2 7.3.13 Banda Roșie https://www.bandarosie.ro/2013/03/3-zile-in-retezat-8-10-februarie-2013.html

3 zile în Retezat (8-10 februarie 2013)



Foto: Marian

Un weekend prelungit petrecut in Retezat cu ocazia turei pe care CAR U Cluj, o organizează în memoria alpinistului Alexandru Șerban (Cuxi).


Foto 1. Tură cu clubul

Joi seara, ajungem în poiana Cârnic, unde suntem întâmpinați cu destul de puțină zăpadă. Drept urmare vreo 2 kilometri ducem skiurile pe rucsac, interval în care pășim cu multă grijă pe gheața de pe drum. Apoi, punem focile la treabă. Bine după miezul nopții pășim pragul cabanei Gențiana, nu înainte de a fi puși la încercare de zăpada destul de înghețată și unele pante destul de înclinate prin pădure. După puține ore de somn, ne trezim și pe o ninsoare ca-n povești pornim cu toții, către crucea lui Cuxi (așezată la vreo 20 de minute de Gențiana, în zona culoarului unde a fost prin de avalanșă în anii '80). Dl. Dinu ne povestește ce s-a întâmplat atunci, dar și multe altele despre mersul iarna pe munte. În continuare ne împărțim în două grupuri: skiori și pedeștrii, înaintând în ritmuri diferite. Tot prin ninsoare și o vizibilitate nu prea bună mergem până la lacul Pietrele, de unde vom face o coborâre către cabană. O scurtă pauză și împreună cu Raluca cobor până la Pietrele pentru a ne întâlni cu cei ce au dormit acolo.



Înainte de a se însera urcăm către Gențiana, unde petrecem o seară cu jocuri și povești...
Sâmbătă ninsoarea continuă, soarele rămâne în mare parte ascuns, așa că rămânem tot în perimetrul văii Pietrele. Pentru început urcăm cu toții către crucea lui Cuxi, câțiva noi colegi își primesc carnetele de membru, ținem un moment de reculegere, facem o poză de grup, iar apoi care încotro.
Zăpadă excelentă și puținele momente în care totuși soarele se arată preț de câteva secunde ne determină să facem două coborâri de deasupra lacului Pietrele până la Gențiana.
Cea de treia zi petrecută în Retezat seamănă izbitor cu celelalte două, însă se adaugă un nou ingredient: vânt puternic.
Drept urmare, hotărâm să pornim spre casă. Rând pe rând, lumea o ia la vale. Alegem să trecem pe la Pietrele, facem un scurt popas iar apoi ne bucurăm de coborârea pe zăpada depusă între timp pe toată lungimea drumului până jos, în Cârnic.
După aceste trei zile în care iarna nu s-a dezmințit și a nins în continuu, e clar că vom reveni în Retezat, tot iarna, dar când soarele va fi ceva mai darnic.

Foto 2. Culmea Pietrele

Foto 3. Pădure hibernând

Foto 4. La deal pe valea Stânișoara

Foto 5. O urmă uriașă

Foto 6. Skiori


Foto 7. Activități de cabană

Foto 8. Gențiana

Foto 9. Zâmbet pentru soare

Foto 10. Trecătoare peste valea Pietrele

Foto 11. Pulvăr tare fain

Foto 12.  Petec albastru

Foto 13. Încă una o urcare




Comentează folosind contul Facebook:

2 comentarii

Pagina de pornire