungem și la capătul culmii, de aici vom avea doar coborâre până la mașini. Pornesc alături de Dragoș, la un moment dat ne regrupăm iar apoi hotărâm să o luăm în față. Prin Sfârcea dăm și de noroi mai traversăm și tot felul de pârâiașe așa că ne murdărim destul de tare. De pe valea Sfârcei intrăm pe valea Găldița și ajungem și în Necrilești. Știm că undeva deasupra, în partea dreaptă, se află platoul cartic Ciumerna. Lung mai e Necrileștiul dar și apoi și porțiunea rămasă până în Întregalde. Asta nu trebuie să sune ca o nemulțumire, dimpotrivă, această coborârea am savurat-o din plin, fiind pe placul nostru. Ajungem la mașini și până sosesc și restul avem timp să ne spălăm cât de cât în apele Galdiței. Ulterior am aflat că ceilalți au  făcut o pauză la magazinul lui Necrilești.

P.S. Track şi profil: aici



Comentează folosind contul Facebook:

Un comentariu

Pagina de pornire