10 5.11.12 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2012/11/cu-bicicletele-la-fundatura-ponorului.html

Cu bicicletele la Fundătura Ponorului (23 octombrie 2012)



Traseu: Ponor - Ohaba Ponor - Fundătura Ponorului - depresiunea Ponorici - Fizești - Galați - Ponor (track GPS aici)

Foto: Marian Poară

Punem biciclete pe maşini şi pornim în ţară, într-o zi de marţi. Sentimentul că pentru câteva zile vom sta departe de calculator și job e tare plăcut.
Prima zi ne îndreptăm către poalele munţilor Şureanu... nişte munţi care acoperă o suprafaţă destul de întinsă.
Ceaţa stă pe creasta Retezatului, astfel că de această dată nu-l vedem, însă jos e soare şi călduţ. În jur de ora prânzului suntem gata să intrăm pe traseul scormonit de Marian prin această zonă.
Luăm cu noi frontalele, căci şansele ca ultimii kilometri să-i facem prin întuneric sunt destul de mari, dată fiind ora târzie.
Aşadar: pentru a ajunge la punctul de start al circuitul pe care îl vom parcurge, am venit până în judeţul HD, la intrare în localitatea Ponor.


Foto 1. Lunca Ponorului

Asfaltul de prin satul Ponor e numai bun pentru a ne încălzi, căci în curând ne aşteaptă o urcare destul de lungă. Ieşim din sat şi suntem întâmpinaţi de un drum ceva mai îngust, cu asfalt impecabil, dar în acelaşi timp şi o pantă destul de solicitantă pe alocuri.


Foto 2. "Power girls"

După cum spuneam în povestea aferentă ieşirii din urmă cu câteva zile din Piatra Craiului, acum se pare că e momentul culorilor cele mai puternice din această toamnă. Şi prin aceste locuri pare să se adeverească concluzia trasă mai devreme.

Foto 3. După gard

Când asfaltul se termină, pedalăm pe un drum forestier care ne poartă când prin pădure, când pe la marginea ei... oricum ni se arată tare frumos, în această perioadă. Acest drum ne duce pe deasupra peşterii Şura Mare. Peştera se află pe raza Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina.
Trecem pe lângă cariera Ohaba Ponor, ciugulim câte ceva dulce din desagă şi continuăm spre Fundătură, căci urcarea încă nu s-a terminat.


Foto 4. Tot la deal

Foto 5. Gard șerpuitor

Toamnă, toamnă, dar pe la umbră e friguţ pentru tricou... iar deseară o să fie şi mai şi.

Foto 6. Pe teren însorit

Nu mai trece prea mult şi am ajuns la intersecţia către Fundătura Ponorului. Această denumire este dată de către localnici, însă nume adevărat al locului pe care urmează să-l vizităm este: Lunca Ponorului.


Foto 7. Biciclete rămân legate, iar noi o luăm la pas


Foto 8. Fundătura Ponorului

Un articol foarte interesant aceste meleaguri, total atipice pentru munţii Şureanu am găsit în Evenimentul Zilei: "Trăind în Palma lui Dumnezeu".

În cele ce urmează, legăm bicicletele între ele, le proptim de un gard de sârmă ghimpată şi pornim într-o incursiune către acest loc atât de puţin cunoscut.
 
Foto 9. Umbre

Este prima dată când într-o tură de bicicletă pornim la o mini tură de trekking, chiar dacă ne-am mai propus aşa ceva şi cu ocazia altor ieşiri.


Foto 10. Fundătura Ponorului


Foto 11. Fundătura Ponorului

Caii rămân în aşteptare până ce noi vom face un mini circuit prin Fundătura Ponorului.
Pentru început coborâm pe o uliţă ce merge printre câteva case şi colibe de vară, care par mai degrabă abandonate. Jos, în stânga, râul Ponor șerpuiește pe un teren plat, care se aseamănă perfect cu un teren de fotbal, iar apoi dispare sub o stâncă şi iese la suprafaţă din peşterile: Şura Mare, Şura Mică, Cioclovina cu Apă.

Foto 12. Mesteceni ca de aur
 
Foto 13. Fundătura Ponorului

Ne găsim un loc în care zăbovim puţin pentru o pauză de masă. Apoi ne ridicăm şi ne continuăm plimbarea prin acest loc unic. Oameni nu întâlnim, doar un câine vine la un moment dat către noi lătrând. Proprietarii gospodăriilor şi colibelor de pe aici se pare că s-au retras către locuri ceva mai accesibile (Fizeşti, ori Cioclovina), aici mai venind doar pe timp de vară.
Revenim mai repede la biciclete decât am fi vrut, însă timpul ne presa... era tot mai târziu şi nu eram nici măcar la jumătatea traseului.

Foto 14. Apele Ponorului


Foto 15. Fundătura Ponorului

Hotărâm să ne asumăm riscul de a pedala puţin şi pe întuneric, aşa că, continuăm spre depresiunea Ponorici. Aici trecem pe lângă câteva doline, destul de mari, forme de relief, prezente în zone cu relief carstic. Prin această depresiune vom traversa de mai multe ori apele diverselor izvoare, iar apoi, ca să ne apropiem de întinsul şi răsfiratul sat Fizeşti, urcăm și împingem puțin bicicletele pe un drum de calcar.


Foto 16. Spre depresiunea Ponorici

Când ajungem la primele gospodării din sat, scoatem şi frontalele pentru a ne croi drum prin întunericul ce s-a lăsat. Urmează nişte drumuri înierbate, excelente pentru coborâri în viteză... Pe uliţele din capătul satului Fizeşti auzim tot felul de glume în momentul în care trecem pe lângă vreo 2-3 birturi, cel mai probabil că am fost percepuţi ca nişte extratereştrii apăruţi din neant, pe biciclete. :))

În următorul sat, Galaţi, vom da de asfalt, apoi ieşim la drumul european şi după ce pedalăm prin Pui, încheiem circuit la maşini.
Scurta incursiune la Fundătura Ponorului trebuie repetată cândva, pe îndelete...

Traseul:




Comentează folosind contul Facebook:

10 comentarii

  1. Nu stiu cum mesteresti pozele dar ma lasi mut. Imi vine sa plec acum de la munca si sa plec calare pe coclauri :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Superb! Am fost si eu in Fundatura Ponorului anul trecut si am stat o noapte cu cortul acolo. E o zona minunata :)

    RăspundețiȘtergere
  3. E zona minunata si daca aveti ocazia nu ezitati sa stati cat mai multe zile de preferat in cort ca sa puteti admira natura in toata splendoarea ei.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Marius: din cate stiu mesteritul pozelor nu dureaza prea mult. De apreciat e ca fotograful cara cu el un dslr si in turele pe doua roti. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumoasa tura ... si mai frumoase cadrele !!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Punem biciclete pe maşini şi pornim în ţară...

    RăspundețiȘtergere
  7. Sepoate ajunge cu o masina pe acolo, ceva cu mai inalta.nu 4x4

    RăspundețiȘtergere
  8. Imi faceam planuri pentru o tura la Fundatura Ponorului dar la picior. Si cum cautam informatii gasesc articolul acesta asa ca ma gandesc si la varianta bicicleta acum :).

    RăspundețiȘtergere

Pagina de pornire